Objavljeno: 22.12.2003

Kdo se noče dogovarjati?

Sredi decembra so trije operaterji internetne telefonije (VoIP) poslali sporočilo za javnost v katerem so zapisali, da je kljub zakonski liberalizaciji telekomunikacijskega trga v Sloveniji stanje na področju stacionarne telefonije še zmerom dejansko neurejeno, predvsem zaradi Telekomovega monopolističnega položaja. Operaterji, Amis.net, Incotel in In.Life so v sporočilu obtožili tako Telekom kot tudi regulatorja, Agencijo za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) za nastalo monopolistično stanje.

Glavni očitki glede dela ATRP so leteli na nesodelovanje in odsotnost komunikacije z drugimi operaterji, kršitve zakona o telekomunikacijah in ne-ukrepanje proti Telekomu Slovenije. Glede teh obtožb smo se pozanimali tudi pri Agenciji, kjer je Zvezdana Kompara, odgovorna za stike z javnostjo razložila, da ATRP ne namerava komunicirati z operaterji preko medijev, vendar pa je vseeno poudarila, da obtožbe operaterjev niso resnične. Tako naj bi očitek o pomanjkanju komunikacije med ATRP in operaterji ležal predvsem na strani operaterjev, domnevno zavlačevanje postopkov pa je po besedah Komparove predvsem posledica kompleksnosti postopkov in dejstva, da tako zakonodaja kot tudi sama Agencija po letu in pol še niso povsem utečeni.

Najostreje pa je Kompara zavrnila očitke glede operaterjev glede neurejenosti trga, saj podatki Evropske komisije trdijo ravno nasprotno - slovenski telekomunikacijski trg je po teh podatkih najbolj razvit med vsemi državami pristopnicami Evropski Uniji in bolj razvit kot v mnogih državah EU. Predvsem glede na dejstvo, da je Agencija aktivna šele dve leti, primeren zakon pa leto in pol, se po mnenju Komparove lahko s takimi rezultati pohvali le redkokateri regulator.

Predvsem pa je Komparova izpostavila 2. odstavek 37. člena zakona o telekomunikacijah, ki pravi, da so se operaterji dolžni dogovarjati med seboj, Agencija pa naj bi posredovala šele ko to zares ni možno. Glede na dosedanje izkušnje z operaterji pa, tako Komparova, Telekom Slovenije ni edini krivec za počasnejši napredek, temveč leži krivda tudi na strani drugih operaterjev.

http://www.artp.si

http://www.amis.net

http://www.inco-tel.com

http://www.inlife.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji