Novice

 • Programski strežnik WebLogic bo preprostejši za upravljanje

  Z novo različico programskega strežnika WebLogic 9.0, ki bo na voljo predvidoma v drugi polovici leta 2004, bo podjetje BEA omogočilo preprostejše upravljanje in vzdrževanje strežnika. Zaradi vgrajenih možnosti pregledov delovanja programskih rešitev bodo upravniki lahko hitreje odkrili in odpravili morebitne težave. Na voljo bodo čarovniki, s pomočjo katerih bo mogoče določiti pravila in prepustiti določena opravila posameznim uporabnikom. Nova različica strežnika bo vsebovala izboljšan XML in podporo za najnovejše standarde spletnih storitev.

  Objavljeno: 29.12.2003več
 • IBM kupil Green Pasture za upravljanje z dokumenti

  Z nakupom majhnega zasebnega podjetja Green Pasture je IBM pridobil programske rešitve na področju upravljanja z dokumenti. Posebnost izdelkov Green Pasture je možnost izdelave zapletenih dokumentov, ki so sestavljeni iz več delov, vse pa je povezljivo z običajnimi izdelki na namizno rabo, na primer z MS Office in z Lotus Notes. V zadnjih dveh letih je to IBMov že tretji nakup podjetja, ki izdeluje rešitve na področju obvladovanja dokumentov, kar kaže, da IBM resno računa na rast trga programskih rešitev na področju obvladovanja dokumentov in vsebin.

  Objavljeno: 29.12.2003več
 • Sun napada javni sektor s sistemom JDS

  V britanski vladi bi radi zmanjšali stroške za programsko in strojno opremo, zato resno razmišljajo o odprtokodnih alternativah. Doslej so že preizkusili IBM-ove strežniške programe, zdaj pa je na vrsti Sun s svojima sistemoma Java Desktop System (JDS) and Java Enterprise System (JES) za namizne računalnike. V igri je kar precej denarja, saj gre za 500.000 vladnih uslužbencev, zato je gneča med potencialnimi ponudniki razumljiva.

  Objavljeno: 29.12.2003več
 • Za požarne zidove 25% več

  Raziskovalna družba META Group ocenjuje, da se bo trg požarnih zidov za podjetja v naslednjih 2-3 letih okrepil za 25%. Skupina META Group je v raziskavi zajela izdelke, ki ščitijo primarni dostop do interneta, pa tudi požarne zidove v notranjih podjetniških mrežah (intranet). Na tem trgu je devet večjih proizvajalcev, nihče od njih pa še ne ponuja izdelka, ki bi zadovoljil celotne potrebe po tovrstni varnosti. Podjetja so še vedno prisiljena nameščati več požarnih zidov z različnimi funkcionalnostmi in programsko opremo, kar otežuje in draži upravljanje z varnostjo.

  Objavljeno: 29.12.2003več
 • Nekdanji Sunov direktor v Motoroli

  Motorola je objavila, da bo nekdanji direktor Suna Ed Zander, ki je Sun zapustil leta 2002, prevzel vodilno mesto v Motoroli. Za direktorja je poleg Zanderja konkuriral tudi Motorolin predsednik Mike Zafirovski, Zander pa bo mesto direktorja in predsednika uprave prevzel od Christopherja Galvina, vnuka ustanovitelja Motorole. Komunikacijski velikan se v zadnjih letih ubada z recesijo, zmanjševanjem delovne sile in prodajnih marž, oktobra pa se je odločil tudi za izločitev proizvodnje elektronskih vezij.

  Objavljeno: 29.12.2003več
 • Monitorji LCD v večini?

  Raziskovalna družba ISuppli/Stanford Resources je napovedala, da bodo proizvajalci monitorjev v začetku leta 2004 na svetovni ravni prvič poslali v prodajo več modelov LCD kot CRT. V ZDA in Evropi so monitorji LCD prehiteli svoje starejše in obilnejše brate že v tretjem trimesečju 2003, v ostalih regijah (azijsko-pacifiško, Latinska Amerika in Bližnji vzhod) pa so klasični modeli s katodno cevjo še vedno v prednosti. Prednost LCD pa se lahko hitro stopi, če se bo nadaljevala rast cen, predvsem pri najbolj priljubljenih 15-palčnih modelih. Proizvajalci zaslonov LCD namreč več zaslužijo pri prodaji svojih izdelkov za televizorje LCD in za prenosne računalnike.

  Objavljeno: 28.12.2003več
 • Samsung povečuje proizvodnjo plazmskih zaslonov

  Korejski Samsung SDI bo krepko povečal svojo prednost pri izdelovanju plazmskih zaslonov (Plasma Display Panels, PDP), saj namerava prihodnje leto investirati skoraj 500 milijonov dolarjev v novo, že tretjo proizvodnjo linijo za izdelke PDP. Tako bo namesto 120.000 izdelal kar 250.000 zaslonov PDP na mesec. Nova linija bo namenjena predvsem izdelavi 42- in 50-palčnih zaslonov, sicer pa Samsung izdeluje tudi 37-, 63- in 70-palčne modele.

  Objavljeno: 28.12.2003več
 • Creative Nomad MuVo2 s 4GB

  Creative Labs je predstavil prenosni predvajalnik digitalnih glasbenih posnetkov, ki se lahko pohvali z največjim pomnilnikom Flash RAM doslej. Model Nomad MuVo2 4 GB ima, tako kot samo ime pove, 4 GB velik pomnilniški prostor v pomnilniku Flash RAM, kar omogoča hranjenje do okoli 2.100 skladb v zapisu MP3, hkrati pa je enota zelo majhna, poraba energije pa skromna. MuVo2 4 GB meri le 6,7 x 6,7 cm, kljub temu pa ima vgrajen od zadaj osvetljen zaslon LCD in vmesnik USB 2.0 a prenos podatkov na osebni računalnik. Poleg hrambe glasbe lahko napravo uporabljamo tudi za prenašanje navadnih datotek med računalniki. Vgrajeni akumulator ob varni elektroniki zagotavlja okoli 14 ur nemotenega delovanja. Sistem podpira posnetke v zapisih MP3 in WMA, na voljo pa bo za ceno okoli 300 evrov.

  Objavljeno: 28.12.2003več
 • IDC: dobre napovedi za leto 2004

  Podjetje IDC napoveduje, da bo leto 2004 za računalniško industrijo precej boljše, kot so bila minula sušna leta. K temu bodo prispevali tako splošno izboljšanje v svetovni in zlasti ameriški ekonomiji, kot tudi novi izdelki, ki bodo ustvarili povečano povpraševanje tako na področju zabavne elektronike, kot tudi poslovne informatike. Po ocenah družbe IDC naj bi se sredstva za IT v letu 2004 povečala za 6 do 8% glede na leto 2003.

  Objavljeno: 27.12.2003več
 • Največ prihodkov z rešitvami za VPN in požarne zidove

  Svetovna prodaja strojne in programske opreme za navidezna zasebna omrežja (VPN) ter požarne zidove je v tretjem četrtletju 2003 dosegla 780 milijonov dolarjev, kar je 9 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V tretjem četrtletju 2004 naj bi vrednost prodaje dosegla 955 milijonov dolarjev, leta 2006 pa naj bi celoletna prodaja tovrstne opreme znašala že 4,5 milijarde dolarjev, napovedujejo pri podjetju Infonetics Research. Eden izmed pomembnejših trendov na tem trgu je brisanje ločnice med rešitvami IDS/IPS in rešitvami za aplikacijsko varnost ter požarnimi zidovi. S tem se bodo naprave za preprečevanje vdorov in programsko varnost ter VPN/požarne zidove združile v enotno napravo, na kateri bo temeljila rast trga po letu 2006.

  Objavljeno: 27.12.2003več