Objavljeno: 19.12.2003

RealNetworks toži Microsofta

Podjetje RealNetworks, dolgoletni tekmec družbe Microsoft na področju večpredstavnosti, se je odločilo podati tožbo proti velikanu iz Redmonda, v kateri mi očitajo nelegalno monopolno obnašanje proti razvijalcem alternativnih rešitev digitalnih medijev. RealNetworks v obtožnici navaja, da je početje Microsofta škodilo njihovim izdelkom skozi daljše obdobje in zato povzročilo velik izpad dohodka. Ocenjujejo, da znesek presega milijardo dolarjev.

Za Microsoft se s tem zopet odpira poglavje protimonopolnih pregonov, ki se je začelo že leta 1995 s poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom, v kateri so se sporazumeli o pravičnemu obnašanju do tekmecev v tedaj še sveži računalniški industriji. Obtožbe so se zatem začele kopičiti, kulminirale pa so leta 2001, ko je zvezno prizivno sodišče odločilo, da je Microsoft nelegalno izkorišča monopolni položaj v prid svojemu namiznemu operacijskemu sistemu. Zadeva se je kasneje konec leta 2002 zaključila s poravnavo, ki jo mnogi še danes jemljejo kot milo obliko kaznovanja, ki velikanu ni pretirano škodovala.

Tokratna tožba družbe RealNetworks močno spominja na nekdanje obtožbe družbe Netscape, ko se je ta še borila proti Microsoftu in njegovi odločitvi o vključitvi brskalnika v operacijski sistem, kar tekmecem in uporabnikom ni puščalo preveč alternativnih možnosti. Nekaj podobnega se danes dogaja z večpredstavnimi predvajalniki, ki podpirajo zvok, video in pretočni način prenosa podatkov. RealNetworks je poleg tožbe v ZDA začel sodelovati tudi z evropsko preiskavo, ki jo vodi Evropska komisija.

Microsoft se je na tožbo že odzval in obtožbe zavrača. Menijo namreč, da je dejansko stanje na trgu precej drugačno in da tu vlada dovolj močna konkurenca, kar nameravajo tudi dokazati. Prav tako poudarjajo, da proizvajalce računalnikov in uporabnike nič ne preprečuje, da na računalnike namestijo druge predvajalnike, kodeke in ostala orodja za delo s večpredstavnimi vsebinami.

RealNetworks seveda te navedbe zavrača in trdi, da je Microsoft doslej skrival nekatere funkcije okolja Windows, ki onemogočajo pošteno tekmovanje drugim predvajalnikom. To se zlasti nanaša na nekatere funkcije povezane z varnostjo. Poleg tega naj bi Microsoft resda na prvi pogled ohranjal nevtralno vlogo (kar morajo zaradi že omenjenih sodnih poravnav), vendar pri svojih poslovnih odnosih proizvajalce računalnikov na druge načine motivirajo, da ti ne razmišljajo o prilaganju drugih izdelkov.

Po teh trditvah, naj bi Microsoftova večpredstavna orodja imelo prednameščenih kar 95% vseh novih računalnikov, RealNetworksove rešitve pa le 2%. Proizvajalci imajo tudi zavezane roke okoli storitev in servisov, ki jih ponujajo računalniki ob prvem zagonu pri računalniku. Če je nameščen le Windows Media Player, se uporabniku ponudijo servisi pooblaščeni s strani Microsofta, ne pa spletne storitve drugih ponudnikov, kot je Real Networks. Analitiki že menijo, da se s to obtožnico zopet začenja velik proces, ki bo morda odprl tudi že nekatere zaprte rane.

http://www.microsoft.com

http://www.real.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji