Objavljeno: 18.12.2003

WLAN v ekspanziji, a brez dobičkov

Število vročih točk za dostop do interneta preko brezžičnega etherneta WLAN raste skorajda eksponentno, a raziskave kažejo, da ta omrežja za zdaj ne obetajo dobička. Nedavno je raziskovalno podjetje In-Stat/MDR objavilo rezultate raziskave v kateri so po vsem svetu našteli 40 tisoč WLAN točk, po njihovih ocenah pa naj bi se do leta 2007 to število povzpelo na 180 tisoč. Hkrati pa so raziskave med poslovnimi uporabniki storitve pokazale, da jih večina uporablja javni WLAN zelo redko, približno enkrat na dva meseca, v povprečju pa so za to storitev porabili okrog 12 dolarjev mesečno.

Še nekoliko bolj pesimistične rezultate je prikazala raziskava podjetja Jupiter Research. Med raznimi spletnimi uporabniki jih je 70 odstotkov povedalo, da poznajo tehnologijo brezžičnega etherneta, medtem ko jo je uporabilo le 15 odstotkov, od tega le 6 odstotkov na javnem kraju, dejansko pa je zanjo neposredno plačal le odstotek uporabnikov, še dva odstotka pa še kot dodatno storitev v hotelih in podobno. Tudi raziskava med uporabniki kavarn Starbucks je pokazala, da je aprila WLAN uporabilo le 25 tisoč uporabnikov med 22 milijoni obiskovalcev te verige kavarn.

Kljub temu pa ponudniki vročih točk WLAN niso zaskrbljeni, temveč trdijo, da so številke uporabnikov celo nad pričakovanji, saj še gre za precej novo storitev. Glede na poslovne načrte ponudnikov in pričakovanja uporabnikov pa kaže, da se kljub nizkem številu uporabnikov rast števila vročih točk ne bo ustavila. Vendar pa analitiki pri tem dajejo veliko prednost uveljavljenim operaterjem mobilne in stacionarne telefonije, ki imajo dovolj zaledja in izkušenj s telekomunikacijami, da lahko zdržijo v vse hujši tekmi za stranke, predvsem pa lahko dostop do interneta preko WLAN-a ponudijo kot dodatno storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji