Objavljeno: 8.12.2003

Si.mobil v 3G s tehnologijo EDGE

Pri Si.mobilu so se odločili nadaljevati tekmo z Mobitelom in napovedali nadgradnjo svojega GSM omrežja s tehnologijo EDGE (izboljšana prepustnost podatkov za globalno evolucijo - enhanced data rates for global evolution), ki se po klasifikacijah uvršča v tretjo generacijo mobilne telefonije.

EDGE je dejansko nadgradnja omrežja GSM/GPRS, ki omogoča boljšo prepustnost prenosa podatkov, predvsem v urbanih okoljih, kjer so zahteve po prenosu podatkov večje. Zato bo Si.mobil omrežje nadgradil na EDGE zgolj v Ljubljani in Mariboru, kjer bo prvih 100 baznih postaj delovalo že januarja, do marca pa napovedujejo že polno pokritost obeh mest. Investicija bo po besedah predstavnikov podjetja stala 8 milijonov evrov, kar je seveda znatno manj kot uvedba UMTSa.

Si.mobil bo uvedel EDGE med prvimi operaterji v Evropi, saj se je večina operaterjev sicer odločila za postavitev omrežij UMTS. Kot smo že poročali, v ZDA EDGE ponujata dva operaterja, ki prav tako še zmerom dograjujeta omrežje, standard pa se še ni uveljavil, saj mobilni telefoni s podporo za EDGE šele prihajajo na tržišče.

Tehnološko EDGE temelji na osrednjem omrežju in baznih postajah GSM/GPRS, vendar uvaja nekatere elemente omrežij UMTS, kar olajša morebitno kasnejšo nadgradnjo na >>pravi 3G<<. Čeprav je EDGE klasificiran kot 3G tehnologija, temelji na omrežju druge generacije. V tem je podoben omrežjem CDMA2000 1x, ki prav tako temeljijo na CDMA omrežjih druge generacije, vendar omogočajo hitrosti prenosa podatkov preko 100 kb/s, kar je po definiciji telekomunikacijskih združenj že tretja generacija. Dejanska teoretična hitrost prenosa podatkov preko EDGE je kar 480 kb/s, kar je celo več kot 384 kb/s, ki jih omogoča UMTS, vendar bo EDGE vsaj v začetku dosegal hitrosti prenosa okrog 100 kb/s, saj ni na voljo aparatov, ki bi lahko izkoriščali več kot dva hkratna časovna kanala. Polna hitrost je zaenkrat zgolj teoretična, podobno kot je teoretična hitrost prenosa podatkov preko GPRS okrog 100 kb/s, dejanska hitrost v omrežjih po vsem svetu pa je največ polovica tega.

Uvedba EDGEa pravzaprav ni presenetljiva in smo ga pri Monitorju napovedovali že nekaj časa, predvsem zato, ker država še zmerom ni razpisala druge koncesije za UMTS, napredne podatkovne storitve pa sodijo med ključne usmeritve Si.mobila in njegovih lastnikov (avstrijski Mobilkom) ter partnerjev (korporacija Vodafone). EDGE bo najbrž tudi osnova za podatkovne storitve Vodafone Live!, ki jih nameravajo pri Si.mobilu uvesti kot odgovor na Mobitelov Planet.

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji