• Office 2000 kot internetna storitev

    Microsoft je objavil svojo novo ponudbo Microsoft Office Online, ki bo omogočala uporabo storitev zbirke Office 2000 prek interneta. S tem so odgovorili na izziv, ki ga je podalo podjetje Sun ob nakupu podjetja Star Division in ob najavi, da bo StarOffice na voljo kmalu tudi kot spletni program.

    Objavljeno: 10.12.1999
  • Podjetje Informix kupilo Ardent Software

    Podjetje Informix je za 880 milijonov dolarjev kupilo proizvajalca orodij za podatkovna skladišča Ardent Software, s čimer naj bi izdatno izboljšali svoj položaj pri sistemih za podporo odločanju in nastajajočih sistemih za internetno ekonomijo.

    Objavljeno: 10.12.1999
  • Toshibin odgovor na RIO: digitalni zvočni predvajalnik MM300

    Toshiba je predstavila svoj prvi digitalni zvočni predvajalnik, MM300, ki ga bodo na nekaterih tržiščih prodajali pod imenom diGO. Predvajalnik ima vgrajen 64 MB RAM, meri 8,6 x 5,4 x 1 cm in tehta le 52 gramov. Poleg vgrajenega pomnilnika ima vgrajeno tudi enoto za pomnilniške nosilce SmartMedia, enoti pa Toshiba prilaga kartico z desetimi posnetki založbe Toshiba EMI. Poleg pesmi v zapisu MP3 zna diGO predvajati tudi posnetke v manj znanem zapisu SolidAudio, ki so ga razvili pri japonski družbi Kobe Steel. Ta temelji na algoritmu za stiskanje TwinVQ, ki je bolj učinkovit od zapisa MP3, poleg tega pa vsebuje protipiratsko zaščito InfoBind. DiGO bo v prodaji na Japonskem že konec leta za 300 dolarjev, v Evropo in ZDA pa bo prišel nekoliko pozneje.

    Objavljeno: 10.12.1999
  • Podjetje Dell našlo napako v najnovejših različicah Pentiuma III

    Intelu se obetajo nove težave. Podjetje Dell je ustavilo proizvodnjo osebnih računalnikov Optiplex GX110, ker so našli strukturno napako v najnovejših različicah procesorjev Pentium III. Zaradi napake v procesorju se je namreč dogajalo, da se računalniki niso vselej zagnali. Intel je menda imel težave pri nadzoru kakovosti proizvodnje. Zastoj naj bi predvidoma trajal le nekaj dni, vendar meče slabo luč na čedalje večje število težav, s katerimi se v zadnjem času srečujejo Intelovi izdelki. Napaka je očitno omejena na procesorje Pentium III za namizne računalnike, procesorji za prenosnike pe delujejo brez težav.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Siemens predstavil nove brezžične telefone

    Siemens je decembra slovenskemu tržišču že ponudil brezžične telefone Gigaset, potem ko jih je matično podjetje začelo drugod po svetu prodajati novembra. Telefoni so namenjeni rabi z analognim omrežjem ali omrežjem ISDN, odvisno od postaje, v katero jih prijavimo.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Macromedia Dreamweaver 3 in Fireworks 3

    Podjetje Macromedia je najavilo novi različici spletnih orodij Dreamweaver in Fireworks. Obe orodji sta doživeli številne spremembe, pa tudi tesnejše sodelovanje, ki se kaže v novem kompletu Dreamweaver 3 Fireworks 3 Studio, ki vsebuje oba programa. Poleg tega so izboljšali povezljivost z drugimi paketi, kot sta Microsoft Office in Adobe Photoshop.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Odbor EU proti Intelu in njegovem Pentiumu III s številko PSN

    Odbor za znanost in tehnologijo evropske unije je evropskemu parlamentu podal poročilo, v katerem predlaga ukrepe proti družbi Intel in njihovemu izdelku Pentium III s procesorsko serijsko številko (PSN). Po mnenju odbora PSN krši evropske določbe in omogoča nedovoljeni elektronski nadzor. Če bo parlament potrdil predlog, lahko Intelu grozi prepoved prodaje procesorja Pentium III v državah skupnosti.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Microsoft izdal šesti komplet popravkov za Windows NT

    Microsoft je izdal šesti komplet popravkov za operacijski sistem Windows NT. Service Pack 6 prinaša nekaj popravkov, vendar tudi kup novih težav. Med drugim smo tudi pri Monitorju ugotovili, da po namestitvi kompleta SP6 programski paket Lotus Notes ne deluje več pravilno. Poleg tega SP6 povzroča težave z nekaterimi drugimi programskimi paketi, ki za dostop do internetnih storitev dostopajo prek vmesnika Winsock. Microsoft je medtem že izdal popravek, ki nosi oznako SP6a.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Lucent in Sun za lažje e-poslovanje

    Lucent Technologies in Sun Microsystems sta sklenila dogovor o skupnem oblikovanju in izdelavi infrastrukture, ki bo prispevala k preprostejšemu izvajanju elektronskega poslovanja prek interneta. Rich McGinn, prvi človek podjetja Lucent Technologies, meni, da gre le za prvi korak pri oblikovanju novih elektronskih poslovnih modelov. Sodelovanje predvideva tudi skupno trženje komunikacijskih in omrežnih izdelkov in rešitev.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Siemens predstavil nove brezžične telefone

    Siemens je decembra slovenskemu tržišču že ponudil brezžične telefone Gigaset, potem ko jih je matično podjetje začelo drugod po svetu prodajati novembra. Telefoni so namenjeni rabi z analognim omrežjem ali omrežjem ISDN, odvisno od postaje, v katero jih prijavimo.

    Objavljeno: 9.12.1999
  • Razbitje zaščite za plošče DVD

    Nedavno razbitje zaščite videoposnetkov na ploščah DVD ima lahko resnejše posledice, kakor je bilo videti prvi hip. Zaradi odšifriranja zaščite CSS bodo proizvajalci, kot kaže, zaustavili začetek prodaje novega zvočnega zapisa DVD Audio, ki je bil najavljen za prve mesece leta 2000. Čeprav so pri ploščah DVD Audio že pred tem razvili novejši protipiratski algoritem CSS2, ta še vedno temelji na enakem principu kakor osnovni CSS. Četverica Matsushita (Panasonic), Toshiba, Intel in IBM, ki so avtorji zaščite CSS, je zato že začela z razvojem nove, trdnejše zaščite, zaradi česar bodo izdelki DVD Audio menda zamudili približno pol leta.

    Objavljeno: 8.12.1999
  • Konec Olivettija kot proizvajalca računalnikov

    Kalvarija nekdanjega italijanskega proizvajalca računalnikov Olivetti Computers se je, kakor kaže, končala. Potem ko je družba OP Computers, oddelek družbe Olivetti SpA, maja bankrotirala, je njene proizvodnje zmogljivosti prevzela luksemburška družba Eurocomputers, ki pa je s proizvodnjo prenehala septembra zaradi pomanjkanja svežega kapitala in naročil.

    Objavljeno: 8.12.1999
  • Kai's Power Tools 6

    Manj kakor leto dni od predstavitve različice KPT 5 je podjetje Metacreations pripravilo novo različico orodij in filtrov za slikarske programe Kai's Power Tools 6. Najbolj znan komplet grafičnih filtrov na svetu odslej vsebuje zbirko novih učinkov in orodij za sodobne elektronske slikarje za splet in tisk.

    Objavljeno: 8.12.1999
  • Nameščeni Linux

    Tekma med distributerji Linuxa postaja vse ostrejša. Družba Linux One je pri svojih prizadevanjih za čim hitrejši sprejem Linuxa posegla po novi metodi. Ker je namestitev Linuxa ena večjih ovir za širši sprejem operacijskega sistema, so pri družbi Linux One začeli prodajati diske, ki imajo sistem že nameščen. Na voljo sta dva diska: IBM s 7200 vrtljaji na minuto in 13,5 GB (cena 170 dolarjev) ter Fujitsu s 5400 vrtljaji na minuto in 17 GB (200 dolarjev). Ob obeh kupec dobi tudi ploščo z varnostno kopijo namestitve Linuxa.

    Objavljeno: 8.12.1999
  • Protivirusna programska oprema

    Microsoft je skupaj z vodilnimi izdelovalci protivirusne programske opreme Central Command, Computer Associates, Data Fellows, Network Associates, Norman ASA, Panda Software, Sophos, Symantec in Micro ponudil podjetjem in uporabnikom, ki se pripravljajo na prihod leta 2000, brezplačne in v celoti funkcionalne protivirusne programe. Protivirusna programska oprema je brezplačno na voljo na Microsoftovem spletnem mestu za letnico 2000 (http://www.microsoft.com/y2k/) in na spletnih mestih omenjenih podjetij do 31. decembra tega leta. Po prenosu protivirusne programske opreme bo ta delovala 90 dni.

    Objavljeno: 7.12.1999
  • Zakon Evropske skupnosti za digitalno podpisovanje

    Ministri Evropske skupnosti so uradno odobrili zakon, ki izenačuje digitalni podpis z lastnoročnim podpisom. Zakon naj bi postal pravnomočen v naslednjih 18 mesecih in s tem postavil temelje za še bolj učinkovito elektronsko trgovanje kakor doslej. Zakon je hkrati varovalka pred zakonodajami posameznih držav, ki bi lahko otežile elektronsko ekonomijo. Novi predpis tudi določa stopnjo odgovornosti ponudnikov storitev pri prenosu digitalnih podpisov, pri tem pa ne pogojuje določene tehnologije za šifriranje podatkov.

    Objavljeno: 7.12.1999
  • AMD Athlon 750 in K6-2 533

    AMD je zopet korak pred Intelom. Konec novembra so uradno predstavili svoj najzmogljivejši 750 MHz procesor Athlon, ki je hitrejši od Intelovih "le" 700 in 733 MHz procesorjev Pentium III. Po nekaterih podatkih bo Intel nove 750 MHz Pentiume III predstavil že na začetku januarja.

    Objavljeno: 7.12.1999
  • IBM in Motorola načrtujeta PowerPC s hitrostmi do 2 GHz

    Medtem ko se pri Applu borijo s pomanjkanjem 500 MHz procesorjev PowerPC G4, sta Motorola in IBM že razkrila svoje načrte za nove procesorje s hitrostmi do 2 GHz.

    Objavljeno: 2.12.1999
  • Pripravljenost Slovenije na prehod v leto 2000

    Svet Vlade RS in Center Vlade RS za informatiko sta pripravila poročila za Evropsko komisijo o pripravljenosti države Slovenije na prehod v leto 2000 brez izpadov ključnih informacijskih sistemov, ki skrbijo za nemoteno delovanje nacionalne infrastrukture, kot so električna oskrba, stacionarno in mobilno telefonsko omrežje ter informacijski sistem državne uprave, pa tudi o pripravljenosti letališč in drugih sistemov, ki so močno odvisni od informacijskih tehnologij. Težav za silvestrovo naj bi ne bilo. Poročila so na voljo v spletnem strežniku Vlade RS.

    Objavljeno: 1.12.1999
  • LG Electronics oktobra posloval rekordno

    Čeprav jih je močno prizadela korejska poslovna kriza, so pri LG Electronics oktobra poslovali z rekordnim uspehom. Njihova strategija je vključevala tudi povečanje izvoza, kar se jim je obrestovalo tako, da so že dokončno izpolnili poslovni načrt za letos.

    Objavljeno: 1.12.1999
  • Microsoft kupuje japonskega kabelskega operaterja

    Microsoft je vzel na piko enega večjih japonskih televizijskih kabelskih operaterjev, poroča japonski časnik Nihon Keizai Shimbun. Za 60-odstotni delež operaterja Titus Communications Corp., ki je trenutno v lasti MediaOne Group, je gigant pripravljen plačati približno 190 milijard tolarjev (milijardo dolarjev). Predstavniki podjetij govoric še ne dajejo izjav. Microsoft se menda pogovarja tudi že s Toshibo in Itochu Corp. o nakupu njunih deležev v Titusu; vsako od podjetij ima 20 odstotkov.

    Objavljeno: 1.12.1999
  • NEC in Hitachi združujeta proizvodnjo čipov DRAM

    Dva od večjih izdelovalcev elektronskih vezij na Japonskem nadaljujeta združitev proizvodnih zmogljivosti čipov DRAM, ki se uporabljajo v pomnilniških modulih za računalniške in druge elektronske sisteme.

    Objavljeno: 30.11.1999
  • ViewSonic je zasnoval prvi digitalni monitor s katodno cevjo

    Januarja bo ViewSonic tržišču ponudil prvi klasični monitor s katodno cevjo, ki bo imel digitalni priključek za grafično kartico. To pomeni, da bo pretvorba digitalnih podatkov, ki jih sicer v analogni signal za prikaz slike na zaslonu predela grafična kartica, potekala v monitorju, v katerega bo vgrajen tak pretvornik.

    Objavljeno: 30.11.1999
  • Fluorescenčne večplastne shrambe podatkov

    Podjetje C-3D je predstavilo nove nosilce za shranjevanje večjih količin podatkov, ki so le na prvi pogled podobni sedanjim ploščam CD ali DVD, gostota zapisa pa je približno 400 MB/cm2. Fluorescenčni večplastni diski (FMD) velikosti kreditne kartice naj bi zmogli shraniti do 10 GB, poleg majhnih pa bodo izdelali tudi plošče s premerom 120 mm, kar je velikost klasične plošče CD. Na te bodo uporabniki v deset plasti lahko shranili kar 140 GB podatkov; doslej najzmogljivejša različica DVD, ki je tudi še ni na tržišču, zmore 18 GB.

    Objavljeno: 29.11.1999
  • Oracle Software in Hermes Plus predstavila sodelovanje

    Oracle Software in Hermes Plus sta 25. novembra organizirala tehnološki forum, kjer sta predstavila sodelovanje na tržišču informacijske tehnologije v Sloveniji. Slavko Despotovič, direktor Hermes Plus d.d., je predstavil delovanje podjetja in poudaril, da se razvijajo iz zastopnika opreme Hewlett-Packard v bolj globalno podjetje, ki zastopa tudi Cisco in EMC2. Z nakupom slovenskih podjetij z razvito programsko opremo za različna področja poslovanja in izdelovalci drugih informacijskih tehnologij pa razvijajo v ponudnika, ki lahko zagotovi zanesljivost, infrastrukturo, vzdrževanje in razvoj velikih in kompleksnih projektov.

    Objavljeno: 29.11.1999
  • Več kriptografskih svoboščin

    V ZDA je državna uprava pripravila prvi osnutek novega zakona za nadzor izvoza šifrirnih orodij in sistemov. Šifriranje in z njim tesno povezano vprašanje svobode in zasebnosti v internetu sta v ZDA in po vsem svetu že dlje časa jabolko spora med borci za internetne svoboščine in ameriško vlado. Ameriška vlada je ena redkih na svetu, ki močno omejuje izvoz programske in strojne opreme, namenjene šifriranju podatkov, mnogi nasprotniki dosedanjih predpisov pa sumijo, da so strogi predpisi le posledica želje po nadzoru nad posamezniki in njihovim početjem v internetu.

    Objavljeno: 29.11.1999
  • Konec Mobitelovih težav

    Mobitel je v petek, 26. 11. odpravil težave, ki so onemogočale uporabo omrežja v Ljubljani v četrtek, dan prej, med 10. in 23. uro.

    Objavljeno: 29.11.1999
  • Spletna enciklopedija Britannica

    Enciklopedija Britannica je bila pred obdobjem svetovnega spleta najbolj čislana in temeljita enciklopedija, sestavljena iz 32 debelih in obsežnih knjig, stala pa je celo premoženje. Vendar so se časi spremenili, prodaja pa je močno padla že s pojavom CD-ROM-ov, saj smo lahko celotno enciklopedijo dobili na eni sami plošči za veliko manj denarja.

    Objavljeno: 28.11.1999
  • NEC-ov strežnik s 16 procesorji Itanium

    NEC namerava v drugi polovici leta 2000 na tržišče poslati strežnik s 16 procesorji Itanium, zasnovanimi na tehnologiji IA-64, ki bo poganjala Microsoftovo 64-bitno različico operacijskega sistema Windows in 64-bitni strežnik SQL. Pri NEC-u trdijo, da so v tokijskem laboratoriju strežnik že uspešno preizkusili. NEC-ov strežnik naj bi bil prvi, ki je uspešno pognal 64-bitni operacijski sistem Windows.

    Objavljeno: 27.11.1999
  • Posamezniki v ZDA tožijo Microsoft

    Ena od posledic nedavnih ugotovitev sodnika Jacksona v ZDA -- da je Microsoft domnevno monopolist in da najverjetneje izkorišča svoj monopolni položaj na trgu -- so tudi številne zasebne tožbe posameznikov, ki so se na Microsoft usule kot dež.

    Objavljeno: 27.11.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji