• Sybase kupil družbo Home Financial Network

    Podjetje Sybase je za 130 milijonov dolarjev kupilo družbo Home Financial Network (HFN), specializirano za finančno programsko opremo in programe za internetno bančništvo. Družbi sta že stari znanki, saj je Sybase podjetju HFN pomagalo pri razvoju strežnika Total Web Financial Server, ki omogoča povezovanje internetnih programov z obstoječimi bančnimi sistemi. Nakup bo družbi Sybase pomagal utrditi položaj pri paketih za internetno ekonomijo.

    Objavljeno: 16.12.1999
  • Wind/U omogoča prenos windowskih programov v Linux

    Podjetje Bristol Technology je predstavilo razvojno orodje Wind/U, ki omogoča preprost prenos programov, napisanih za okolje Windows, v Linux. Wind/U omogoča prevajanje izvorne kode, napisane za programski vmesnik Win32 in knjižnice MFC (vključno z različico 6 ter gradniki COM) v kodo za sistem Linux, poleg tega pa podpira tudi knjižnice RogueWave Stingray za Visual C++. Poleg izdelka Wind/U je Bristol predstavil tudi center za pomoč razvijalcem pri prenašanju programov na okolje Linux. Prva različica paketa Wind/U bo optimalizirana za distribucije Corel Linux in Red Hat Linux 6.1.

    Objavljeno: 16.12.1999
  • Ericsson in Visa za mobilno e-trgovanje

    Ericsson in Visa bosta sodelovala pri razvoju standardov, protokolov in prototipov za mobilno elektronsko trgovanje. Njihove skupne rešitve za varno plačevanje bodo temeljile na protokolih WAP, Bluetooth, EMV (Europay-Master Card-Visa) in SET (Secure Electronic Transaction). Prve rezultate napovedujejo že za prvo polletje naslednjega leta, ko naj bi razvili elektronsko denarnico na osnovi protokola Bluetooth. Le-ta bo temeljila na čitalnikih pametnih kartic, ki bodo delovali v povezavi z ustrezno opremljenimi mobilnimi telefoni (Bluetooth).

    Objavljeno: 15.12.1999
  • Intelove novosti za 2000

    Intel kljub številnim novostim, ki so bile predstavljene v zadnjih mesecih, neutrudno nadaljuje razvoj novih izdelkov. Nekateri menijo, da je hitrejši razvoj tudi razlog zapletov in težav ob predstavitvi nekaj zadnjih izdelkov, kot je sistemski nabor i820, pa tudi uspešnega začetka prodaje AMD-jevih procesorjev Athlon.

    Objavljeno: 15.12.1999
  • ArchiCAD 6.5

    Podjetje Graphisoft je najavilo novo različico priljubljenega arhitekturnega paketa ArchiCAD 6.5, ki bo utrdil svoj položaj kot eden vodilnih tovrstnih programov. Nova različica ima izboljšana orodja in podatkovne modele za trirazsežno predstavitev predmetov. Območja 3D olajšajo opredelitev prostorov, še posebej takih z nepravilnim stranicami. Z novimi gradniki, kot so prečnik (Beam) in stebri (Round Columns), bo lažje zgraditi bolj zapletene projekte z manjšim številom potez.

    Objavljeno: 15.12.1999
  • Angleška Banka in ruski projekt superprocesorja Elbrus E2k

    Angleška investicijska banka Robert Fleming & Co je pričela zbirati sredstva (okrog 60 milijonov dolarjev) za nadaljevanje ruskega projekta super mikroprocesorja Elbrus E2k, ki obljublja združljivost z Intelovim naborom ukazov, vendar ob znatno hitrejšem delovanju. E2k naj bi bil precej zmogljivejši tudi od Intelovega procesorja Itanium. Če bodo omejena sredstva zbrana pravočasno, lahko projekt sklenejo v dveh do treh letih, z dodatnim investicijami pa bi lahko vzporedni razvili tudi manj zmogljivo različico, namenjeno internetnim terminalom in omrežnim računalnikom.

    Objavljeno: 15.12.1999
  • MicronPC.com TransPort ZX

    Podjetje Micron PC, ki se je nedavno preimenovalo v MicronPC.com je predstavilo nov prenosni računalnik TransPort ZX, ki je prvi plod sodelovanja s korejskim podjetjem Samsung. Proizvajalec je bil tako nestrpen v pričakovanju večjih količin mobilnih različic Pentium III, ki jih je na tržišču še vedno zelo malo, da so izdelek sprva opremili le s procesorji Pentium II in Celeron.

    Objavljeno: 15.12.1999
  • GiSMo za preprečevanje zlorab

    GiSMo ponuja preprosto rešitev za varnost plačevanja in zanesljivost prepoznavanja uporabnika v spletnem trgovanju z mobilnim telefonom. Pred prvo uporabo kupec obišče spletno stran GiSMo, na kateri shrani svoje uporabniško ime, geslo in številko mobilnega telefona. Ob nakupu v spletni trgovini, ki podpira GiSMo, kupec z vpisom uporabniškega imena in gesla sproži sistem, ki bo ustvaril naključno številko in jo v obliki sporočila SMS poslal na kupčev mobilni telefon. To številko mora kupec vnesti na spletno stran najpozneje v dveh minutah, sicer nakup ne bo opravljen. Po uspešno opravljenem nakupu bo račun prejel po elektronski pošti in ga poravnal prek kreditne kartice.

    Objavljeno: 14.12.1999
  • Maxtor DiamondMax plus 40

    Podjetje Maxtor je predstavilo novo družino diskov DiamondMax plus 40, ki se lahko pohvali s hitrim delovanjem in modeli z največjim prostorom med diski z vmesnikom IDE. Novi diski DiamondMax plus 40 se vrtijo s 7200 vrtljaji na minuto, na voljo pa so v različicah z velikostmi do 40,9 GB, s čimer posegajo celo na področje diskov z vmesnikom SCSI. Diski imajo povprečni čas dostopa 9 ms in podpirajo vmesnik UltraDMA/66 s hitrostjo prenosa do 66 MB/s.

    Objavljeno: 14.12.1999
  • Bogatejša ponudba domače vnaprej plačane telefonije

    Niti dober mesec po uvedbi paketa Mobiplavček, ki je tudi uporabnikom vnaprej plačane telefonije pri družbi Mobitel omogočil priključitev v omrežje GSM brez istočasnega nakupa mobilnega telefona, se je družbi štirih Mobipaketov s telefoni pridružil še eden. V paketu Mobikosec bo telefon Acer G 520 in cena paketa s kartico SIM, napajalnikom za telefon in že običajno vrednostnico za tisoč tolarjev bo 17.900 tolarjev. Telefon tehta nekaj čez 130 g in deluje le v omrežjih GSM 900, v prodaji pa je od 10. decembra. Acerjev telefon v paketu Mobikosec omogoča pozivanje s tresljaji (vibra) in je opremljen z litijevim akumulatorjem, ki zagotavlja daljši čas pogovora in pripravljenosti kakor nikljevi akumulatorji. Tudi ta telefon bo, tako kakor vsi v Mobipaketih, priklenjen na Mobitelovo omrežje, kar pomeni, da uporaba s karticami SIM drugih operaterjev in ponudnikov ni možna (izjema je slovenski ponudnik Debitel, ki prav tako uporablja Mobitelovo omrežje).

    Objavljeno: 14.12.1999
  • Pioneerjev zapisovalnik DVD za ljubitelje zabavne elektronike

    Pioneer bo na Japonskem konec januarja začel prodajati prvi zapisovalnik DVD, namenjen ljubiteljem zabavne elektronike. Pozneje bo na vrsti tudi zapisovalnik za računalniško rabo. Novi zapisovalnik DVR-1000 bo stal zajetnih 2400 dolarjev, zapisoval pa bo na nove izbrisljive nosilce tipa DVD-RW s ceno okrog 30 dolarjev. Na posamezen nosilec bo mogoče spraviti do 4,7 GB podatkov -- toliko kakor na navadne plošče DVD. To bo zadostovalo za snemanje od 2 do 6 ur video posnetkov, odvisno od izbrane kakovosti (izbrati bo mogoče med 32 stopnjami). Vsak nosilec bo mogoče izbrisati predvidoma 1000-krat. Poleg nosilcev DVD-RW bo DVR-1000 podpiral tudi predvajanje navadnih nosilcev DVD.

    Objavljeno: 14.12.1999
  • Pomnilniški nosilci s fluorescentno večplastno tehnologijo

    Konec novembra je ameriško podjetje C3D predstavilo novo, revolucionarno tehnologijo za hranjenje podatkov, ki obljublja sto- in celo tisočkrat večjo gostoto zapisa kakor pri sedanjih magnetnih in optičnih nosilcih. Hkrati so tudi uspešno izvedli prvi javni prikaz prototipa, kar daje vedeti, da končni izdelek morda ni tako daleč. Podjetje C3D je novo optično tehnologijo poimenovalo Fluorescent Multi-layer, saj za razliko od sedanjih optičnih nosilcev podatke shranjuje na precej večjem številu plasti, s čimer postaja pomnilniški nosilcev pravzaprav trirazsežni pomnilnik.

    Objavljeno: 14.12.1999
  • Nokia kupila licenco za uporabo operacijskega sistema Palm OS

    Finska družba Nokia je kupila licenco za uporabo operacijskega sistema Palm OS (Palm Computing Operating System), ki ga bo uporabila v novih prenosnih telefonih za uporabniški vmesnik in programe na platformi Symbian. Telefoni bodo uporabljali tako programe za PalmOS kakor Symbian (Psion). Nokia bo predstavila svoje prve peresne izdelke na ameriškem trgu, potem pa še drugod po svetu. Sodelovanje obeh podjetij bo uporabnikom prineslo prednosti brezžičnih naprav, ki so izjemno preproste za uporabo in v katerih so povezani telefonija in podatkovni namenski programi, osebno in profesionalno upravljanje informacij in še druge dragocene storitve.

    Objavljeno: 14.12.1999
  • Internetna telefonija vendarle še daleč

    Najnovejša raziskava analitikov Datamonitor ne napoveduje hitrega pohoda internetne telefonije. Ugotovitve so na prvi pogled še bolj presenetljive ob upoštevanju številnih prejšnjih raziskav, ki napovedujejo popolnoma spremenjene podobe telekomunikacij zaradi združitev paketnih in telefonskih omrežij. V omenjenem poročilu pa vendarle ne gre za črnoglede napovedi, temveč za dosledno ločevanje med internetno telefonijo in prenosom govora prek paketnih omrežij. Omenjeni storitvi se pogosto neupravičeno omenjata kot enakovredni.

    Objavljeno: 13.12.1999
  • Check Point razvil varnostni sistem Secure Virtual Network za Red Hat Linux

    Podjetje Check Point Software Technology, eno vodilnih podjetij na področju izdelkov za varnost dostopa in poslovanja v internetu in omrežjih, se je med prvimi lotilo varnosti delovanja v operacijskem sistemu Linux. Check Point je tako prvi razvil varnostni sistem Secure Virtual Network (SVN) za sistem Red Hat Linux, ki zagotavlja popolno varnost delovanja sistemov in platform v internetu. Z novim varnostnim sistemom za Linux je zagotovljeno delo v vseh omrežjih, v internetu, intranetu in ekstranetu ter uporabnikom zagotavlja popolno varnost.

    Objavljeno: 13.12.1999
  • NetObjects Fusion 5.0

    NetObjects Fusion je bil že od začetka eden najpomembnejših spletnih urejevalnikov na tržišču, različica 5.0 pa to samo še potrjuje. V novi različici so načrtovalci upoštevali najbolj pogoste pripombe uporabnikov in z nekaterimi novostmi izdelek naredili še preprostejši za uporabo.

    Objavljeno: 13.12.1999
  • NEC in Hitachi o skupni proizvodnji novih pomnilnikov

    NEC in Hitachi sta sklenila dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja za razvoj in proizvodnjo novih pomnilnikov. S tem naj bi znižali stroške proizvodnje in lažje tekmovali s čedalje bolj agresivnimi Korejci, ki danes izdelajo že okrog 40 % vseh pomnilnikov na svetu. Prvi izdelki iz nove tovarne bodo izdelani z napredno 0,13-mikrometrsko tehnologijo, veliko hitrostjo delovanja in več pomnilniških velikostih.

    Objavljeno: 13.12.1999
  • Hewlett Packardova podpora novim tračnim enotam Ultrium

    Hewlett Packard je na tiskovni konferenci najavil svojo podporo za nove tračne enote Ultrium, ki bodo zagotavljale precej večjo gostoto zapisov in hitrost zapisovanja od današnjih tračnih enot. Prve tračne enote Ultrium, ki se bodo postavile stopnico nad današnje enote DAT in DLT, bodo sposobne shraniti 200 GB podatkov na eno samo kaseto v manj kakor dveh urah (ob predpostavki, da bodo podatki stisnjeni v razmerju 2:1), saj bo hitrost prenosa podatkov dosegla tudi do 108 GB na uro. Hewlett Packard napoveduje tudi izmenjevalnike z novo tehnologijo.

    Objavljeno: 13.12.1999
  • Revolucionarna tehnologija za proizvodnjo miniaturnih tranzistorjev z univerze Berkeley

    Raziskovalci na ameriški univerzi University of California v Berkleyju so razvili revolucionarno tehnologijo za proizvodnjo miniaturnih tranzistorjev, ki bo omogočila do 400-krat večjo gostoto teh gradnikov na enaki rezini silicija. Tehnologijo FinFET so razvili s sredstvi ameriške agencije DARPA (Defense Advanced Research Project Agency), vendar naj bi tehnologija bila na voljo tudi za javno uporabo. Še več, avtorji nove tehnologije so že oznanili, da ne nameravajo patentirati postopka, s čimer naj bi spodbudili uvedbo nove tehnologije v izdelkih za vsakdanjo rabo. Poleg hitrejših in zmogljivejših elektronskih sestavnih delov naj bi FinFET tudi pocenil proizvodnjo in s tem končne izdelke.

    Objavljeno: 12.12.1999
  • Podjetje PCX Computers uspešno nadaljuje s poslovanjem

    Podjetje PCX Computers uspešno nadaljuje s poslovanjem. V zadnjem četrtletju so na slovenskem trgu prodali za dobrih 600 milijonov tolarjev blaga. Večina prometa je bila ustvarjena s prodajo računalniških komponent in opreme, pomemben delež pa je imela tudi prodaja računalnikov PCX. V letu 1998 je podjetje PCX Computers ustvarilo za 4,66 milijarde tolarjev prometa. Kot kaže, bo načrt za leto 1999 dosežen in celo presežen, saj so v prvi treh četrtletjih poslovnega leta ustvarili za 25 % več prometa kakor v enakem obdobju lani. Proizvodnja in prodaja računalnikov lastne blagovne znamke PCX sta ena najpomembnejših dejavnikov za rast poslovanja. V letu 1998 so sestavili 5500 računalnikov, plan za letošnje leto, v katerem so predvideli proizvodnjo 7200 računalnikov, pa je bil presežen že sredi leta. Z novimi poslovnimi prostori bodo v začetku leta 2000 omogočili razširitev skladiščnih prostorov na 3000 m2, povečanje proizvodne linije na 15 delovnih mest in selitev servisa na skupno lokacijo.

    Objavljeno: 12.12.1999
  • Sprotni nadzor telefonskih računov

    Webfact je spletni obračunski in informacijski sistem, ki naročnikom francoske stacionarne telefonije (France Telecom) omogoča sproten vpogled v porabo in ponudbo naročniških svežnjev. Uradno deluje od 22. novembra, njegova uporaba je brezplačna. Webfact omogoča različne in natančne načine pregledovanja porabe, vključno s točnim časom pogovora in klicano številko, prav tako omogoča tudi plačevanje računov.

    Objavljeno: 12.12.1999
  • Operacijski sistem BeOS bo na voljo kot namenski program za Windows

    Da bi privabili nove privržence svojega izdelka, so se pri podjetju Be Computing lotili zanimivega projekta. Operacijski sistem BeOS bodo uporabnikom ponudili tudi kot namenski program, ki deluje znotraj okolja Microsoft Windows. BeOS Lite, tako bo menda ime izdelku, za delovanje ne bo potreboval posebne porazdelitve in ne bo oviral gostitelja ali drugih programov za Windows. BeOS Lite bo na voljo v spletu brezplačno kot preizkusna različica in ne kot polni operacijski sistem. Operacijski sistem bo imel priloženih več dodatnih programov.

    Objavljeno: 12.12.1999
  • Nova strategija Fujitsu Siemens Computers

    Podjetje Fujitsu Siemens Computers je prvič po združitvi predstavilo nove modele svojih računalnikov, ob tem pa tudi strategijo za povezavo izdelkov dosedanjih samostojnih družb Fujitsu in Siemens.

    Objavljeno: 12.12.1999
  • Olympus predstavil digitalni fotoaparat Camedia C-2020 Zoom

    Podjetje Olympus je predstavilo digitalni fotoaparat Camedia C-2020 Zoom, izboljšano različico zelo priljubljenega modela Camedia C-2000 Zoom. Novi model ima enake osnovne značilnosti predhodnika (tipalo z 2,1 milijona svetlobnih elementov, ločljivost 1600 x 1200 pik, trikratni optični zum ...), pa tudi številne izboljšave. Med temi so boljši zaslon LCD s širokim zornim kotom, ročna in drugačna avtomatska osvetlitev, drugačen sistem tipk ter možnost hitrega slikanja posnetkov v filme QuickTime ter slikanje črno-belih posnetkov.

    Objavljeno: 11.12.1999
  • IBM-ov zaslon LCD z doslej največjo ločljivostjo

    IBM je predstavil LCD zaslon ITQX20 z doslej največjo ločljivostjo. Zaslon meri po diagonali 20,8 palca in zmore prikazati ločljivost 2048 x 1536 pik. V primerjavi z današnjimi 19,1-palčnimi zasloni je to 2,4-krat več pik na površini, ki je le 30 % večja. Zato je zaslon primeren predvsem za najbolj zahtevne uporabe, na primer v medicini, namiznem založništvu in računalniškem oblikovanju.

    Objavljeno: 11.12.1999
  • Webnext 2000

    V spletu je mogoče zaslediti vse več zanimivih programov, ki prihajajo iz vzhodne Evrope. Eden takih je paket Webnext 2000, ki ga proizvaja češko podjetje Webcom.

    Objavljeno: 11.12.1999
  • Inprise in Sun prenašata okolje Java 2 v Linux

    Inprise in Sun bosta sodelovala pri prenosu razvojnega okolja Java 2 na operacijski sistem Linux. Sun bo v Javi 2 uporabil predvajalnik JBuilder JIT (just-in-time) Compiler, ki ga je Inprise predstavil pred nekaj meseci. Po drugi strani pa bo Java 2 postala sestavni del razvojnega okolja JBuilder za Linux, ki ga bo Inprise predstavil v začetku naslednjega leta. Še pred tem pa lahko pričakujemo končno različico Jave 2 za Linux.

    Objavljeno: 11.12.1999
  • Novo oštevilčenje telefonov v Veliki Britaniji

    Nekatera večja britanska mesta (London z okolico, Cardiff, Coventry, Portsmouth in Southampton) že imajo nove omrežne skupine. Tako sta denimo dosedanji omrežni skupini 0171 (središče Londona) in 0181 (okolica Londona) združeni v novo skupno omrežno skupino 020. Naročniki nekdanje skupine 0171 bodo svoji naročniški telefonski številki na začetek pripisali številko 7, tisti iz nekdanje skupine 0181 pa številko 8. V vseh omenjenih mestih bodo naročniške številke postale osemmestne. Primer: namišljena londonska številka 5432167 je postala 75432167. Iz Slovenije bomo namesto 00 44 171 5432167 klicali 00 44 20 75432167.

    Objavljeno: 11.12.1999
  • Swisscomove pocenitve in sodelovanje z Debitelom

    Na seznamu Swisscomovih decembrskih pocenitev so se končno pojavili tudi klici v Slovenijo. Po novem bo tako v času visoke tarife (od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro) za minuto klica iz švicarskega stacionarnega omrežja v Slovenijo treba odšteti 0,90 franka (prej 1,49), zunaj tega časa pa 0,70 franka (prej 1,00). Po isti tarifi se obračunavajo tudi klici na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino, ZRJ, Makedonijo in Albanijo. Klici iz Swisscomovega mobilnega omrežja pa so praviloma za 0,30 franka višji kakor klici iz stacionarnega omrežja. Omenjena pocenitev bi morala vplivati tudi na ceno klicev v Slovenijo iz omrežij drugih dveh švicarskih operaterjev mobilne telefonije.

    Objavljeno: 10.12.1999
  • ZyXEL Prestige 641

    ZyXEL je predstavil prvi usmerjevalnik, ki za komunikacijo uporablja tehnologijo ADSL. Usmerjevalnik omogoča prenos podatkov od ponudnika storitev do terminala s hitrostmi do 8 Mb/s, v nasprotno smer pa prenos poteka s hitrostmi do 640 Kb/s. Usmerjevalnik vsebuje tudi že danes običajne tehnologije, kot so dostop do interneta prek navadnega uporabniškega priključka SUA (Single User Account) in preslikavo omrežnih naslovov NAT (Network Address Translation). Usmerjevalnik v omrežje priključimo prek vgrajenega omrežnega vmesnika Ethernet s hitrostmi 10 ali 100 Mb/s, celotno delovanje in nastavitev pa opravimo kar prek spletnega brskalnika ali javanskega programa Prestige Network Commander (PNC). Usmerjevalnik je združljiv tudi s standardom G-Lite, ki predvideva komunikacijo s hitrostjo 1,5 Mb/s. Cena usmerjevalnika je 700 dolarjev.

    Objavljeno: 10.12.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji