Objavljeno: 16.12.1999

Microsoftovi programi v Ericssonovih telefonih

Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson in ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft sta naznanila ustanovitev skupnega podjetja za razvoj brezžičnega dostopa v internet. Posebno pozornost bodo namenili preprostejšemu dostopu do elektronske pošte prek mobilnih telefonov z razvojem rešitev na osnovi strežnikov Windows NT Server in Exchange. Ime novega podjetja še ni določeno, znano pa je, da bo Ericsson večinski lastnik in da bo sedež v Stockholmu. Delovati naj bi začeli takoj po novem letu, trenutno pa ne načrtujejo, da bi k sodelovanju povabili še kakšnega partnerja. Ob sklenitvi pogodbe je vodilni mož Microsofta Steve Balmer ponovno izjavil, da je mobilni dostop do interneta najpomembnejši del Microsoftove vizije prihodnosti komunikacij, kajti prav mobilnost bo kmalu pogoj uspešnosti in kakovosti poslovanja.

Pomemben del dogovora je, da bo v Ericssonovih mobilnih telefonih vgrajen Microsoftov brskalnik Microsoft Mobile Explorer (MME), ki bo v bodočih izvedbah uporabljal dosežke Ericssonovih raziskav tehnologije WAP. Ta brskalnik naj bi omogočal pregled vsebin zapisanih v obliki HTML ali v skladu s standardi WAP. Trenutno je na voljo le izvedba s podporo za HTML, preizkušajo pa jo v omrežju BT s telefoni Sagem in Samsung. V Ericssonu pa zatrjujejo, da po določilih sklenjenega dogovora ne bodo uporabljali operacijskega sistema Windows CE in da bodo še naprej zvesti operacijskemu sistemu EPOC, ki ga je razvil Psion, sedaj pa ga vzdržuje skupina Symbian. Tako bo v bližnji prihodnosti Ericsson uporabljal MME poleg izdelkov Symbian, vodilni pa se ne upajo napovedati, kam bodo šli trendi v poznejšem obdobju.

Združenje Symbian odobrava sklenjeni dogovor, saj meni, da podpira tudi njihovo poslanstvo in krepi trg brezžičnih komunikacij z razvojem novih naprav in oblikovanjem novih storitev.

http://www.ericsson.com

http://www.microsoft.com

http://www.symbian.com

http://www.psion.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji