Objavljeno: 19.12.2003

Linux jedro 2.6.0 dokončano

Linus Torvalds je z besedami >>bober je prišel iz rehabilitacije<< oznanil, da se je zaključila faza testiranja novega jedra Linuxa z oznako 2.6, ki je tako že na voljo uporabnikom in distributerjem v dokončni različici. Za Linux in celotno odprtokodno sceno je to pomemben korak, saj gre za prvo večjo različico jedra od različice 2.4, ki je izšla januarja 2001. Spomnimo se še, da je prva različica Linuxa danes stara že domala 12 let. Jedro Linuxa pa predstavlja temelj, ki skrbi za komunikacijo, povezavo med gonilniki, vhodno-izhodnimi napravami in nadzoruje izvajaje programov. Temelj, na katerem je zgrajen ostanek operacijskega sistema.

Linux jedro 2.6 so pričeli izdatno preskušati julija 2003 in sicer na različnih tipih sistemov. Po eni strani novo jedro sega precej višje kot doslej, saj podpira sisteme s tja do 64 procesorji in 64 GB osnovnega pomnilnika, na drugi strani pa prinaša izdatno podporo za energijsko varčne procesorje, nove mehanizme varčevanja z energijo in boljšo podporo za vgradne (embedded) naprave. Skrbnik jedra Andrew Morton zatrjuje, da bo novo jedro učinkovito delovalo na večini današnjih strežnikov, na začetku pa bodo morda manjše težave pri zmogljivosti opravljanja strežbe podatkovnih zbirk. Del težav so že odkrili, odpravili pa jih bodo v različici jedra 2.6.1.

Linux uživa v zadnjem času vse večjo podporo tako industrije računalniških izdelkov, kot tudi uporabnikov, med drugim številnih državnih in javnih uprav. Po mnenju družbe IDC so proizvajalci strežnikov v zadnjem četrtletju prodali za 743 milijonov dolarjev opreme z nameščenim Linuxom, kar je 50% več kot v enakem obdobju 2002. To predstavlja 16,2% vseh prodanih strežniških enot in 6,8% s stališča prihodkov.

Kljub koncu razvoja jedra Linux 2.6.0 pa so veliki distributerji Linuxa do novega gradnika dokaj zadržani. Red Hat je oznanil, da namerava jedro 2.6 vgraditi v svoj izdelek Red Hat Enterprise Linux 4.0, vendar bo ta nared šele leta 2005. SuSE Linux bo jedro uporabil v svojem Enterprise Serverju 9, ki je predviden za izid poleti 2004. Red Hat, ki ima po zadnjih raziskavah 69% trga Linuxa (vsaj kar se tiče distribucij) meni, da je SuSEjev načrt preveč agresiven in lahko prinese s sabo precej težav.

Sami želijo izdelek izdatno pretestirat, preden ga bodo ponudili v namene poslovne rabe. Razkorak med novimi zmožnostmi in sedanjimi izdelki pa nameravajo odpraviti s prenosom nekaterih novih funkcionalnosti na jedro 2.4. No, Red Hat se ni čisto ognil jedru 2.6, saj ga načrtujejo še pred letom 2005 prenesti v projekt Fedora Core 2, ki je namenjen domači rabi in ljubiteljem. Ta naj bi bil nared aprila 2004.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji