Novice

 • Symantecova javanska razvojna orodja v novi lasti

  Symantec je oznanil novo strategijo podjetja, v kateri bo precej manj izdelkov kakor doslej, osrednji del pa bodo tvorili protivirusni programi. V ta namen so se že pred časom pri Symantecu odločili prodati svoj oddelek za javanska razvojna orodja in izdelke iz družine Visual Cafe. Novi lastnik razvojnih orodij je za 75 milijonov dolarjev postalo podjetje BEA Systems, ponudnik programske opreme za internet in omrežja, med katero so tudi razni terminalski programi za računalnike PC. BEA bo orodja Visual Cafe razvijala v novo ustanovljenem oddelku, ki bo zagotavljal določeno stopnjo neodvisnosti od drugih delov družbe, toda hkrati dodatni zagon za dosedanjo družino proizvajalčevih izdelkov WebLogic.

  Objavljeno: 29.12.1999več
 • Še vedno zapleti v tehnologiji Rambus

  Zapleti v novi tehnologiji pomnilniških modulov Rambus se kar nočejo nehati. Potem ko so zaradi napake v projektiranju pri Intelu morali zakasniti s predstavitvijo sistemskega procesorskega nabora 820 (pozneje se je izkazalo, da pomnilniki Rambus vendarle ne omogočajo tolikšne izboljšave zmogljivosti računalnikov), kakor je bilo napovedovano, je zdaj pod vprašajem tudi strategija pomnilnikov Rambus v prenosnih računalnikih. Po sedanjih podatkih modulov SO-RIMM ni moč pričakovati pred drugo polovico 2000, kar bo najbrž tudi zavrlo hitrost predstavitev novih Intelovih modelov procesorjev za prenosnike. Po mnenju opazovalcev lahko tudi na to področje hitro močno poseže AMD, če se bodo izkazale resnične napovedi, da bo v prvem četrtletju 2000 predstavil mobilno različico uspešnega in zmogljivega Athlona.

  Objavljeno: 29.12.1999več
 • Nesojena nordijska poroka

  Napovedi in načrti se niso uresničili, velike proslave ob podpisu pogodbe oktobra v Ženevi so bile zaman. Švedski telekomunikacijski operater Telia in norveški Telenor se ne bosta združila. Skupna uradna izjava švedskega in norveškega predsednika vlade je zelo skopa: >>Dogodki so pokazali, da bi bilo težko izpeljati načrtovano združitev.<< Norveški Telenor se je zbal, da ga večja švedska Telia želi potiho posesati, Švedi pa se kot večji pogodbenik niso želeli odpovedati vodilni vlogi. V novem podjetju bi Švedi sicer imeli tripetinski delež, Norvežani pa preostali dve petini, aprila naj bi petino skupnega podjetja dali v javno prodajo.

  Objavljeno: 28.12.1999več
 • Windows 2000 dokončan

  Microsoft je 15. decembra sporočil, da so v proizvodnjo poslali končno različico operacijskega sistema Windows 2000, ki bo v redni prodaji od 17. februarja 2000. Prav lahko pa se zgodi, da bodo nekateri proizvajalci računalnikov sisteme z Windows 2000 začeli prodajati že prej. Člani programa Rapid Deployment Program so že dobili končno različico programa, velika podjetja, sodelujoča v licenčnem programu Select, pa bodo Windows 2000 dobila v začetku januarja.

  Objavljeno: 28.12.1999več
 • Podjetje Red Hat ne posebej dobičkonosno

  Podjetje Red Hat sicer hitro raste, vendar (še) ne ustvarja dobička. Ravno nasprotno. V zadnjem četrtletju so prodali za okrog 5,4 milijona dolarjev izdelkov in storitev, kar je 23 % bolje kakor v predzadnjem četrtletju in 64 % bolje kakor v enakem obdobju pred letom dni. Toda konec leta 1998 je imel Red Hat le 100.000 dolarjev izgube, ta pa se je letos povzpela na kar 3,6 milijona dolarjev, kar znese 3600 odstotkov lanske izgube. Podjetje je sicer izgubo napovedalo in išče nove smeri razvoja. Za razliko od prodaje izdelkov, pri kateri so zabeležili rast le 14 %, močno stavijo na storitve, pri katerih so v zadnjem četrtletju zabeležili kar 450 % skok.

  Objavljeno: 28.12.1999več
 • 3Com kupil družbo LANSource

  Podjetje 3Com je za 26 milijonov dolarjev kupilo družbo LANSource, proizvajalca znanih strežniških programov FAXport in enega od ključnih ponudnikov tehnologije za prenos faksov in podatkov prek omrežij TCP/IP. 3Com se je za ta korak odločil zaradi obetavnih napovedi o rasti tega tržnega segmenta. Že leta 2002 naj bi promet z izdelki za prenos faksov in drugih dokumentov prek omrežij TCP/IP narasel z današnjih 80 milijonov na kar 2 milijardi dolarjev, 3Com pa želi tu igrati glavno vlogo. Z nakupom bodo tudi utrdili dvoje izkušnje in tehnologijo za povezovanje podatkovnih in telefonskih storitev v sodobnih računalniških omrežjih.

  Objavljeno: 28.12.1999več
 • Rojstvo Microsoftovih programov za mobilne telefone

  Microsoft Mobile Explorer (MME) je nova programska oprema s podporo internetu, ki je namenjena mobilnim telefonom. Modularna platforma za brezžične telefone bo delovala v telefonih z možnostjo prenosa podatkov in pametnih telefonih naslednjega rodu, vključno s telefoni, ki podpirajo tehnologijo WAP. Le-ta omogoča prikaz strani, napisanih v jeziku WML (Wireless Markup Language), na zaslonih ustrezno opremljenih mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 25.12.1999več
 • Juniper v boju proti Ciscovi prevladi

  Proizvajalec hitrih internetnih usmerjevalnikov (routers), Juniper Networks, je predstavil nov usmerjevalnik (router) M20 in tako še bolj načel doslej nesporno tržno prevlado proizvajalca Cisco. Temu v prid govorita tudi naročilo ameriškega internega operaterja, ki bo od Juniper Networks nabavil opremo v vrednosti 7 milijonov dolarjev in novo evropsko medoperatersko omrežje Iaxis, katerega hrbtenica uporablja izključno Juniperjeve usmerjevalnike. Novi usmerjevalnik M20 omogoča visoke hitrosti tudi na obrobju omrežja, kar je zlasti zanimivo za manjše internetne ponudnike, ki prav tako zahtevajo zanesljive povezave v visokohitrostna omrežja.

  Objavljeno: 24.12.1999več
 • Meglič Telecom po novem Telemach

  Meglič Telecom, katerega večinski delež je pred kratkim kupil konzorcij slovenskih podjetij (BTC, Slovenske železnice, Masterline in s simboličnim deležem tudi Mestna občina Ljubljana), je v fazi preimenovanja v Telemach; za ta korak je potrebnih le še nekaj formalnosti. Iz družbe z omejeno odgovornostjo se podjetje s tem tudi spreminja v delniško družbo.

  Objavljeno: 24.12.1999več
 • Raziskava spletne rabe

  Internet spreminja svet v globalno vas, toda razlike med posameznimi državami so glede interneta še vedno zelo velike. To je skupna ugotovitev projekta z imenom Atlas, v katerem je družba IDC opravila ankete med 28.000 uporabniki interneta v več kakor 80 državah sveta. Kljub temu da je večina rezultatov pričakovanih, najdemo med podatki ankete kar nekaj zanimivih. Japonski uporabniki interneta recimo posedujejo rekordno število internetnih naprav, pa vendar njihovi kolegi v Mehiki do interneta dostopajo pogosteje.

  Objavljeno: 24.12.1999več