Novice

 • HPjevo brezžično tiskanje iz žepnih in ročnih računalnikov

  Hewlett Packard je predstavil programski paket JetSend za okolje Windows CE, s čimer so pripravili možnost brezžičnega tiskanja podatkov neposredno iz množice žepnih in ročnih računalnikov prek vgrajenega infrardečega vmesnika. Doslej so imeli to zmožnost le nekateri modeli žepnih računalnikov, največ iz HP-jeve ponudbe. JetSend CE jo razširja tudi na druge modele, že na začetku naslednjega leta pa bodo pri HP-ju pripravili tudi različico za žepne računalnike Palm. Paket je brezplačen do konca februarja 2000.

  Objavljeno: 21.12.1999več
 • Prodaja modemov ADSL vrtoglavo narašča

  Po podatkih družbe za tržne raziskave In-Stat group nove tehnologije za prenos podatkov v zadnjem času doživljajo velik uspeh. Modemi s tehnologijo ADSL so tako v zadnjem četrtletju leta 1999 doživeli 74 % rast prodaje z obeti, da bo v prihodnjih mesecih še bolje. Toda ADSL se mora soočati s tehnologijo kabelskih modemov, ki so v istem obdobju zabeležili le 27 % rast, vendar po številu prodanih izdelkov dvakrat presegajo število modemov ADSL.

  Objavljeno: 21.12.1999več
 • Stomilijonta zvočna kartica z oznako Sound Blaster

  Poleg Compaqa je pomemben dosežek nedavno praznovalo še eno veliko podjetje. Singapurski proizvajalec Creative Labs je s ponosom oznanil, da so v skoraj točno desetih letih naredili več kakor 100 milijonov zvočnih kartic z oznako Sound Blaster, kar ni uspelo še nobenemu proizvajalcu kartic. Predstavniki podjetja ocenjujejo, da je danes okrog 60 % vseh računalnikov PC na svetu opremljenih s karticami ali tehnologijo Sound Blaster.

  Objavljeno: 21.12.1999več
 • Slovenski Bauhaus v spletu

  Slovensko podjetje Bauhaus bo drugo leto ponudilo kupcem vse svoje izdelke, več kakor 70.000 jih je, tudi v internetu, na spletnem naslovu http://www.bauhaus.si. Trenutno lahko tam kupimo izdelke, ki so na voljo v akcijski prodaji. Poleg brskanja med izdelki bosta možna tudi takojšen nakup in dostava na dom, plačevali pa bomo sprva lahko le s plačilno kartico. Za varnost podatkov se menda ne bo treba bati, saj je ta del projekta izvedlo mlado slovensko podjetje Eon (http://www.eon.si) iz Ljubljane.

  Objavljeno: 21.12.1999več
 • Pisarniški paket StarOffice 5.1 prava uspešnica

  Sun je objavil, da je v dveh mesecih od nakupa družbe Star Division iz spleta k sebi preneslo brezplačni pisarniški paket StarOffice 5.1 že več kakor milijon uporabnikov. Poleg tega so proizvajalci računalnikov, distributerji Linuxa in drugi partnerji razdelili še okrog 500.000 kopij paketa, s čimer je StarOffice doživel najhitrejšo širitev v zgodovini pisarniških paketov.

  Objavljeno: 21.12.1999več
 • Spletno nadzorovani pralni stroj

  Italijanski proizvajalec gospodinjskih aparatov Merloni Elettrodomestici je predstavil prvi svetovni pralni stroj, ki lahko sprejema informacije in navodila iz spleta ali z mobilnih telefonov. Poimenovali so ga Margherita2000.com in je del novega rodu sodobnih gospodinjskih aparatov Ariston Digital. Vgrajena tehnologija WRAP (Web Ready Appliances Protocol (WRAP) zagotavlja izmenjavo podatkov med gospodinjskim aparatom in zunanjim svetom prek interneta ali mobilnega telefona.

  Objavljeno: 21.12.1999več
 • Že druga nagrada slovenskemu podjetju Metra inženiring

  Podjetje Metra inženiring iz Ljubljane je v okviru sejma SCANTECH Europe '99 v Kölnu novembra letos prejelo nagrado za najboljši izdelek pri varnostnih sistemih z radiofrekvenčno identifikacijo. Podjetje Metra inženiring, partner francoskega Gemplusa, je pred tem prejelo že nagrado za enega najboljših industrijskih izdelkov na sejmu SYSTEMS '96 v Münchnu.

  Objavljeno: 20.12.1999več
 • Podjetje Focus Enhancements predstavilo nov soprocesor FS400

  Podjetje Focus Enhancements je predstavilo nov soprocesor FS400, za katerega trdijo, da omogoča doslej najboljšo pretvorbo računalniške slike v televizijski signal. Novi izdelek podpira prikaz računalniške slike z ločljivostmi do 1600 x 1200 pik in frekvenco osveževanja do 152 Hz, pri tem pa samodejno opravlja pretvorbo, tako da za prikaz ni treba spreminjati nastavitev ločljivosti računalnika. FS400 je prvi tovrstni izdelek, ki omogoča kakovostno stiskanje slike pri večji ločljivosti za prikaz na TV zaslonu z neodvisnim krmiljenjem navpične in vodoravne ločljivosti. Na ta način so zagotovili možnost za prikaz računalniške slike tako na televizorjih z razmerjem slike 4:3 kakor tistih z razmerjem 16:9.

  Objavljeno: 20.12.1999več
 • Western Digitalovi hitri diski Vantage

  Diski z 10.000 vrtljaji na minuto so doslej sodili le v zgodnji cenovni razred, toda tudi to se spreminja z novimi modeli podjetja Western Digital. Nova družina diskov Vantage je namenjena spodnjem in srednjemu razredu strežnikov in delovnih postaj, ki kljub temu potrebujejo hitri diskovni podsistem. Diski Vantage imajo gostoto zapisa 4,6 GB na ploščo, na voljo pa so v izvedbah z 9,1 in 18,3 GB. Vsi so opremljeni z vmesnikom Ultra2SCSI.

  Objavljeno: 20.12.1999več
 • Nova različica sistema Windows CE -- Rapier

  Microsoft pospešeno pripravlja novo različico operacijskega sistema Windows CE, ki nastaja pod delovnim imenom Rapier. Toda vse kaže, da bo z novo različico Microsoft opustil ime Windows CE in ga nadomestil z nečim drugim. Nedavno so namreč potrdili, da novi žepni računalniki ne bodo več nosili logotipa Windows CE, temveč "Windows Powered" - gnan z Okni, s čimer se hoče jasno opreti na uspeh drugih različic okolja Windows.

  Objavljeno: 20.12.1999več