• HPjevo brezžično tiskanje iz žepnih in ročnih računalnikov

    Hewlett Packard je predstavil programski paket JetSend za okolje Windows CE, s čimer so pripravili možnost brezžičnega tiskanja podatkov neposredno iz množice žepnih in ročnih računalnikov prek vgrajenega infrardečega vmesnika. Doslej so imeli to zmožnost le nekateri modeli žepnih računalnikov, največ iz HP-jeve ponudbe. JetSend CE jo razširja tudi na druge modele, že na začetku naslednjega leta pa bodo pri HP-ju pripravili tudi različico za žepne računalnike Palm. Paket je brezplačen do konca februarja 2000.

    Objavljeno: 21.12.1999
  • Prodaja modemov ADSL vrtoglavo narašča

    Po podatkih družbe za tržne raziskave In-Stat group nove tehnologije za prenos podatkov v zadnjem času doživljajo velik uspeh. Modemi s tehnologijo ADSL so tako v zadnjem četrtletju leta 1999 doživeli 74 % rast prodaje z obeti, da bo v prihodnjih mesecih še bolje. Toda ADSL se mora soočati s tehnologijo kabelskih modemov, ki so v istem obdobju zabeležili le 27 % rast, vendar po številu prodanih izdelkov dvakrat presegajo število modemov ADSL.

    Objavljeno: 21.12.1999
  • Stomilijonta zvočna kartica z oznako Sound Blaster

    Poleg Compaqa je pomemben dosežek nedavno praznovalo še eno veliko podjetje. Singapurski proizvajalec Creative Labs je s ponosom oznanil, da so v skoraj točno desetih letih naredili več kakor 100 milijonov zvočnih kartic z oznako Sound Blaster, kar ni uspelo še nobenemu proizvajalcu kartic. Predstavniki podjetja ocenjujejo, da je danes okrog 60 % vseh računalnikov PC na svetu opremljenih s karticami ali tehnologijo Sound Blaster.

    Objavljeno: 21.12.1999
  • Slovenski Bauhaus v spletu

    Slovensko podjetje Bauhaus bo drugo leto ponudilo kupcem vse svoje izdelke, več kakor 70.000 jih je, tudi v internetu, na spletnem naslovu http://www.bauhaus.si. Trenutno lahko tam kupimo izdelke, ki so na voljo v akcijski prodaji. Poleg brskanja med izdelki bosta možna tudi takojšen nakup in dostava na dom, plačevali pa bomo sprva lahko le s plačilno kartico. Za varnost podatkov se menda ne bo treba bati, saj je ta del projekta izvedlo mlado slovensko podjetje Eon (http://www.eon.si) iz Ljubljane.

    Objavljeno: 21.12.1999
  • Pisarniški paket StarOffice 5.1 prava uspešnica

    Sun je objavil, da je v dveh mesecih od nakupa družbe Star Division iz spleta k sebi preneslo brezplačni pisarniški paket StarOffice 5.1 že več kakor milijon uporabnikov. Poleg tega so proizvajalci računalnikov, distributerji Linuxa in drugi partnerji razdelili še okrog 500.000 kopij paketa, s čimer je StarOffice doživel najhitrejšo širitev v zgodovini pisarniških paketov.

    Objavljeno: 21.12.1999
  • Spletno nadzorovani pralni stroj

    Italijanski proizvajalec gospodinjskih aparatov Merloni Elettrodomestici je predstavil prvi svetovni pralni stroj, ki lahko sprejema informacije in navodila iz spleta ali z mobilnih telefonov. Poimenovali so ga Margherita2000.com in je del novega rodu sodobnih gospodinjskih aparatov Ariston Digital. Vgrajena tehnologija WRAP (Web Ready Appliances Protocol (WRAP) zagotavlja izmenjavo podatkov med gospodinjskim aparatom in zunanjim svetom prek interneta ali mobilnega telefona.

    Objavljeno: 21.12.1999
  • Že druga nagrada slovenskemu podjetju Metra inženiring

    Podjetje Metra inženiring iz Ljubljane je v okviru sejma SCANTECH Europe '99 v Kölnu novembra letos prejelo nagrado za najboljši izdelek pri varnostnih sistemih z radiofrekvenčno identifikacijo. Podjetje Metra inženiring, partner francoskega Gemplusa, je pred tem prejelo že nagrado za enega najboljših industrijskih izdelkov na sejmu SYSTEMS '96 v Münchnu.

    Objavljeno: 20.12.1999
  • Podjetje Focus Enhancements predstavilo nov soprocesor FS400

    Podjetje Focus Enhancements je predstavilo nov soprocesor FS400, za katerega trdijo, da omogoča doslej najboljšo pretvorbo računalniške slike v televizijski signal. Novi izdelek podpira prikaz računalniške slike z ločljivostmi do 1600 x 1200 pik in frekvenco osveževanja do 152 Hz, pri tem pa samodejno opravlja pretvorbo, tako da za prikaz ni treba spreminjati nastavitev ločljivosti računalnika. FS400 je prvi tovrstni izdelek, ki omogoča kakovostno stiskanje slike pri večji ločljivosti za prikaz na TV zaslonu z neodvisnim krmiljenjem navpične in vodoravne ločljivosti. Na ta način so zagotovili možnost za prikaz računalniške slike tako na televizorjih z razmerjem slike 4:3 kakor tistih z razmerjem 16:9.

    Objavljeno: 20.12.1999
  • Western Digitalovi hitri diski Vantage

    Diski z 10.000 vrtljaji na minuto so doslej sodili le v zgodnji cenovni razred, toda tudi to se spreminja z novimi modeli podjetja Western Digital. Nova družina diskov Vantage je namenjena spodnjem in srednjemu razredu strežnikov in delovnih postaj, ki kljub temu potrebujejo hitri diskovni podsistem. Diski Vantage imajo gostoto zapisa 4,6 GB na ploščo, na voljo pa so v izvedbah z 9,1 in 18,3 GB. Vsi so opremljeni z vmesnikom Ultra2SCSI.

    Objavljeno: 20.12.1999
  • Nova različica sistema Windows CE -- Rapier

    Microsoft pospešeno pripravlja novo različico operacijskega sistema Windows CE, ki nastaja pod delovnim imenom Rapier. Toda vse kaže, da bo z novo različico Microsoft opustil ime Windows CE in ga nadomestil z nečim drugim. Nedavno so namreč potrdili, da novi žepni računalniki ne bodo več nosili logotipa Windows CE, temveč "Windows Powered" - gnan z Okni, s čimer se hoče jasno opreti na uspeh drugih različic okolja Windows.

    Objavljeno: 20.12.1999
  • Televizor v mobilnem telefonu

    Korejski proizvajalec Samsung je razvil nov mobilni telefon z vgrajenim televizijskim sprejemnikom. SCH-M220 ima vgrajen 1,8-palčni zaslon TFT (thin film transistor) LCD (liquid crystal display), ki lahko deluje kot zaslon mobilnega telefona ali televizijskega sprejemnika. Ob dohodnem klicu se predvajanje televizijskega programa samodejno ustavi, zaslon pa prevzame funkcije mobilnega telefona.

    Objavljeno: 20.12.1999
  • Compaq med prvimi proizvajalci prenosnih računalnikov Mini PCI

    Compaq je med prvimi proizvajalci, ki je predstavil izdelke, temelječe na novem standardu Mini PCI za prenosne računalnike. Mini PCI omogoča modularne razširitve zmogljivosti prenosnih računalnikov prek vodila PCI za nižjo ceno in z večjo prepustnostjo od sedanjih razširitvenih kartic PC Card. Moduli Mini PCI so po zasnovi bolj podobni vgrajenim delom na osnovni plošči računalnikov, kljub temu pa so izmenljivi in dogradljivi. Compaq je sprva najavil kartice Mini PCI z modemom s hitrostjo 56 Kb/s in kombinirano kartico z enakim modemom in omrežnim vmesnikom Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. V obeh primerih so priključki za modem in omrežno kartico vgrajeni na modul in za priključitev ne potrebujejo zunanjih prilagojevalnikov. Compaq bo nove kartice Mini PCI ponudil kot sestavne dele ali dodatke za modele Armada.

    Objavljeno: 20.12.1999
  • Compaq iPaq

    Podjetje Compaq je predstavilo svoj prvi računalnik PC, ki je po navedbah predstavnikov podjetja namenjen podjetjem, usmerjenim v internetno dobo. Compaq iPaq je izvirno oblikovan računalnik, manjši od običajnih računalnikov PC in s preprostejšo zgradbo, ki poenostavlja izbiro pri nakupu in vzdrževanje. iPaq je tudi eden prvih komercialnih PC-jev brez "dediščine" starejših tehnologij.

    Objavljeno: 19.12.1999
  • Kartica FirePath PCI -- vmesnik Firewire za PCje

    Podjetje Belkin Electronics je predstavilo kartico FirePath PCI, ki ponuja lastnikom računalnikov PC vmesnik IEEE-1394 (Firewire) s hitrostjo prenašanja podatkov do 400 Mb/s za ceno le 130 dolarjev. S tem vmesnikom lahko na osebni računalnik priključimo digitalne kamkoderje DV ali Digital8, v paketu pa poleg kartice dobimo tudi video urejevalnik MGI VideoWave III SE.

    Objavljeno: 19.12.1999
  • Podjetje 3Com predstavilo izboljšave izdelka SuperStack II RAS 1500

    Podjetje 3Com je predstavilo nove izboljšave izdelka SuperStack II Remote Access System (RAS) 1500. Novi sistem je namenjen majhnim in srednje velikim podjetjem ter ponudnikom internetnih storitev za razširjanje njihovih dostopnih točk. Nove izboljšave zagotavljajo klicno povezljivost sistema s povezavami T1 (23 integriranih modemov Universal Connect) ali E1 (30 integriranih modemov Universal Connect), zmanjšujejo stroške obratovanja, poenostavljajo dostop do interneta in prispevajo k boljši mobilnosti oddaljenih in krajevnih uporabnikov. Zaradi zasnove v obliki gruč je SuperStack II RAS 1500 bolj prilagodljiv kakor v preteklosti, dodajanje rešitve oddaljenega dostopa z vsemi funkcijami pa je še bolj preprosto, kar je še posebej pomembno za majhna in srednje velika podjetja, ki običajno nimajo dovolj osebja IT.

    Objavljeno: 19.12.1999
  • Telekom Slovenije pripravljen na novo leto

    Telekom je končal preizkušanje opreme ter njene združljivosti in pravilnosti delovanja ob prehodu v novo koledarsko leto. Dosedanji preizkusi niso pokazali nobenih težav, ki jih tudi ob pravem prehodu v novo leto ne bi smelo biti. Vsi preizkusi so kočani, pripravljeni pa so tudi že ukrepi za primer morebitnih (in malo verjetnih) motenj in izpadov telekomunikacijskega prometa. V Telekomu so za primer oblikovali tudi posebne strokovne ekipe, ki bodo bdele nad delovanjem omrežja v kritičnem času, vključno s krovno skupino pod vodstvom člana uprave Telekoma Slovenije, zadolženega za to področje.

    Objavljeno: 19.12.1999
  • Novell v letu 1999 poslovno uspešen

    Novell spretno izkorišča Microsoftovo zamujanje z operacijskim sistemom Windows 2000, kar so potrdili tudi s poslovnimi rezultati v svojem četrtem četrtletju leta 1999. Trimesečni prihodek je zrasel za 16 % v primerjavi s prejšnjimi obdobji in dosegel raven 345 milijonov dolarjev. Letni prihodek se je tako povzpel na 1,3 milijarde dolarjev, kar je za 17 % bolje kakor v letu 1998. Še bolje pa so se odrezali pri trimesečnem čistem zaslužku, ki je znašal 74 milijonov dolarjev, kar 76 % bolje kakor v enakem obdobju leta 1998.

    Objavljeno: 19.12.1999
  • Nova omrežna skupina slovenske mobilne telefonije

    Vse klicne številke v omrežju 041 bodo do konca leta 1999 predvidoma zasedene in zato družba Mobitel uvaja z prvim dnem naslednjega leta novo omrežno skupino 031. Dosedanji uporabniki bodo obdržali svojo obstoječo številko in je uporabljali še naprej, vsi, ki bodo postali uporabniki družbe Mobitel po 1.1.2000 pa bodo imeli klicno številko v omrežju 031. Novo omrežje bo cenovno popolnoma enakovredno omrežju 041, kar pomeni, da bo cena klicev med omrežjema 041 in 031, kakor tudi znotraj omrežja 031, enaka ceni klica znotraj omrežja 041. Pri klicih iz stacionarnega (Telekomovega) ali SI.Mobilovega omrežja velja za klic v omrežji 041 in 031 enak način obračunavanja.

    Objavljeno: 19.12.1999
  • HP bo raje razvijal enote DVD+RW z večjo zmogljivostjo

    Hewlett Packard je spremenil svojo strategijo za zapisljive nosilce DVD+RW. Po sedanjih načrtih enote DVD+RW z zmogljivostjo 3 GB na nosilec, ki so jo predstavili junija, sploh ne bodo poslali v prodajo, ampak bodo svoje napore usmerili v razvoj enote DVD+RW z zmogljivostjo 4,7 GB na nosilec, torej toliko kakor zmorejo plošče DVD in DVD-ROM. HP je ocenil, da je tržišče za enote DVD+RW s 3 GB premajhno -- tudi glede na načrte konkurenčnih sistemov DVD-R in DVD-RAM. Trenutno še ni znano, kdaj bo HP predstavil novo različico enot DVD+RW.

    Objavljeno: 18.12.1999
  • Gateway Profile 2

    Podjetje Gateway je predstavilo drugi rod osebnih računalnikov Profile, ki v enem ohišju združujejo osebni računalnik in zaslon LCD, in na delovni površini zavzamejo zelo malo prostora. Računalniki Profile 2 so plod najsodobnejše tehnologije, hkrati pa so eni prvih, ki nimajo namenskih razširitvenih mest ISA/PCI, saj so namesto teh v računalnik vgrajeni štirje vmesniki USB. Profile 2 vsebuje 433 in 500 MHz procesorje Celeron, osnovni pomnilnik je 64 MB, na voljo pa so do 20 GB diski. V ohišje so vgrajeni tudi disketnik, modem, enota CD-ROM ali enota DVD-ROM. Za prikaz slike skrbi 15,1-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1024 x 768 pik in 24-bitno globino barv. Cene se v ZDA pričnejo pri 1700 dolarjih za sistem z enoto CD-ROM.

    Objavljeno: 18.12.1999
  • Hitrejše delovne postaje

    Po predstavitvi novih Intelovih sistemskih naborov in procesorjev je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo proizvajalci delovnih postaj posegli po novi tehnologiji. Med prvimi se je odzvalo podjetje Dell, ki je predstavilo svojo najzmogljivejšo delovno postajo Precision Workstation 420. V računalnik je vdelana osnovna plošča s procesorskim naborom Intel i840, podpira 133 MHz sistemsko vodilo in uporablja od 600 do 733 MHz procesorje. K večji zmogljivosti prispeva tudi do 2 GB sistemski pomnilnik Rambus DRAM (RDRAM), ki omogoča delovanje s frekvencami do 800 MHz.

    Objavljeno: 18.12.1999
  • Tudi Novell prikazal 64-bitni sistem za prototip Intelovega procesorja Itanium

    Novell je šesti ponudnik operacijskih sistemov (za podjetji Sun, IBM/SCO, HP, VA-Research (Linux) in Microsoft), ki je prikazal razvojno različico novega 64-bitnega operacijskega sistema na prototipih Intelovega procesorja Itanium. Zanimiva pa je novica, da Novell 64-bitnega operacijskega sistema sprva ne bo predstavil v polni različici, ampak najprej v različici za pospeševanje dostopa do interneta (internet caching). Poleg tega Novell še ni potrdil vesti, da bo nov operacijski sistem nosil ime NetWare (kakor vse dosedanje različice), saj razmišljajo tudi o tem, da bi izdelku dali povsem novo ime.

    Objavljeno: 18.12.1999
  • Via bo predstavila nove mikroprocesorje

    Tajvansko podjetje Via bo predvidoma konec januarja predstavilo nove mikroprocesorje, ki bodo v celoti združljivi z osnovnimi ploščami, narejenimi za Intelove procesorje Celeron. Procesorji, ki nastajajo pod delovnim imenom Joshua, bodo na voljo sprva v različicah s hitrostmi 433, 466 in 500 MHz, s čimer bodo enakopravno tekmovali z Intelovo ponudbo. Seveda pa lahko pričakujemo nižje cene.

    Objavljeno: 17.12.1999
  • Komisija EU določila najvišje cene za najete vode

    Razširjenost interneta je v marsičem odvisna od cen priključka in mesečne najemnine, ki so bile v Evropi doslej bistveno dražje od najemnin v nekaterih drugih državah, predvsem v ZDA. Tega se zavedajo tudi v Evropski uniji, saj je komisija določila najvišje cene za najete vode v državah članicah zveze. Za najosnovnejšo 84 Kb/s najeto linijo naj bi uporabniki odslej mesečno odšteli največ 80 evrov, za 2 Mb/s povezavo 350 evrov, za najhitrejše povezave s hitrostjo do 34 Mb/s pa 2600 evrov. Po mnenju komisije so cene primerljive s tistimi v ZDA in močno zmanjšujejo tarife, predvsem za povezave prek državnih meja. Doslej so cene najetih linij višje za štirikrat (krajevne) oziroma kar šestnajstkrat (prek državnih meja) od cen v ZDA.

    Objavljeno: 17.12.1999
  • Quantum Snap Server za 500 dolarjev

    Podjetje Quantum je predstavilo doslej najcenejši diskovni strežnik nas svetu, Snap Server 1000, ki ima prostor za 10 GB podatkov in stane le 500 dolarjev. Strežnik vsebuje disk in vgrajen krmilni modul, ki omogoča strežniške storitve prek omrežnega vmesnika in protokola TCP/IP. Strežnik je združljiv z vsemi večjimi operacijskimi sistemi, kot so Windows NT, Unix in Apple MacOS. Poleg strežnika Quantum ponuja programski paket DataKeeper podjetja PowerQuest, ki omogoča samodejno izdelavo varnostnih podatkov iz prenosnih in namiznih računalnikov v strežnike Snap Server. Quantum ponuja tudi zmogljivejše strežnike Snap Server 20 (20 GB) za 1000 dolarjev in Snap Server 40 (40 GB) za 1700 dolarjev.

    Objavljeno: 17.12.1999
  • Sonyjeva konzola Playstation2 šele konec leta 2000?

    Sony bo šele marca na Japonskem in drugod po svetu konec leta 2000 začel prodajati novo igralno konzolo Playstation2 in vendar pri japonskem proizvajalcu zabavne elektronike že razvijajo naslednika Playstation3, ki bo menda imel še bistveno večjo zmogljivost. Po besedah podpredsednika družbe, ki je o razvoju spregovoril na tokijskem računalniškem sejmu, je trenutni cilj načrtovalcev izdelati napravo, tisočkrat zmogljivejšo od konzole Playstation2. Seveda pa še ni znano, kdaj bo novi igralni avtomat prišel od kupcev.

    Objavljeno: 17.12.1999
  • Microsoftovi programi v Ericssonovih telefonih

    Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson in ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft sta naznanila ustanovitev skupnega podjetja za razvoj brezžičnega dostopa v internet. Posebno pozornost bodo namenili preprostejšemu dostopu do elektronske pošte prek mobilnih telefonov z razvojem rešitev na osnovi strežnikov Windows NT Server in Exchange. Ime novega podjetja še ni določeno, znano pa je, da bo Ericsson večinski lastnik in da bo sedež v Stockholmu. Delovati naj bi začeli takoj po novem letu, trenutno pa ne načrtujejo, da bi k sodelovanju povabili še kakšnega partnerja. Ob sklenitvi pogodbe je vodilni mož Microsofta Steve Balmer ponovno izjavil, da je mobilni dostop do interneta najpomembnejši del Microsoftove vizije prihodnosti komunikacij, kajti prav mobilnost bo kmalu pogoj uspešnosti in kakovosti poslovanja.

    Objavljeno: 16.12.1999
  • Windows for Smart Cards

    Microsoft je na sejmu Cartes 99 v Parizu predstavil končno različico in začetek prodaje operacijskega sistema za pametne kartice Windows for Smart Cards in razvojnega okolja Windows Smart Card ToolKit. Microsoft Windows for Smart Cards je 8-bitni operacijski sistem, ki omogoča uporabo več programov in preprosto izdelavo namenskih programov v okolju Visual Basic. Microsoft namerava nov operacijski sistem ponuditi številnim partnerjem, kot so proizvajalci telefonov GSM ter sistemov za overjanje in varno prenašanje podatkov.

    Objavljeno: 16.12.1999
  • ** Telekomova enotna cena za vso Slovenijo **

    Telekom Slovenije je od pristojnih državnih organov prejel imenitno novoletno darilo -- dovoljenje za nov način obračunavanja telefonskih pogovorov. Tako bo Telekom že od 20. decembra 1999 pri vseh klicih znotraj države vsakih 60 sekund na račun prištel en impulz. Ob upoštevanju nove cene impulza se bodo tako krajevni oziroma lokalni klici (znotraj istega vozlišča) podražili celo za 80 %, primestni (med različnimi vozlišči iste omrežne skupine, npr. iz Medvod v Kočevje ali iz Celja v Solčavo) pa se bodo pocenili za 9,6 %.

    Objavljeno: 16.12.1999
  • Dell WebPC

    Dell je predstavil nove osebne računalnike za domačo rabo, zlasti deskanje po internetu. Novi računalniki WebPC imajo sveže, zaobljene oblike, hkrati pa na delovni površini zavzemajo le tretjino prostora običajnega računalnika PC in tehtajo le 4,5 kg. Računalniki so na voljo v različnih barvah, vsi pa imajo po pet vtičnic USB za preprosto dodajanje zunanjih dodatkov, kot so modemi, tiskalniki, optični bralniki, žepni digitalni zvočni predvajalniki in digitalni fotoaparati.

    Objavljeno: 16.12.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji