Objavljeno: 7.12.1999

AMD Athlon 750 in K6-2 533

AMD je zopet korak pred Intelom. Konec novembra so uradno predstavili svoj najzmogljivejši 750 MHz procesor Athlon, ki je hitrejši od Intelovih "le" 700 in 733 MHz procesorjev Pentium III. Po nekaterih podatkih bo Intel nove 750 MHz Pentiume III predstavil že na začetku januarja.

AMD je zadnje čase tudi na račun Intelovih težav s procesorji Pentium III (Coppermine), osnovnimi ploščami in pomnilniki uspel pridobiti več pomembnih strank, med njimi tudi Compaq, IBM in Gateway. Cena novega procesorja Athlon s hitrostjo 750 MHz je 800 dolarjev za kos v količinah po 1000.

Za leto 2000 AMD napoveduje prehod s tehnologije z režo (slot) na tehnologijo z vtičnico (socket) (k vtičnicam se namerava vrniti tudi Intel), prehod iz aluminijskih na bakrene povezave v jedru, hitrosti čez 1 GHz, različice z 2 MB predpomnilnikom z enako hitrostjo kakor jedro in na koncu leta tudi prehod na 266 MHz sistemsko vodilo. Prvič bodo predstavljeni tudi nabori za dvoprocesorske sisteme z Athloni in pozneje za sisteme s štirimi in celo osmimi procesorji. Obljubljena sta tudi podpora za pomnilnike DDR DRAM (PC-2100) ter vodili AGP 4x in 66 MHz PCI s 64-bitno širino.

AMD je predstavil tudi doslej najhitrejšo različico procesorja K6-2: 533 MHz. Namenjen je spodnjemu cenovnemu in zmogljivostnem razredu osebnih računalnikov. Cena novega procesorja je 167 dolarjev v količinah po 1000.

AMD za začetek naslednjega leta napoveduje novo različico, za zdaj imenovano K6-2+, ki bo izdelana v 0,18-mikronski tehnologiji (sedaj 0,25). Imela bo v procesor vgrajen drugostopenjski predpomnilnik s hitrostjo, enako jedru, s čimer naj bi še bolj učinkovito tekmovali z Intelovimi najcenejšimi Celeroni. AMD tudi napoveduje, da bo procesorje za vtičnice podpiral vsaj do leta 2001.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji