Novice

 • Tajvanci prvi pri proizvodnji prenosnikov

  Tajvanski proizvajalci so leta 1999 prvič izdelali več prenosnih računalnikov od japonskih tekmecev, ki so doslej vodili. Skupno so tajvanski proizvajalci naredili kar 9,4 milijona prenosnikov, kar je skoraj polovica svetovne proizvodnje (48,6 %) in 53,7 % več kakor leta 1998. Skupno je ta segment proizvodnje računalniške opreme za Tajvan vreden že spoštljivih 10,2 milijarde dolarjev.

  Objavljeno: 23.12.1999več
 • Spletni svetovalec za najcenejše telefoniranje

  Prebivalci Velike Britanije lahko na spletnem mestu http://www.phonebills.org.uk preverijo, kateri od petih operaterjev nepremične telefonije (BT, Cable & Wireless, Eurobell, NTL in Telewest) ponuja najugodnejše cene na območju, kjer prebivajo. Spletno mesto je razvilo prav omenjenih pet operaterjev v sodelovanju z neodvisno svetovalno hišo Analysys, ki se ukvarja s telekomunikacijskimi cenovnimi ponudbami.

  Objavljeno: 23.12.1999več
 • Hewlett Packard in 100 milijonov izdelanih brizgalnikov

  Hewlett Packard je na Comdexu praznoval pomemben dosežek, 100 milijonov izdelanih brizgalnikov. HP je bil prvi, ki je predstavil tehnologijo brizganja barve, prvi tiskalnik pa so v prodajo poslali že davnega leta 1984. Danes Hewlett Packard sodi med največje ponudnike brizgalnikov ter sorodnih izdelkov, kot so brizgalni risalniki, faksirne naprave, večfunkcijske naprave in barvni fotokopirni stroji. Skupno ima v prodajnem programu 25 izdelkov z brizgalno tehnologijo.

  Objavljeno: 23.12.1999več
 • Dell prehitel družbo IBM

  Medtem ko Compaq postaja največji ponudnik s PC-ji združljivih strežnikov, se je na drugo mesto po podatkih družbe IDV sedaj povzdignilo podjetje Dell, s čimer so prehiteli družbo IBM in zmanjšali zaostanek za Compaqom. Dell ima tako danes 15,4 % tržni delež, kar je velik korak za družbo, ki je strežnike začela prodajati šele pred tremi leti. V prvem letu svojega delovanja so dosegli 3,2 % tržni delež, od tedaj pa so beležili strmo letno rast v višini skoraj 80 %.

  Objavljeno: 23.12.1999več
 • Halo s telefonom

  Operater SI.Mobil je 27. oktobra 1999 uvedel svoj sistem vnaprej plačane telefonije Halo. V začetku je bilo mogoče kupiti le paket s kartico SIM brez telefona (Halo CD), ponudbo pa od 24. decembra dopolnjuje paket Halo s telefonom Alcatel One Touch Easy db. Telefon deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800, kar bo uporabno pri gostovanju v tujini, ki ga napovedujejo za naslednjo pomlad. Telefon v paketu ima nikljev (NiMH) akumulator, lahko pa deluje tudi s tremi običajnimi baterijami. One Touch Easy db z vklopom zvočnikov omogoča tudi pogovor brez rok, izbirniki pa so na voljo tudi v slovenščini. Telefoni v paketu Halo bodo v šestih različnih barvah.

  Objavljeno: 23.12.1999več
 • Hitrejša pot do tretjega rodu

  Združenje GSM Association je osnovalo delovno skupino IMT2000, ki naj bi v najbližji prihodnosti prevzela vodilno vlogo pri uvajanju brezžičnih standardov 3G. Skupino sestavljajo predvsem operaterji mobilne telefonije, ki bodo tako združili moči svetovnih organizacij za standardizacijo tehnologij in protokolov ter zakonodaje in upravljanja. Glavno finsko mesto Helsinki je bilo gostitelj prvega srečanja nove delovne skupine.

  Objavljeno: 22.12.1999več
 • Microsoft na prvem mestu založnikov iger za PC v ZDA

  Microsoft ni le vodilni ponudnik operacijskih sistemov in programske opreme za poslovno rabo, temveč je tudi zelo prodoren proizvajalec iger. Po podatkih družbe PC Data je tako postal v začetku novembra po prodaji prvi založnik iger za PC v ZDA. K dvigu na vrh je zlasti prispevala prodaja strateške igre Age of Empires II: The Age of Kings, pustolovske priključne igre Asheron's Call ter dveh različic simulatorja letenja Flight Simulator 2000. Ob tem sta bili med simulacijami golfa in ameriškega nogometa za PC po prodaji prav tako na vrhu Microsoftovi igri -- Links LS 2000 in NFL Fever 2000.

  Objavljeno: 22.12.1999več
 • Oracle 8i na operacijskem sistemu HP-UX

  Hewlett Packard je na konferenci Oracle OpenWorld pokazal zbirko podatkov Oracle 8i na operacijskem sistemu HP-UX, ki je tekel na novem Intelovem procesorju IA-64 (Itanium). S tem so pri HP-ju dokazali binarno združljivost med procesorji PA-RISC in IA-64, zaradi česar je bilo treba za pravilno delovanje s procesorjem IA-64 opraviti le preprost prevod kode. HP zagotavlja, da bodo številni programi, pisani za PA-RISC brez težav delovali tudi na IA-64, s čimer bodo najbrž močno prehiteli ponudbo programov za druge operacijske sisteme, načrtovane za novi procesor.

  Objavljeno: 22.12.1999več
 • Podatki japonskega združenja proizvajalcev elektronskih izdelkov

  Japonsko združenje proizvajalcev elektronskih izdelkov EIAJ je oznanilo podatke o prodaji posameznih naprav, ki razrivajo nekaj zanimivosti. Kaže, da je končno prišel čas za naprave DVD. Proizvodnja v zadnjih mesecih strmo raste, v oktobru pa so zabeležili kar 72 % mesečno rast proizvodnje -- tudi v pripravi na prednovoletne nakupe. Po nekaj letih ne preveč uspešne prisotnosti močno narašča tudi povpraševanje po napravah MD (MiniDisc), saj se je na letnem nivoju proizvodnja povečala skoraj za 70 %. Dobro kaže tudi digitalnim satelitskim sprejemnikom z rastjo prodaje okrog 40 %.

  Objavljeno: 22.12.1999več
 • Compaq izdelal tri milijone PC združljivih strežnikov

  Compaq je prvi proizvajalec, ki je izdelal tri milijone PC združljivih strežnikov: to je več od seštevka dosedanje proizvodnje podjetij IBM, HP in Dell. Jubilejni strežnik, osemprocesorski ProLiant 8500, so prodali družbi Planet Online, enemu od številnih ponudnikov interneta, ki sodijo v zadnjem času med največje uporabnike zmogljivih strežnikov.

  Objavljeno: 22.12.1999več