Objavljeno: 31.12.2003

Leto 2003 najbolj nevarno doslej

Po mnenju analitikov, ki spremljajo področje računalniške varnosti, so računalniški sistemi v letu 2003 doživeli največ virusnih napadov doslej. Skupno škodo nastalo zaradi virusnih okužb, motenj pri delu, stroškov čiščenja sistemov in izpadov dohodka zaradi nedelovanja ocenjujejo na več milijard dolarjev, večinoma pa so mnenja, da nas v prihodnje ne čakajo nič boljši časi. Morda prav nasprotno.

Leto 2003 je minilo v znamenju nekaj večjih virusnih valov, ki so dodobra pretresli svet, ne samo računalnikov končnih uporabnikov in lokalnih omrežij, temveč tudi same internetne hrbtenice, kar je povzročilo resne težave v komunikacijskih sistemih in delovanju celega niza drugih ključnih sistemov, vključno s življenjsko pomembnimi.

Največ škode je povzročilo pet virsuov in sicer Slammer, Bugbear.B, Blaster, Sobig.F in Swen, ki so povzročili pravo svetovno epidemijo in potolkli vse dosedanje rekorde v hitrosti širjenja. Naziv >>virus leta<< najbrž zasluži Sobig-F, ki se je razširil prek interneta hitreje kot vsi virusi doslej in nakazal, kako ranljivi so lahko sodobni sistemi kljub določeni stopnji zaščite. Nekatera podjetja so v času napada naletela na stotine tisočev elektronskih sporočil z virusno kodo, kar je povzročilo resne težave pri čiščenju, s tem pa dosegljivosti samih poštnih storitev.

Vsekakor pa se je v letu 2003 spremenil način širjenja virusov. V ospredje so prišli virusi, ki se širijo prek elektronske pošte ali pa uporabljajo ranljivost priljubljenih programskih izdelkov. Pri družbi F-Secure trdijo, da danes poznamo že okoli 90.000 različnih virusov, najbolj žalostno pa je najbrž dejstvo, da jih nekaj še vedno kroži po internetu, kljub temu, da jih poznamo že leta. Tako kot prave viruse, je tudi računalniške izredno težko dokončno ugonobiti.

Strokovnjaki s področja varnosti opozarjajo, da je pisanje virusov preseglo meje zabavnega in marsikdo to danes počne zaradi finančnih koristi. Še več, obveščevalne službe opozarjajo, da gre pogosto za organizirane skupine, ki izdelujejo natančne načrte in pripravljajo koordinirane napade. Vse več je sodelovanja med avtorji virusov in pošiljatelji nezaželene pošte, od koder tudi viri zaslužka. V celoti so bili najbolj napadeni sistemi z Microsoftovimi izdelki, le malenkostno pa so bili pod udarom sistemi z Linuxom in MacOSom.

Toda to se bo najbrž v prihodnje spremenilo, saj avtorji iščejo nove in nove načine, kako z okužbami doseči svoje cilje. V prihodnje bodo najbrž precej več ciljali na mobilne naprave, zlasti mobilne telefone, ki imajo vse več računalniških funkcij, z onemogočanjem delovanja pa bi uporabnikom lahko onemogočili tudi osnovne komunikacije prek obilne omrežja. Tudi sicer je v svetu precej strahu nad organiziranimi napadi v povezavi z znanimi terorističnimi organizacijami, kar se doslej še ni zgodilo, vendar je bilo že nekaj lažnih alarmov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji