Objavljeno: 18.12.2003

Mobilni telefoni ponovno vroči

Barvni zasloni, vgrajeni digitalni fotoaparati in podobne dobrote v mobilnih telefonih so očitno še bolj popularni kot so predvidevali analitiki in tudi sami proizvajalci, saj zato nedavno dvignili letošnje napovedi o številu prodanih mobilnih telefonov iz 470 milijonov na preko 500, poroča Gartner.

V tretjem četrtletju se je prodaja mobilnih telefonov povečala kar za 22 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani, zadnje četrtletje pa naj bi prineslo še večji dvig prodaje. Analitiki so podcenjevali prodajo tako v razvitih evropskih, severnoameriških in vzhodnoazijskih trgih, kakor tudi na Kitajskem, v Indiji in Rusiji, kjer večina prebivalstva kupuje svoje prve mobilne telefone.

Povečana rast v tretjem četrtletju pa je po mnogih letih prinesla tudi spremembe v nekaterih tržnih deležih, saj je Nokia, kljub znatno večjemu številu prodanih enot dejansko izgubila del svojega vodilnega tržnega deleža, ki pa še zmerom znaša 34,2 odstotka. Podobno zgodbo so doživeli pri Motoroli, kjer so pristali na 14,7 odstotkih trga, medtem ko so naslednji trije zasledovalci, Samsung, Siemens in Sony Ericsson, nekoliko napredovali tako pri povečani prodaji enot kot tudi pri večjem odstotku tržnega deleža, čeprav vsi trije skupaj ravno dosežejo delež Nokie.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji