Objavljeno: 13.12.1999

Internetna telefonija vendarle še daleč

Najnovejša raziskava analitikov Datamonitor ne napoveduje hitrega pohoda internetne telefonije. Ugotovitve so na prvi pogled še bolj presenetljive ob upoštevanju številnih prejšnjih raziskav, ki napovedujejo popolnoma spremenjene podobe telekomunikacij zaradi združitev paketnih in telefonskih omrežij. V omenjenem poročilu pa vendarle ne gre za črnoglede napovedi, temveč za dosledno ločevanje med internetno telefonijo in prenosom govora prek paketnih omrežij. Omenjeni storitvi se pogosto neupravičeno omenjata kot enakovredni.

V poročilu >>Prihodnost telefonije IP 1999-2003<< so zapisali, da je predvsem decentraliziranost paketnih omrežij, ki so vključena v internet, največja ovira za zagotavljanje visoke kakovosti pogovorov prek interneta. Čeprav nove rešitve internetne telefonije zahtevajo vedno manj omrežnih zmogljivosti, analitiki Datamonitorja zatrjujejo, da je pot do kakovosti, ki smo je vajeni pri običajni telefoniji, še dolga. Prenos po internetu je občutljiv za obremenitve v prometu, zato se veliki poslovni uporabniki ne bodo odločali za ta ne povsem zanesljiv način govorne komunikacije. In končno, cene internetne telefonije ponekod v Evropi že dosegajo 40 % cene običajnega telefoniranja, kar je ob manj kakovostnem zvoku in daljših postopkih vzpostavljanja zvez nesprejemljivo tudi za uporabnike v domačem okolju.

V njihovem poročilu lahko preberemo zelo pesimistične trditve: kljub obetom internetne telefonije bo le-ta v primerjavi z običajno telefonijo obdržala zanemarljiv tržni delež. Internetno faksiranje prav tako ni nikoli zaživelo v pomembnejšem obsegu, čeprav so poznavalci ocenjevali, da bodo prav tovrstne storitve najprej prestopile iz običajnih telefonskih v paketna omrežja.

Analitiki Datamonitorja ne zanikajo dejstva, da prenos govora prek paketnih omrežij (VoIP) odločilno vpliva na usmeritve telekomunikacijskega trga in oblikovanje novih izdelkov in storitev. Namreč, ločiti je treba med internetno telefonijo in telefonijo prek paketnih omrežij, ki niso v internetu. Pri slednjem gre za uporabo posebej namenjenih omrežij, za katere je veliko lažje zagotoviti zanesljivost delovanja in različne stopnje kakovosti storitev. Leta 2003 naj bi po paketnih omrežjih potekalo 16 % evropskih ali 18 % severnoameriških mednarodnih pogovorov ter trikrat manjši delež nacionalnih pogovorov.

http://www.datamonitor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji