Objavljeno: 14.12.1999

Pomnilniški nosilci s fluorescentno večplastno tehnologijo

Konec novembra je ameriško podjetje C3D predstavilo novo, revolucionarno tehnologijo za hranjenje podatkov, ki obljublja sto- in celo tisočkrat večjo gostoto zapisa kakor pri sedanjih magnetnih in optičnih nosilcih. Hkrati so tudi uspešno izvedli prvi javni prikaz prototipa, kar daje vedeti, da končni izdelek morda ni tako daleč. Podjetje C3D je novo optično tehnologijo poimenovalo Fluorescent Multi-layer, saj za razliko od sedanjih optičnih nosilcev podatke shranjuje na precej večjem številu plasti, s čimer postaja pomnilniški nosilcev pravzaprav trirazsežni pomnilnik.

Na podlagi te tehnologije so razvili dva nosilca. Prvi je Fluorescent Multi-layer Disk (FMD), plošča s premerom 12 cm, torej taka kakor so sedanji nosilci CD in DVD, le da C3D na eno stran nosilca v desetih plasteh lahko shrani do 140 GB podatkov. Načrtujejo pa tudi drugi in tretji rod izdelkov s še večjim številom plasti, tako da naj bi čez čas presegli zmogljivost 1 TB (1000 GB) na nosilec. Predvideni so tudi nosilci, na katere je mogoče podatke tudi zapisovati. V najzmogljivejši izvedbi naj bi na en nosilec lahko posneli do 20 ur posnetkov pri največji ločljivosti za nove televizorje HDTV.

Drugi tip nosilca je Fluorescent Multi-layer Card (FMC) ali ClearCard, ki je enako velik kakor kreditne kartice in pametne kartice SmartCard, le da je precej zmogljivejši. Medtem ko najzmogljivejše pametne kartice SmartCard sprejmejo do 4 MB podatkov, bodo kartice FMC lahko sprejele v 20 plasteh do 10 GB podatkov (gostota zapisa 400 MB/cm2). Podjetje C3D se že pogovarja z nekaterimi velikimi partnerji o licenciranju tehnologije, prve izdelke pa lahko morda pričakujemo že konec leta 2000.

http://www.c-3d.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji