Objavljeno: 16.12.1999

** Telekomova enotna cena za vso Slovenijo **

Telekom Slovenije je od pristojnih državnih organov prejel imenitno novoletno darilo -- dovoljenje za nov način obračunavanja telefonskih pogovorov. Tako bo Telekom že od 20. decembra 1999 pri vseh klicih znotraj države vsakih 60 sekund na račun prištel en impulz. Ob upoštevanju nove cene impulza se bodo tako krajevni oziroma lokalni klici (znotraj istega vozlišča) podražili celo za 80 %, primestni (med različnimi vozlišči iste omrežne skupine, npr. iz Medvod v Kočevje ali iz Celja v Solčavo) pa se bodo pocenili za 9,6 %.

Občutno se bodo pocenili le medkrajevni (medomrežni) klici, in sicer za več kakor tretjino. Ob upoštevanju dejstva, da je večina opravljenih klicev po Sloveniji (predvsem v večjih mestih) krajevnih, gre za zelo veliko podražitev. Na Telekomu zatrjujejo, da so cene krajevnih in domačih telefonskih pogovorov še vedno pod evropskim povprečjem. Ob tem pa, tako kakor vsi, ki opravičujejo svoje podražitve, pri Telekomu "pozabljajo", da so tudi slovenski standard in povprečni prihodki krepko pod evropskim standardom in prihodki.

Telekom naj bi pocenil tudi ceno telefonskega priključka, ki bo po novem znašala 43 tisoč tolarjev. Napovedana cena, katere določanje je izključno v pristojnosti Telekoma, pa bo še vedno več kakor dvakratna v primerjavi z evropskim povprečjem (nekaj več kakor 17 tisoč tolarjev). Telekom naj bi zvišal tudi naročnine, najverjetneje za 12,5 %.

Novost je spodbudna le za tiste, ki kličejo v tujino. V skladu s svetovnim nižanjem cen mednarodnih pogovorov in približevanju cenam domačih pogovorov -- ki se višajo -- bodo tudi mednarodni klici iz Telekomovega omrežja cenejši za 12 % do 20 %, odvisno od države. Ob tem pa prav tako ne gre spregledati, da bodo kljub napovedanim pocenitvam cene mednarodnih pogovorov iz Slovenije še vedno višje kakor cene podobnih storitev v marsikateri evropski državi.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji