Objavljeno: 16.12.2003

IDC: V Sloveniji rast prodaje računalnikov zlasti zaradi prenosnikov

Slovenska podružnica podjetja IDC je v raziskavi slovenskega trga osebnih računalnikov ugotovila, da je bilo v tretjem četrtletju letošnjega leta v Sloveniji v primerjavi z enakim obdobjem lani prodanih 1,2 odstotka več osebnih računalnikov. Dobršen del povečanja prodaje gre na račun prenosnih računalnikov, saj je bilo teh prodanih 25,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2002. Prodaja namiznih osebnih računalnikov se je zmanjšala za 2,2 odstotka, prodaja strežnikov s tehnologijo x86 pa za 3,4 odstotka.

Kljub povečanem številu prodanih sistemov pa se je skupna vrednost prodanih računalnikov zmanjšala in sicer za 8 odstotkov. Najbolj je padla skupna vrednost namiznih računalnikih (-14,5 odstotka), manj pa so iztržili tudi s strežniki in sicer za 7 odstotkov. V nasprotju s tem je bila vrednost prodanih prenosnikov večja za 16,4 odstotka.

Na prvem mestu po številu prodanih sistemov so pri družbi Hewlett Packard (12,7 odstotka), sledijo pa IBM (12,4 odstotka), Avtera (11,6 odstotka), Comtron (10,5 odstotka) in Acord-92 (9,7 odstotka). Intel suvereno obvladuje več kot 80 trga, na področju operacijskih sistemov pa prevladuje okolje Microsoft Windows (77,6 odstotki trga). Po podatkih raziskave so 47,2 odstotka vseh prodanih kupila majhna in srednja podjetja in kupci segmenta SOHO (40,1 odstotka).

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji