Objavljeno: 12.12.2003

Gorivne celice za ročne računalnike

Hitachi pripravlja alternativni način napajanja za ročne računalnike, ki bo temeljil na gorivnih celicah. Skupaj s podjetjem Tokai, ki sicer danes razvija cigaretne vžigalnike, nameravajo leta 2005 na trg poslati miniaturne gorivne celice, ki bi jih lahko uporabili v ročnih računalnikih, pa tudi drugih mobilnih napravah. Eden od glavnih razlogov za nenavadno sodelovanje je znanje družbe Tokai pa izdelavi miniaturnih rezervoarjev.

Podjetji sta tako že razvili prototip kartuše velikosti današnje baterije tipa AA, ki vsebuje okoli 50 kubičnih centimetrov metanola z 20-odstotno koncentracijo. Ta zadostuje za napajanje ročnega računalnika za okoli 6 do 8 ur, vendar pri Hitachiju menijo, da je še precej prostora za izboljšave. V času, ko bo tehnologija zrela za proizvodnjo naj bi tako uporabili 30-odstotno koncentracijo, s čimer bi lahko v istem prostoru hranili še več goriva.

Hitachi pa ni edino japonsko podjetje, ki pospešeno razvija gorivne celice. Na tem področju so dejavni tudi NTT DoCoMo, NEC in Tohsiba, vendar nobeden še nima nared izdelkov za proizvodnjo. Toshiba je sicer sprva načrtovala začetek prodaje v letu 2004, vendar so nedavno razvoj podaljšali za leto dni. Cilj tega projekta je kartuša velikosti 25 kubičnih centimetrov, ki bi zadostovala za 20 ur delovanja. NEC obljublja za leto 2005 celo model, ki zagotavlja 40 ur delovanja v tipični napravi. Glavni razlog za intenzivno pripravljanje gorivnih celic je vse večja poraba energije pri mobilnih napravah, zaradi česar klasični akumulatorji tej nalogi niso več kos.

http://www.hitachi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji