Objavljeno: 10.12.1999

Swisscomove pocenitve in sodelovanje z Debitelom

Na seznamu Swisscomovih decembrskih pocenitev so se končno pojavili tudi klici v Slovenijo. Po novem bo tako v času visoke tarife (od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro) za minuto klica iz švicarskega stacionarnega omrežja v Slovenijo treba odšteti 0,90 franka (prej 1,49), zunaj tega časa pa 0,70 franka (prej 1,00). Po isti tarifi se obračunavajo tudi klici na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino, ZRJ, Makedonijo in Albanijo. Klici iz Swisscomovega mobilnega omrežja pa so praviloma za 0,30 franka višji kakor klici iz stacionarnega omrežja. Omenjena pocenitev bi morala vplivati tudi na ceno klicev v Slovenijo iz omrežij drugih dveh švicarskih operaterjev mobilne telefonije.

Swisscom je pred tem že poenostavil tarifni model in znižal ceno klicev zunaj evropske celine za uporabnike storitve easyRoam. EasyRoam je prvi resnično globalni sistem vnaprej plačane telefonije, ki smo ga podrobneje opisali v zadnjem TeleMonitorju. Vsi odhodni klici, ne glede na to, odkod ali kam kličemo, se obračunajo 20 enot na minuto (ena enota vsake 3 sekunde), vzpostavitev zveze pa velja 5 enot. Dohodni klici, kjerkoli na svetu, so prav tako izenačeni z dosedanjo evropsko tarifo. Za minuto dohodnega klica bo dobroimetje zmanjšano za 10 enot (ena enota vsakih 6 sekund). Izjema so le nekateri azijski, afriški in severnoameriški operaterji, ki dodatno obračunajo sprejete klice (poleg običajnih stroškov, ki jih matični operater med preusmerjanjem dohodnega klica obračuna naročniku, ki se nahaja v tujini). Ena enota je vredna 0,10 švicarskega franka (približno 12,5 tolarja). Kartica SIM za storitev easyRoam bo naprodaj izključno uporabnikom zunaj Švice. Obnova dobroimetja na računu bo možna s kreditno kartico prek posebnega spletnega prostora, ki naj bi zaživel takoj po novem letu.

Član Swisscomovega izvršnega odbora Calvin Grieder je 1. decembra prevzel mesto v izvršnem odboru nemškega Debitela. Njegova naloga bo razvoj skupnih izdelkov in storitev, pri čemer posebej izpostavljajo internetne dejavnosti Debitelovih omrežnih storitev (dNS, debitel Network Services). Swisscom je septembra z nakupi dosegel skoraj tričetrtinski delež nemškega ponudnika telekomunikacijskih storitev, ki je poleg drugih držav prisoten tudi v Sloveniji. V novo oblikovanem nadzornem odboru Debitela bodo trije novo izvoljeni predstavniki Swisscomovega izvršnega odbora, predstavnika zaposlenih v Debitelu pa bosta ohranila svoj položaj tudi v novi sestavi.

http://www.swisscom.com

http://www.easy-roam.com

http://www.debitel.de

http://www.debitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji