• Microsoft zaključuje z razvojem BizTalka 2004

    Pri Microsoftu so sporočili, da ne bodo povišali ceno za prihajajočo različico strežnika BizTalk Server 2004, saj želijo povečati krog kupcev. Z novim izdelkom naj bi povečali tržni delež na področju orodij za integracijo podatkov med različnimi informacijskimi viri, kjer se bojujejo tudi izdelki družb Tibco, SeeBeyond, IBM in BEA Systems. V primerjavi s tekmeci pa je BizTalk Server precej cenejši izdelek, saj stane od 1.000 dolarjev v različici Partner Edition, do 25.000 dolarjev v neomejeni različici, medtem ko je treba za nekatere tekmece odšteti tudi do 500.000 dolarjev.

    Objavljeno: 24.12.2003
  • Red Hat napoveduje programski strežnik v letu 2004

    V začetku leta 2004 bo Red Hat ponudil programski strežnik Red Hat Application Server. Strežnik bo temeljil na standardu J2EE in bo prvi v družini odprtokodnih izdelkov, ki jih Red Had načrtuje v bližnji prihodnosti. Drug izdelek iz družine bo rešitev za povezovanje sistemov v gruče, napovedujejo pa tudi programska orodja na temelju projekta Eclipse.

    Objavljeno: 24.12.2003
  • Novell plemeniti Linux

    Novell je objavil svoj prvi programski paket, ki je namenjen krepitvi Linuxa kot platforme prihodnosti tega proizvajalca. Programski paket Novell Nterprise Linux Services 1.0 prinaša rešitve, ki običajnemu Linuxu dodaja napredne funkcije zaželene v poslovnih okoljih. Med temi so imeniški sistem, orodja za omrežno upravljanje sistemov (zasnovano na dosedanjem izdelku Ximian Red Carpet), orodja za upravljanje datotečnih sistemov in tiskalniških strežnikov ter dodatki za skupinsko delo in sodelovanje. Novellov paket deluje na nedavno kupljenih izdelkih podjetja SuSE Linux, kot tudi na konkurenčnih Linux distribucijah, kot je Red Hatova. Za Novell je to začetek poti, na kateri se namerava podjetje skoraj v celoti preusmeriti v ponudbo Linuxa in orodij zanj, s čimer naj bi bolj učinkovito tekmovali z Microsoftovimi strežniki Windows.

    Objavljeno: 23.12.2003
  • Software AG zmanjšuje stroške razvoja

    Nemško podjetje Software AG bo v prihodnosti zmanjšalo obseg razvoja programske opreme na področju tehnologije XML in s to potezo poenotilo razvoj in zmanjšalo stroške. Kakor je zadnje čase v modi, bo tudi to podjetje ponudilo izdelek za povezavo podatkov iz različnih virov, rešitev pa bo nastala z združitvijo njihovih dveh izdelkov EntireX in Tamino. Še ena poteza, s katero nameravajo znižati stroške, je selitev oddelka podpore izdelkoma EntireX in Tamino iz Nemčije v Indijo. Drug izdelek, ki ga še nameravajo razvijati v prihodnosti, je transakcijski sistem za velike računalnike, v katerem je zbirka podatkov Adabas in razvojna orodja Natural. Oba izdelka sta na trgu že dolgo vrsto let, a jih nameravajo posodobiti s spletnimi tehnologijami. Zbirko podatkov Adabas uporablja prek 3500 velikih podjetij po celem svetu.

    Objavljeno: 23.12.2003
  • Upravljanje digitalnih avtorskih pravic čez pol leta

    Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike Philips je napovedal, da bo v roku pol leta pripravljena tehnologija za učinkovito uporabo zaščitenih digitalnih vsebin kot sta glasba in video. Tehnologijo razvija podjetje Intertrust, ki ima večino patentov za upravljanje z digitalnimi avtorskimi pravicami, pred časom pa sta ga kupila Philips in Sony. Po Philipsovih podatkih naj bi Intertrustova rešitev bila uporabnikom najbolj prijazna, saj naj ne bi omejevala uporabnikov pri izbiri (strojnega ali programskega) predvajalnika vsebin in hkrati omogočala zares učinkovito varnost pred kopiranjem, hkrati pa načrtujejo zelo široko podporo proizvajalcev zabavne elektronike.

    Objavljeno: 23.12.2003
  • Citrix kupuje GoToMyPC

    Podjetje Citrix, vodilni ponudnik terminalskih strežnikov za okolje Windows, je oznanil namero, da za 225 milijonov dolarjev kupi podjetje Expertcity, avtorja priljubljenega programa za daljinski nadzor GoToMyPC. Za mnoge analitike je korak družbe Citrix presenečenje, saj se s tem podjetje, ki je tradicionalno ponujalo le izdelke za velika podjetja, tokrat prvič podaja na področje izdelkov za domačo rabo in mala podjetja, kjer veljajo drugačna pravila. Pri Citrixu trdijo, da je odločitev skladna z njihovo bodočo strategijo in rešitvami.

    Objavljeno: 23.12.2003
  • Telekom Slovenije uspešen in z novo upravo

    Upravo Telekoma Slovenije zapuščata direktorja hčerinskih družb, Anton Majzl iz Mobitela in Miran Kramberger iz Siola, generalnemu direktorju Petru Grašku pa bo družbo poslej delal Libor Vončina, dosedanji član nadzornega sveta Telekoma in podpredsednik evropske podružnice Avaye za področje storitev v regiji Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika. Sprememba v upravi bo nastopila s 1. februarjem 2004. Libor Vončina tako sedaj že drugič zapušča Telekomov nadzorni svet, prvič ga je zapustil oktobra 2001, bojda zaradi zapletov v zvezi z imenovanjem direktorja, vendar ga je vlada ponovno imenovala v nadzorni svet leta 2002, ko je zamenjal Tomaža Kalina.

    Objavljeno: 23.12.2003
  • Standard za upravljanje strežnikov

    Skupina vodilnih proizvajalcev strežnikov in orodij za strežnike je ustanovila novo združenje, ki bo skušalo izdelati skupni standard za upravljanje strežniških sistemov. Skupina z imenom Server Management Working Group (SMWG), ki deluje v okviru združenja Distributed Management Task Force (DMTF) ima za cilj izdelati način, kako na preprost način na daljavo nadzorovati strežnike, ne glede na to, od katerega proizvajalca so. Na ta način bi obstajal skupen način, kako na daljavo ponovno zaženemo strežnik, spremenimo njegove sistemske nastavitve, mu priključimo ali odklopimo pomnilniške sisteme in določimo omrežne naslove, seveda pa tudi nadgradimo ali povsem zamenjamo operacijski sistem.

    Objavljeno: 22.12.2003
  • Ahead Nero 6.3

    Nemški proizvajalec Ahead Software je predstavilo novo različico priljubljenega programskega kompleta za zapisovalnike, ki dodaja številne nove funkcionalnosti, pa tudi nove module. Med vsemi novostmi je najbolj zanimiva vključitev novega modula Recode2, ki zna filme posnete na nosilcih DVD (take brez vgrajene zaščite) preprosto pretvoriti v posnetke MPEG-4 in jih posneti na navadne nosilce CD. Pri tem se povsem ohranijo nastavitve posnetkov, kot so poglavja, podnapisi in prostorski zvok. Orodje je mogoče tudi uporabiti z zmanjšanje obsega posnetkov, na primer iz nosilcev DVD-9 na DVD-5, torej na navaden zapisovalnik DVD.

    Objavljeno: 22.12.2003
  • Oracle opozarja na varnostno luknjo

    Oracle je objavil opozorilo o varnostni luknji v zbirki podatkov Oracle 8i in 9i, programskem strežniku 9i in spletnem strežniku 8 in 9. Takoj je tudi ponudil servisne programe, ki odpravljajo nevarnost. Skozi luknjo v varnosti se lahko prerine praktično vsak odjemalec, ki ima dostop do omenjenih strežnikov. Luknja v varnosti je posledica zapisa po sintaksi ASN.1, ki jo uporabljata protokola SSL in TLS oziroma obravnava zapisov, ki so namerno zapisani napačno. Če odjemalec namreč strežniku posreduje podatke, ki so namerno napačno zapisani, lahko tak odjemalec pridobi vstop v strežnik in v njem izvaja poljubno programsko kodo.

    Objavljeno: 22.12.2003
  • Kdo se noče dogovarjati?

    Sredi decembra so trije operaterji internetne telefonije (VoIP) poslali sporočilo za javnost v katerem so zapisali, da je kljub zakonski liberalizaciji telekomunikacijskega trga v Sloveniji stanje na področju stacionarne telefonije še zmerom dejansko neurejeno, predvsem zaradi Telekomovega monopolističnega položaja. Operaterji, Amis.net, Incotel in In.Life so v sporočilu obtožili tako Telekom kot tudi regulatorja, Agencijo za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) za nastalo monopolistično stanje.

    Objavljeno: 22.12.2003
  • V informacijski družbi vse po starem

    Decembra je v Ženevi potekal prvi mednarodni Vrh o informacijski družbi (WSIS - World Summit on the Information Society), ki so se ga udeležili predstavniki 170 držav, mnogih podjetij in tudi civilne družbe. Vrh so organizirali Združeni Narodi ob pomoči Mednarodne telekomunikacijske zveze in drugih globalnih organizacij kot sta Svetovna trgovinska organizacija in Svetovna banka. Slovenijo je zastopala tričlanska komisija ministrstva za informacijsko družbo na čelu z ministrom Gantarjem, ki je na vrhu tudi imel govor o vse večjem pomenu globalnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij na življenje in svobodo posameznika.

    Objavljeno: 22.12.2003
  • Telekom Slovenije uspešen in z novo upravo

    Upravo Telekoma Slovenije zapuščata direktorja hčerinskih družb, Anton Majzl iz Mobitela in Miran Kramberger iz Siola, generalnemu direktorju Petru Grašku pa bo družbo poslej delal Libor Vončina, dosedanji član nadzornega sveta Telekoma in podpredsednik evropske podružnice Avaye za področje storitev v regiji Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika. Sprememba v upravi bo nastopila s 1. februarjem 2004. Libor Vončina tako sedaj že drugič zapušča Telekomov nadzorni svet, prvič ga je zapustil oktobra 2001, bojda zaradi zapletov v zvezi z imenovanjem direktorja, vendar ga je vlada ponovno imenovala v nadzorni svet leta 2002, ko je zamenjal Tomaža Kalina.

    Objavljeno: 22.12.2003
  • Dobre novice za izmenjavo datotek

    Prizivno sodišče v ameriškem glavnem mestu je razsodilo, da ponudnikom dostopa do interneta ni potrebno postati servis združenja glasbene industrije RIAA. Pred meseci je nižje sodišče najprej razsodilo, da morajo ponudniki dostopa do interneta združenju RIAA nemudoma, brez predhodnega sodnega naloga posredovati podatke o uporabnikih za katere se upravičeno domneva, da preko interneta izmenjujejo datoteke. Ponudnik dostopa do interneta Verizon se je takrat pritožil in prizivno sodišče je to pot razsodilo v njegovo prid ter celo zaključilo, da so nekateri argumenti, ki jih je predstavila RIAA skorajda bedasti.

    Objavljeno: 21.12.2003
  • V Sloveniji leta 2003 prodanih za 2,4 odstotka več tiskalnikov

    Raziskava slovenske podružnice podjetja IDC je pokazala, da so proizvajalci v tretjem četrtletju letošnjega leta v Sloveniji prodali 19.152 tiskalnikov, kar v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta predstavlja 2,4-odstotno rast. Skupna vrednost prodanih tiskalnikov znaša 4,56 milijona dolarjev oziroma 5,6 odstotka več kot v tretjem četrtletju 2002. V Sloveniji je bilo prodanih največ brizgalnih tiskalnikov (71,4 odstotka), katerim sledijo namizni laserski tiskalniki (25,2 odstotka) in matrični tiskalniki (3,4 odstotka).

    Objavljeno: 21.12.2003
  • SeeBeyond oklestil izdelek za povezavo različnih podatkovnih virov

    V obširni ponudbi izdelkov na področju povezave različnih podatkovnih virov in programskih rešitev med seboj izstopa podjetje SeeBeyond s preprostim izdelkom eInsight Enterprise Service Bus po nižji ceni v primerjavi s konkurenčno ponudbo. Izmenjava podatkov iz poslovnih rešitev preko izdelka poteka s pomočjo javanskih sporočil in standardov na temelju XML. V podjetju SeeBeyond so prepričani, da je izdelek dovolj dober za večino podjetij, ki nimajo dovolj denarja ali ne želijo kupiti dražjega izdelka. Podjetje sicer ponuja tudi močnejšo in dražjo različico izdelka, vendar je zanimanje vendarle večje za cenejše izdelke, zato o ponudbi podobnih okleščenih izdelkov za povezavo različnih podatkovnih virov razmišljajo tudi nekatera konkurenčna podjetja.

    Objavljeno: 21.12.2003
  • Miniaturni diski na obzorju

    Vse večja potreba po zadostni količini pomnilniškega prostora pri mobilnih napravah proizvajalce diskov usmerjajo v vse manjše tipe naprav. Kot vse kaže, bomo v letu 2004 priča nizu novih diskov, ki bodo imeli plošče s premerom manj ko palec (2,54 cm). Toshiba naj bi tako na januarskem sejmu CES prikazala svoj disk, ki bo imel 0,7 ali 0,8-palčni premer. Podobne izdelke naj bi pripravljali tudi drugi japonski proizvajalci, med drugimi Matsushita in Kotobuki Electronics.

    Objavljeno: 20.12.2003
  • Kazaa preganja tekmece

    Podjetje Sharman Networks, ki stoji za priljubljenim omrežjem za izmenjavo datotek Kazaa je pričel masovno kampanjo proti alternativnemu odjemalcu Kazaa Lite K++, ki so ga razvili ljubitelji kot preprostejšo, brezplačno in manj sporno alternativo. Marsikdo je namreč družbi Sharman Networks zameril, ker je v odjemalec Kazaa vgradila orodja za oglaševanje in celo potencialno vohunjenje po uporabnikovih sistemih. Lastnik originalnega Kazaaja je s sodnimi grožnjami na stotine ponudnikov internetnih storitev prisilil, da so iz svojih sistemov ukinili spletne strani, kjer je mogoče k sebi prenesti sporni Kazaa Lite K++. Mnogim se ta korak zdi nadvse sporen, zlasti zato, ker Kazaa še vedno omogoča prenose poljubne vsebine, tudi s kršenjem avtorskih in založniških pravic. Po drugi strani pa analitiki menijo, da je to najbrž korak k temu, da bi Kazaa postal kmalu legalen servis. Toda Sharman Networks mora najprej ukiniti alternative.

    Objavljeno: 20.12.2003
  • Digitalni predvajalnik z ethernetom

    Podjetje Rio Audio je na Japonskem predstavilo nov digitalni predvajalnik glasbe, ki pa ima med drugimi zanimivi lastnostmi tudi posebnost - vmesnik ethernet. Novi Rio Karma je sicer digitalni predvajalnik z vgrajenim diskom velikosti 20 GB, ki zna predvajati posnetke v zapisih MP3, WMA in Ogg Vorbis. Za prenos podatkov med računalnikom in predvajalnikom pa sta vgrajena dva vmesnika - USB 2.0 in ethernet. S slednjim Rio Karma postane tudi priročni omrežni glasbeni strežnik v vse bolj omreženem domačem okolju za elektronsko zabavo. Japonski proizvajalci namreč v svoje izdelke, kot so ojačevalniki in drugi predvajalniki vse bolj vgrajujejo podporo za predvajanje digitalnih glasbenih zapisov, prenosni predvajalnik z omrežnim vmesnikom pa je v tem primeru zanimiva stična točka med mobilno uporabo in domačim okoljem.

    Objavljeno: 20.12.2003
  • Linux jedro 2.6.0 dokončano

    Linus Torvalds je z besedami >>bober je prišel iz rehabilitacije<< oznanil, da se je zaključila faza testiranja novega jedra Linuxa z oznako 2.6, ki je tako že na voljo uporabnikom in distributerjem v dokončni različici. Za Linux in celotno odprtokodno sceno je to pomemben korak, saj gre za prvo večjo različico jedra od različice 2.4, ki je izšla januarja 2001. Spomnimo se še, da je prva različica Linuxa danes stara že domala 12 let. Jedro Linuxa pa predstavlja temelj, ki skrbi za komunikacijo, povezavo med gonilniki, vhodno-izhodnimi napravami in nadzoruje izvajaje programov. Temelj, na katerem je zgrajen ostanek operacijskega sistema.

    Objavljeno: 19.12.2003
  • RealNetworks toži Microsofta

    Podjetje RealNetworks, dolgoletni tekmec družbe Microsoft na področju večpredstavnosti, se je odločilo podati tožbo proti velikanu iz Redmonda, v kateri mi očitajo nelegalno monopolno obnašanje proti razvijalcem alternativnih rešitev digitalnih medijev. RealNetworks v obtožnici navaja, da je početje Microsofta škodilo njihovim izdelkom skozi daljše obdobje in zato povzročilo velik izpad dohodka. Ocenjujejo, da znesek presega milijardo dolarjev.

    Objavljeno: 19.12.2003
  • DVD, ki je most med preteklostjo in prihodnostjo

    Japonski proizvajalec NEC je predstavil prototip optičnega zapisovalnika, ki prebira in piše podatke na današnje nosilce DVD, kot tudi bodoče nosilce HD-DVD z uporabo modrih laserjev. Tehnološki preboj, ki ga je opravil NEC leži predvsem v novem tipu laserja, ki lahko dela tako na rdeči kot modri valovni dolžini laserskih pulsov. S tem so ohranili združljivost z današnjimi nosilci CD in DVD, obenem pa omogočili uporabo nove generacije, ki obljublja še precej višje gostote zapisa.

    Objavljeno: 19.12.2003
  • Tretjino nadležne pošte širijo trojanski virusi

    Skoraj tretjino nadležne pošte, ki kroži po spletu, pošiljajo osebni računalniki, v katerih so se naselili zlonamerni virusi, programi in trojanski konji z oddaljenih dostopom (RAT, Remote Access Trojans). Za to sta kriva vedno večja uporaba širokopasovnih povezav in slabo varovanje osebnih računalnikov. Ne da bi se zavedali, ljudje s takimi povezavami pošiljajo nadležno pošto tisočem drugih ljudi.

    Objavljeno: 19.12.2003
  • Razpršeni računalniški sistemi IBM

    Družba IBM želi razširiti uporabo razpršenih omrežnih računalniških sistemov z univerz in raziskovalnih institucij tudi na druge uporabnike, zato je pripravilo pet novih rešitev. Ena od teh z imenom Vrednost razpršenih sistemov v praksi (Grid Value at Work) je namenjena za obdelavo finančnih podatkov, vsebuje pa tudi programsko opremo, ki prikaže, kakšne prihranke bi lahko z uporabe te tehnologije na svojem področju pričakovali naročniki. Ponudbo so že preizkusili pri podjetju Bowne & Co, pri tem pa so lahko sistem porazdelili na nekaj že obstoječih računalnikov, ki so dodatne obdelave opravili s prostimi zmogljivostmi izven siceršnjih konic. Najbolj zanimiva je ta tehnologija torej za podjetja, ki imajo opraviti s finančnimi obračunskimi obdobji.

    Objavljeno: 19.12.2003
  • Via predstavila integriran nabor za Athlon 64

    Tajvanska Via je predstavila svoj prvi nabor za procesorje Athlon 64 z integrirano grafično kartico. Grafično vezje S3 UniChrome Pro s 128-bitnim vodilom in taktom 200 MHz je vgrajeno v severni most nabora K8M800, grafični procesor pa zna uporabljati od 16 do 64 MB sistemskega pomnilnika. Kljub temu so se pri podjetju Via odločili v nabor vgraditi tudi prosto vodilo AGP 8x. Vezje sicer vsebuje še dva priključka za diske SATA in štiri za ATA-133, modem, gigabitni ethernet, zvočno kartico in podporo za 8 priključkov USB 2.0. Prve osnovne plošče z naborom K8M800 bodo na voljo naslednje leto, med proizvajalci osnovnih plošč, ki so že napovedale izdelke pa so Asus, Chaintech, Gigabyte, MSI in Shuttle.

    Objavljeno: 18.12.2003
  • Mobilni telefoni ponovno vroči

    Barvni zasloni, vgrajeni digitalni fotoaparati in podobne dobrote v mobilnih telefonih so očitno še bolj popularni kot so predvidevali analitiki in tudi sami proizvajalci, saj zato nedavno dvignili letošnje napovedi o številu prodanih mobilnih telefonov iz 470 milijonov na preko 500, poroča Gartner.

    Objavljeno: 18.12.2003
  • WLAN v ekspanziji, a brez dobičkov

    Število vročih točk za dostop do interneta preko brezžičnega etherneta WLAN raste skorajda eksponentno, a raziskave kažejo, da ta omrežja za zdaj ne obetajo dobička. Nedavno je raziskovalno podjetje In-Stat/MDR objavilo rezultate raziskave v kateri so po vsem svetu našteli 40 tisoč WLAN točk, po njihovih ocenah pa naj bi se do leta 2007 to število povzpelo na 180 tisoč. Hkrati pa so raziskave med poslovnimi uporabniki storitve pokazale, da jih večina uporablja javni WLAN zelo redko, približno enkrat na dva meseca, v povprečju pa so za to storitev porabili okrog 12 dolarjev mesečno.

    Objavljeno: 18.12.2003
  • Reforma metod programiranja nujna

    Na nedavnem srečanju za večjo varnost programske opreme, so se v ZDA srečali predstavniki državnega oddelka za domovinsko varnost in predstavniki programerskih združenj (Business Software Alliance, Information Technology Association of America, TechNet). Ugotovili so, da so za probleme z varnostjo na spletu krivi tako ljudje, ki pišejo zlonamerne programe, kot tudi programska koda, ki ni napisana tako, da bi zagotavljala varnost.

    Objavljeno: 18.12.2003
  • Sun pripravlja izboljšan javanski porgramski strežnik

    V drugi polovici prihodnjega leta bo Sun izdal izboljšano različico javanskega programskega strežnika. Trenutno je že na voljo razvojna različica strežnika Sun Application Server 8.0, ki podpira standarde J2EE 1.4 in omogoča preprost razvoj programskih rešitev na temelju spletnih storitev. V dopolnjenem strežniku bodo na voljo naprednejše možnosti upravljanja, imel bo boljšo odzivnost in bo bolj stabilen.

    Objavljeno: 18.12.2003
  • "Neslišen" mobilni telefon

    Japonski elektronski velikan Sanyo je predstavil prvi mobilni telefon, ki za prenos zvoka ne potrebuje zvočnika, temveč za to uporablja kar uporabnikovo lobanjo.Tehnologija prenosa zvoka preko lobanje ni nova, saj se zvok preko vibracij kosti povsem pravilno prenaša do uporabnikovih možganov, je pa Sanyev izdelek prvi tovrstni telefon s tovrstnim sistemom. Telefon ima sicer vseeno vgrajen zvočnik, vendar pa pri Sanyju zagotavljajo, da naj bi prenos preko vibracij omogočal boljšo slišnost, predvsem ob telefoniranju v hrupnih okoljih. Kot zanimivost naj še omenimo, da po proizvajalčevih specifikacijah omogoča telefon 140 minut pogovora z uporabo zvočnika ali 130 minut preko vibracije. Aparat bo na voljo zgolj na Japonskem od konca decembra.

    Objavljeno: 17.12.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji