Objavljeno: 23.12.2003

Telekom Slovenije uspešen in z novo upravo

Upravo Telekoma Slovenije zapuščata direktorja hčerinskih družb, Anton Majzl iz Mobitela in Miran Kramberger iz Siola, generalnemu direktorju Petru Grašku pa bo družbo poslej delal Libor Vončina, dosedanji član nadzornega sveta Telekoma in podpredsednik evropske podružnice Avaye za področje storitev v regiji Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika. Sprememba v upravi bo nastopila s 1. februarjem 2004. Libor Vončina tako sedaj že drugič zapušča Telekomov nadzorni svet, prvič ga je zapustil oktobra 2001, bojda zaradi zapletov v zvezi z imenovanjem direktorja, vendar ga je vlada ponovno imenovala v nadzorni svet leta 2002, ko je zamenjal Tomaža Kalina.

Ob kadrovskih spremembah bo Telekom uvedel tudi nekaj večjih organizacijskih, saj bodo v letu 2004 ustanovili še eno hčerinsko družbo, GVO d.o.o., ki se bo ukvarjala z izgradnjo telekomunikacijskih omrežij. V GVO bo prešlo 465 zaposlenih, pri Telekomu pa načrtujejo, da bo podjetje prevzelo 60 - 70 odstotkov tržišča, saj jim bo velik del trga pripadel prav zaradi navezave s Telekomom.

Kot se glasi Telekomovo sporočilo za javnost, je ta zamenjava del dolgoročne strategije, Majzl in Kramberger pa bosta še naprej ostala direktorja Telekomovih hčerinskih podjetij. Nadzorni svet je sicer pregledal poslovni načrt podjetja za leto 2004 in ga odobril.

V prihodnjem letu namerava Telekom znatno povečati poslovanje, saj načrtujejo priklop kar 30 tisoč novih priključkov ADSL in 65 tisoč novih telefonskih priključkov v omrežjih ISDN, PSTN in Centreks. Tekom leta nameravajo pričeti tudi uvajati tehnologijo VSDL in še naprej graditi optično omrežje, skupno pa načrtujejo, da bodo za naložbe porabili 14,6 milijarde tolarjev.

Sicer pa je Telekom tudi letos posloval več kot uspešno in to kljub večjim znižanjem cen, ki so bila potrebna zaradi odločb Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto. Po lastnih podatkih so tako donos na kapital dvignili za 80 odstotkov, stroške znižali za sedem in povečali produktivnost za 21 odstotkov. Čisti dobiček za letošnje leto je ob tem znašal 9,7 milijarde tolarjev. Za prihodnje leto načrtujejo povišanje prihodkov za 2 odstotka na 87,4 milijarde tolarjev, odhodke pa novim investicijam navkljub zadržati na isti ravni, torej na 76,1 milijarde tolarjev, s čimer bi imeli 10,5 milijarde tolarjev čistega dobička.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji