Objavljeno: 30.12.2003

MySQL 5.0 skoraj dokončan

Švedska družba MySQL AB je predstavila končno razvojno različico novega odprtokodnega podatkovnega strežnika MySQL 5.0, ki predstavlja velik korak naprej za ta izdelek. Podatkovna baza, ki bo v končni različici na voljo predvidoma konec januarja, prinaša prvič dolgo pričakovane hranjene procedure po zgledu konkurenčnih podatkovnih strežnikov in število drugih pomembnih novosti. Hranjene procedure so združljive s standardom SQL-99, s tega stališča pa na moč podobne tistim iz jezika Oracle PL/SQL. Proizvajalec celo trdi, da lahko ogrodje SQL-99 uporabi zunanje jezike in s tem zagotovit združljivost tako s procedurami PL/SQL (Oracle) kot T-SQL (Microsoft).

Med novostmi so še osnovna podpora za kursorje, zmožnost za eksplicitno uporabo indeksov RTREE v tabelah MyISAM in zmožnost uporabe dinamičnih dolžin vrstic v pomnilniških tabelah (kopicah). Za izboljšano združljivost in prenosljivost podatkov so zdaj zagotovili popolno podporo podatkovnemu tipu VARCHAR s stolpci daljšimi kot 255 znakov. Če bo MySQL res vseboval vse načrtovane spremembe, bo tudi znatno hitrejši kot dosedanje različice podatkovnega strežnika.To so dosegli z učinkovitejšo uporabo pomnilniških tabel in uporabo predpomnilnika pri brisanju podatkov. Izboljšana je podpora za različne jezike z ukazom SET CHARACTER SET, ki prevede celotne poizvedbe in ne samo nize, avtorji pa so precej delali precej tudi na stabilnosti izdelka, zlasti zagotavljanju večje integritete podatkov.

Standardna različica, ki jo priporoča sam MySQL AB, vsebuje podatkovno jedro InnoDB za transakcijsko procesiranje, ki a je prispevalo finski podjetje Oy Inc. Obstaja pa tudi različica Max, ki vsebuje podatkovno jedro Berkeley DB, podporo za OpenSSL, uporabniško določljive funkcije in podporo za velike tabele (BIG_TABLE), vendar ta še ni povsem pretestirana. Ob koncu preizkušanja naj bi te funkcije preselili tudi v različico Standard.

http://www.mysql.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji