Objavljeno: 9.12.1999

Macromedia Dreamweaver 3 in Fireworks 3

Podjetje Macromedia je najavilo novi različici spletnih orodij Dreamweaver in Fireworks. Obe orodji sta doživeli številne spremembe, pa tudi tesnejše sodelovanje, ki se kaže v novem kompletu Dreamweaver 3 Fireworks 3 Studio, ki vsebuje oba programa. Poleg tega so izboljšali povezljivost z drugimi paketi, kot sta Microsoft Office in Adobe Photoshop.

Dreamweaver 3 temelji na sedanji različici 2.0, ki so ji dodali novosti predvsem na treh področjih: razvojnih orodjih, skupinskem delu in prilagodljivosti. V prvi sklop sodijo samodejno čiščenje nepotrebne kode HTML in XML, preverjanje slogov in urejanje kode po željah programerja. Izboljšan je modul za izdelavo slikovnih polj, v katerem lahko določamo odzivna območja, povezave in druge elemente v dokumentu. Povezljivost s programom Fireworks se najbolj vidi v preprostem prenašanju kode HTML in javascript tudi pri najbolj zapletenih operacijah, kot so učinki in razrez slik (image slicing).

Uporabnikom, ki dosti delajo s tabelami, bo prav prišla možnost neposrednega uvoza podatkov v celice prek zapisa CSV. Pri tem se ohranijo vse predhodne nastavitve celic. Dreamweaver pozna nove predmete, kot so animacije Flash 4 in Shockwave, podpira pa tudi strani, narejene s paketom Flash Generator. Pri zapletenih projektih pride prav, če imamo možnost izdelave zapiskov in ti so lahko odslej kar v strani HTML.

Ena najpomembnejših novosti je modul QuickTag Editor, ki prinaša natančno ročno kodiranje kode HTML v dokumentnem pogledu na spletno stran, zaradi česar lahko sproti preverjamo učinke sprememb. Za tiste, ki hočejo čisto kodo HTML, program odslej omogoča izdelavo slogov HTML, ki ne temeljijo na slogovnih straneh CSS. Dreamweaver 3 podpira prijavo spreminjanja posameznih strani (check-in, check-out), kar pride prav v okolju z več spletnimi mojstri. Poleg tega so izboljšali usklajevanje med krajevno kopijo spleta in oddaljenim strežnikom, ki zna reševati konflikte.

K boljšemu nadzoru sprememb pomaga tudi orodjarna History Palette, s katero lahko korak za korakom analiziramo opravljene spremembe na strani. Popravljanje posamezne strani lahko poženemo v pregledovalniku spletnega strežnika, za urejanje posameznih delov strani pa lahko določimo več kakor en urejevalnik, tako da lahko različne slike urejamo z različnimi grafičnimi programi.

Macromedia je tehnologijo za podporo kode Roundtrip HTML in Roundtrip XML razširila tudi na druge spletne tehnologije, kot so ASP, JSP, CFML, PHP, z dodatnimi moduli pa lahko ustvarimo tudi svoje razpoznavalnike sintakse. XML so programerji uporabili tudi za upodobitev menujev in bližnjic v programu, ki so shranjeni v eni sami datoteki XML. Novi Dreamweaver DOM omogoča programerjem v javascriptu dostop do dokumentov v urejevalniku, s katerim lahko preprosto napišemo kodo za avtomatizacijo dela (razvrščanje podatkov, premikanje celic, dodeljevanje slogov).

Številnih sprememb je bil deležen tudi slikarski program Fireworks 3. Program tako odslej podpira filtre, združljive s Photoshopom, ki jih lahko v programu uporabljamo kot učinke Live Effects. Izboljšano je sodelovanje s programi, kot so Flash, FreeHand, Adobe Illustrator in Corel Draw, s katerimi lahko izmenjuje podatke, na primer o poteh, na katerih so postavljeni predmeti. Prav tako projekti pri prenosu iz okolja v okolje zadržijo prosojnost. Z Adobe Photoshopom pa zna izmenjevati slike, ki zadržijo lastnosti (podatke o plasteh). Optimalizacijo in učinke, kakršno je vrtenje slike, lahko odslej preverjamo v urejevalniku in nam ni treba zaganjati spletnega brskalnika. Izboljšani so moduli za natančnejši nadzor barv, svetlobe in kontrasta, spremembe pa so tudi v orodjih za delo s pisavami. Fireworks 3 odslej podpira optimalizacijo slik GIF z izgubo (zaradi česar so slike še manjše) ter selektivni izvoz izrezanih delov slike. Tako kakor v Dreamweaverju tudi tu najdemo paleto History za analizo sprememb ter možnost avtomatizacije programa z javascriptom. Z istim skriptom lahko celo avtomatiziramo obdelave, ki uporabljajo oba programa. Fireworks 3 vsebuje novo knjižnico simbolov, predvsem pa komplet najbolj pogostih slik, kot so gumbi in pasice.

Cena paketa Dreamweaver 3 je 300 dolarjev, Fireworks 3 pa stane 200 dolarjev. V kompletu staneta 400 dolarjev. Na voljo so tudi številne nadgradnje s prejšnjih različic paketov. Oba paketa bosta na voljo na začetku januarja.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji