• Mobitelove težave

    25. novembra Mobitelovo omrežje GSM v Ljubljani od 10. ure dopoldan naprej ni delovalo, veliko uporabnikov pa zato ni bilo dosegljivih. Drugod po Sloveniji je omrežje delovalo nemoteno.

    Objavljeno: 26.11.1999
  • Altechova prva šola angleščine

    Pri Altechu so otrokom, starim od 6 do 12 let, ponudili večpredstavno zabavno šolo angleškega jezika My First English. Programska oprema, ki so jo sinhronizirali in prilagodili za slovensko tržišče, je bila nagrajena z evropsko medaljo European Comenius Medal za program z najboljšim izobraževalnim in pedagoškim pristopom, ki jo podeljuje Združenje evropskih inštitutov za izobraževanje.

    Objavljeno: 25.11.1999
  • Compaq prodal trimilijonti PC-združljiv strežnik

    Compaq je novembra prodal PC-združljiv strežnik z zaporedno številko 3,000.000, v vseh teh letih pa so prodali več strežnikov kakor IBM, Dell in Hewlett Packard skupaj. Jubilejni strežnik ProLiant 8500 z osmimi procesorji so prodali ponudniku internetnih storitev Planet Online, ki je le eden od velikih odjemalcev Compaqovih strežnikov.

    Objavljeno: 21.11.1999
  • Nova določila OEPSS1.0 za elektronske knjige

    Leto dni za tem, ko je Microsoft predlagal standard Open eBook za nastajajoče elektronske knjige, je skupina Open eBook Authoring Group izdala specifikacijo Open eBook Publication Structure Specification 1.0. Člani te skupine, v kateri so založniki, pionirji na področju e-knjig, računalniška podjetja in drugi, so izdelali specifikacijo, ki začrtuje zapis za preprosto pretvorbo knjig in drugega tradicionalnega tiskanega gradiva v digitalno obliko. Novi standard temelji na standardih HTML in XML (Extensible Markup Language), ki določata svetovni splet. S tem se bodo elektronska besedila prilegala zaslonom različnih naprav -- namiznega računalnika, prenosnika, ročnega računalnika ali namenske elektronske knjige.

    Objavljeno: 20.11.1999
  • Strateško sodelovanje podjetij S3 in Via

    Na pomolu je novo strateško sodelovanje, tokrat med podjetji S3 in Via. Podjetji sta formalizirali sodelovanje z ustanovitvijo skupne družbe S3-Via, ki ima za glavno nalogo izdelavo novega sistemskega nabora z vdelanim grafičnim pospeševalnikom, ki bo v prodajo prišel predvidoma v začetku leta 2000. S tem izdelkom naj bi združeno podjetje imelo poglavitno vlogo med proizvajalci izdelkov OEM za cenejše računalnike prihodnosti. Nova družba je pričela tudi z delom na novem integriranem vezju namenjenem za prenosne računalnike, ki bo vseboval grafični del iz projekta S3 Savage/IX in bo naslednik najnovejšega grafičnega pospeševalnika Savage2000.

    Objavljeno: 20.11.1999
  • Corelov Linux

    Kanadsko podjetje Corel, ki je znano predvsem po svojem programskem paketu za risanje in načrtovanje Corel Draw, je izdalo svojo različico operacijskega sistema Linux. Izdelali so tri ločene različice. Prva je brezplačna in je že na voljo, da jo uporabniki snamejo iz spleta. Drugi dve različici, Standard in Deluxe, bosta na voljo konec novembra. Prva bo v ZDA stala 60 dolarjev, druga pa 90.

    Objavljeno: 19.11.1999
  • PCX Computers največji slovenski uvoznik s Tajvana

    Po podatkih Gospodarske Zbornice Slovenije (GZS) je bilo podjetje PCX Computers, ki se ukvarja z distribucijo in proizvodnjo računalnikih sistemov, največji uvoznik izdelkov s Tajvana v Slovenijo v letu 1998. Lani so vsa slovenska podjetja skupaj uvozila s Tajvana za 58,4 milijona dolarjev blaga, delež podjetja PCX pa je pri tem znašal 21 milijonov dolarjev. Ob tem za družbo PCX to znaša le dobrih 5 % vsega uvoženega blaga, saj največ uvažajo iz Evrope (56,5 %), ZDA (29,8 %) in Japonske (8,7 %). S Tajvana uvožena računalniška oprema je zelo raznolika, v zadnjem obdobju pa je bilo uvoženih največ monitorjev, opreme za blagajne in blagajniške sisteme ter pogonov CD-R in CD-RW z dodatki.

    Objavljeno: 19.11.1999
  • Strateško sodelovanje Corela in Toshibe

    Corel in Toshiba sta sklenila strateško sodelovanje za trženje svojih izdelkov na evropskih tržiščih. Toshiba bo nekaterim prenosnim in namiznim računalnikom v Evropi prilagala Corelov pisarniški paket WordPerfect Office 8, kupci pa bodo dobili tudi poseben kupon za cenejši nakup sodobnejše različice WordPerfect Office 2000.

    Objavljeno: 19.11.1999
  • Hitro rastoče podjetje Mitac

    Tajvansko podjetje Mitac je po trditvah revije Global Technology Business najhitreje rastoče podjetje med proizvajalci računalniških sistemov. V zadnjem letu so se iz 28. mesta na svetovni lestvici dvignili na 17. mesto, s čimer so se pridružili skupini 20 največjih proizvajalcev sistemov, v kateri vodijo IBM, Compaq in drugi. Mitac je v lani več kakor podvojil prihodke v primerjavi z letom pred tem, za letošnje leto pa načrtujejo že za okrog 4 milijarde dolarjev prometa.

    Objavljeno: 18.11.1999
  • Microsoftova brezžična miška Cordless Wheel Mouse

    Microsoft je predstavil novo brezžično miško s koleščkom Cordless Wheel Mouse, ki jo odlikuje dvokanalna radijska tehnologija, in daje uporabnikom večjo svobodo gibanja. Nova Microsoftova miška ima tudi tri gumbe, ki jih je mogoče programirati (med drugim za neposredni dostop do okenske pomoči, Raziskovalca ali menuja Start), ter kolešček IntelliMouse, s katerim je drsenje po dokumentih in spletnih straneh ter njihovo zumiranje preprosto in učinkovito. Miško je mogoče uporabljati do razdalje 1,5 metra od sprejemnika, priključenega v vmesnik PS/2. Cena nove miške znaša v ZDA 45 dolarjev.

    Objavljeno: 18.11.1999
  • IBM ljubi Linux

    Predstavniki oddelka IBM za programsko opremo so 17. novembra na novinarski konferenci povedali nekaj o njihovi strateški usmerjenosti v bližnji prihodnosti. IBM je sicer najbolj znan po svojih računalnikih, od največjih do prenosnih in celo žepnih, nekoliko manj pa je znano v širši javnosti, da je ta velikan tudi eden največjih izdelovalcev programske opreme. Adam Jollans, ki je zadolžen za trženje programske opreme v Srednji Evropi, je pojasnil IBM-ovo pripravljenost za podporo novim sistemom kot so Linux, Windows 2000 in 64-bitna Intelova arhitektura. Že zdaj ima IBM največ izdelkov za platformo Windows NT, celo več od Microsofta, prehod na 2000 pa se bo zgodil v zelo kratkem obdobju. Medtem ko sta Windows NT in njegov naslednik Windows 2000 priznani in splošno sprejeti platformi, velja Linux še vedno za nekakšnega zastonjkarskega posebneža, čeprav mu mnogi priznavajo celo vrsto odlik in prednosti. V zadnjem letu se je okrepil nad vsemi pričakovanji in vse kaže, da bo njegova uporaba še naprej strmo rasla. IBM se jih vsekakor zaveda Linuxovega pomena in pripravlja mnoge svoje programske sisteme za to platformo. Programska oprema za izdelavo in urejanje zbirk podatkov DB2 že teče v Linuxu, Lotus Domino bo pripravljen do konca tega meseca, IBM WebSphere je že na voljo kot poskusna različica. V pripravi so še javanski izdelki ter programska oprema za omrežno varnost in omrežni nadzor.

    Objavljeno: 18.11.1999
  • Compaqov osebni računalnik Vista brez zastarelih vmesnikov

    Compaq pospešeno pripravlja osebni računalnik z delovnim imenom Vista, ki bo predstavljal prvi dejanski razkol s preteklostjo in že odsluženimi vmesniki. Novi računalnik ne bo imel 16-bitnih razširitvenih rež ISA, zaporednih, vzporednih in vmesnikov PS/2. Za priključitev naprav (tudi miške in tipkovnice) bo imel le vmesnik USB. Računalnik Vista bo na voljo z različnimi operacijskimi sistemi, kot sta Windows 98 in Windows 2000.

    Objavljeno: 17.11.1999
  • Novi Matroxovi videovmesniki DigiSuite

    Matrox je predstavil nove videovmesnike DigiSuite, s katerimi pri kakovosti videosignala izpolnjuje televizijske zahteve, obenem pa je cenovno sprejemljiv za širši krog uporabnikov. Matrox je eden prvih proizvajalcev, ki je uspešno razvil videovmesnike s podporo za vse trenutne analogne in digitalne zapise za potrebe profesionalnega dela. Matrox je izkušnje iz preteklosti združil v videovmesniku RT2000, ki je namenjen najširšemu krogu uporabnikov. Poznavalci ocenjujejo, da bo RT2000 revolucionaren izdelek zaradi cene in zmogljivosti. Izdelek bo predvidoma prišel na trg po novem letu.

    Objavljeno: 17.11.1999
  • Toshiba pristala na poravnavo

    Toshiba je v doslej malo znani tožbi, vloženi na teksaškem sodišču marca letos, pristala na poravnavo, v kateri bo izplačala skoraj milijardo dolarjev. Japonskega proizvajalca sta letos tožila dva uporabnika, z obrazložitvijo, da jim je Toshiba prodala pokvarjene izdelke. Tožba se specifično sklicuje na napako v disketni enoti ali krmilniku, ki lahko privede do izgube podatkov. Zanimivo, da omenjena uporabnika ne trdita, da sta zaradi tega izgubila podatke, predstavniki Toshibe pa kljub priznanju teoretične možnosti za izgubo napake niso uspeli vselej konsistentno ponoviti v svojih laboratorijih. Kljub temu so se pri Toshibi odločili poravnati tožbo, ki bi jih lahko sicer stala kar 9,5 milijarde dolarjev, s čimer bi ogrozili obstoj družbe.

    Objavljeno: 17.11.1999
  • Šifrirani GSM

    Švedsko podjetje Sectra namerava aprila leta 2000 tržišče dati civilno različico digitalnega mobilnega telefona Tiger, ki za varovanje brezžičnih govornih in podatkovnih komunikacij uporablja napredne metode šifriranja.

    Objavljeno: 16.11.1999
  • Seagateov diagnostični program SeaTools

    Podjetje Seagate je objavil diagnostični program SeaTools, s katerim lahko preverimo "zdravje" diskov. Program izvrši vrsto preizkusov, med njimi analizo podatkov zbranimi s sistemi S.M.A.R.T in samodiagnostiko diskov, na podlagi tega pa naredi poročilo za uporabnika. Program bo Seagate brezplačno prilagal diskom, na voljo pa je tudi v proizvajalčevem spletnem strežniku.

    Objavljeno: 16.11.1999
  • ATI Rage Fury Maxx

    Podjetje ATI je predstavilo novo kartico, zasnovano na priznanih grafičnih procesorjih Rage 128 Pro, ki se uvršča na vrh ponudbe družbe ATI. Kanadski proizvajalec je za igralniške navdušence pripravil poslastico Rage Fury Maxx, ki na eni kartici združuje kar dva procesorja Rage 128 Pro in 64 MB pomnilnik. Skupno nova kartica tako zagotavlja zapolnjevanje s hitrostjo kar 500 milijonov pik na sekundo, izjemno hitra pa je predvsem pri večjih ločljivostih in barvnih globinah. Z igro Quake III tako pri prehodu iz 16-bitne v 32-bitno barvno globino pri ločljivosti 1024 x 768 pik izgubimo le manj od 5 % hitrosti prikaza slik. S tehnologijo Multiple Asics (Maxx) so pri družbi ATI zagotovili učinkovito večprocesorsko delovanje pri grafičnem pospeševanju, kar bo osnova za niz izdelkov tudi v prihodnosti. Kartica bo v prodaji konec leta, stala pa bo 300 dolarjev.

    Objavljeno: 16.11.1999
  • Podjetje DISS praznuje svojo prvo obletnico

    Podjetje DISS, eden od slovenskih distributerjev družbe Compaq, praznuje svojo prvo obletnico. Prodajni rezultati prvega polletja kažejo, da je DISS prodal 17 odstotkov vseh Compaqovih proizvodov na slovenskem trgu, kar ga že po prvem letu delovanja uvršča med ključne Compaqove partnerje. Compaqova prodaja je na našem tržišču v tem polletju presegla osem milijonov dolarjev. Compaq je po prodaji računalnikov trenutno na drugem mestu v Sloveniji in vodilni pri prodaji strežnikov.

    Objavljeno: 15.11.1999
  • Novi Monitorji Sony

    Oktobra je Sony predstavil novo serijo monitorjev CDP-E100, CDP-E200 in CDP-G200, ki bodo zamenjali dosedanje modele 15-palčnih in 17-palčnih monitorjev. Novo serijo odlikujeta izboljšana trinitronska tehnologija, ustreznost novemu standardu TCO`99 in nova zaslonska tehnologija Hi-Con, katere značilnosti so manjši odboj svetlobe, kakovostna in še ostrejša slika ter optimalna natančnost.

    Objavljeno: 15.11.1999
  • Množično odpuščanje pri Packard Bellu NEC

    Po nizu neuspelih poskusov sanacije in prenove prodajne mreže so se pri družbi Packard Bell NEC odločili za korenit in boleč korak. Podjetje NEC se je odločilo, da bo v hčerinski družbi Packard Bell odpustilo kar 80 % osebja, med njimi tudi vodstvo, ob tem pa se bodo tudi umaknili iz ameriških trgovin. Zaprli bodo tudi tovarno računalnikov v ameriškem mestu Sacramento. Podjetje namerava sčasoma celo umakniti tržno znamko Packard Bell z ameriškega tržišča. Družba pričakuje, da jih bo ta korak stal okrog 150 milijonov dolarjev, kar pa je bolje od nenehno padajočega tržnega deleža. Po navedbah predstavnikov družbe NEC je prav Packard Bell glavni razlog za visoko izgubo (1,3 milijarde dolarjev), ki jih je NEC zabeležil v minulem poslovnem letu. Po nekaterih podatkih je NEC doslej v družbo Packard Bell NEC vložil več kakor 2 milijardi dolarjev, vendar ob tem nikoli ni videl pravih rezultatov.

    Objavljeno: 15.11.1999
  • Microsoft in govorne komunikacije čez IP

    Microsoft je v ZDA v sodelovanju z Nortelom ponudil rešitev tistim uporabnikom, ki uporabljajo omrežje Microsoft Network, saj jim omogoča telefoniranje tudi medtem, ko so v omrežje povezani z modemom. Rešitev deluje preprosto -- uporabnik se priključi v omrežje z modemom, ko pa prejme dohodni klic, se mu na zaslonu odpre pogovorno okno, v katerem lahko klic prevzame -- tako začne pogovor kar prek omrežja IP, ga preusmeri na poljubno drugo številko ali ga zavrne ter mu predvaja posneto sporočilo. MSN Internet Call Waiting, tako se storitev imenuje, je preprosta rešitev, če uporabniki nočejo najeti še drugega telefonskega priključka, saj je precej cenejša.

    Objavljeno: 15.11.1999
  • AMD odprl najsodobnejšo tovarno za izdelavo mikroprocesorskih rezin

    AMD je v konec oktobra v nemškem Dresdenu odprl najsodobnejšo tovarno za izdelavo silicijskih rezin za mikroprocesorje na svetu. V tovarni z imenom Fab 30 bo AMD izdeloval nove procesorje Athlon in njegove izpeljanke, s katerimi nameravajo doseči večji tržni delež in v višjem cenovnem razredu kakor doslej. Tovarno v Dresdenu so začeli graditi konec leta 1996, za njeno gradnjo pa so porabili kar 1,9 milijarde dolarjev, kar je med drugim doslej največja tuja naložba na območju bivše vzhodne Nemčije. Tovarna ima zmogljivost izdelave do 5000 osempalčnih rezin na teden, pri izdelavi pa uporabljajo bakrene povezave.

    Objavljeno: 14.11.1999
  • Lotus in Nokia zaveznika

    Lotus in Nokia sta se odločila tesneje sodelovati pri brezžičnih komunikacijah za velika podjetja. Zato bosta združila Lotusov strežnik Domino in Nokiin odjemalec WAP za brezžične naprave, tako da bo strežnik Domino dobil tudi dodaten strežnik WAP.

    Objavljeno: 14.11.1999
  • 3Comova ponudba za zamenjavo omrežnih stikal

    3Com je za tržišča Evrope, Afrike in bližnjega vzhoda pripravil poseben promocijski program, kjer bodo do konca letošnjega leta omogočili (tudi brezplačno) zamenjavo omrežnih stikal drugih proizvajalcev za omejeno količino izdelkov podjetja 3Com. Pogoj je, da morajo biti izdelki v delujočem stanju in stari vsaj 6 mesecev. 3Com za zamenjavo ponuja tri stikala iz družine SuperStack II -- 3C16981 (12 priključkov), 3C16980 in 3C16985 (24 priključkov).

    Objavljeno: 14.11.1999
  • 3Comova strategija za ethernet 1000Base-T

    3Com je predstavil trifazno strategijo za izvedbo nove različice gigabitnega etherneta 1000Base-T, ki omogoča povezovanje prek obstoječega bakrenega ožičenja kategorije 5. V kratkem bodo predstavili prvo stikalo SuperStack II s šestimi vrati za bakrene povezave in dvojimi vrati za optične povezave s hitrostmi 1 Gb/s, poleg tega pa tudi omrežno kartico s podporo za povezavo prek bakrenih vodnikov, namenjeno izključno za uporabo v strežnikih.

    Objavljeno: 13.11.1999
  • iARHIV - oddaljeno arhiviranje prek interneta

    Podjetje Labirintus iz Ljubljane je začelo septembra ponujati rešitev za oddaljeno arhiviranje podatkov prek interneta, ki so jo poimenovali iARHIV. Rešitev temelji na tehnologiji številnih svetovnih strežnikov, kot so storitev družbe Compaq (http://www.compaq.com/smb/onlineservices/backup.html), @Backup (http://www.backup.com), NetStore (http://www.netstore.com), Online Backup (http://www.onlinebackup.com) in Connected (http://www.connected.com). iARHIV je nastal v sodelovanju s podjetjem NovaStor iz ZDA, znanim proizvajalcem programske opreme za izdelavo varnostnih kopij, ki z enako tehnologijo opremlja tudi podjetje Compaq.

    Objavljeno: 13.11.1999
  • Mobitelova nadgradnja sistema SMS

    SMS info omogoča vremensko napoved, tečajne liste, horoskop za vsa znamenja ločeno za moške in ženske, šalo dneva, izide iger na srečo, kino sporede in druge informacije kar skozi sistem SMS, GSM M@il pa bo vključen v poslovni in študentski paket, omogoča pa pridobitev elektronskega naslova in nabiralnika z 1 MB prostora, ki ga je možno upravljati kar skozi sistem SMS.

    Objavljeno: 13.11.1999
  • Omrežje Amis.net mednarodno povezano tudi s hrbtenicama Swisscom in Ebone

    Omrežje Amis.net je vzpostavilo dodatno internetno povezavo prek mednarodnih optičnih povezav na mednarodni hrbtenični omrežji Swisscom in Ebone. Tako so sedaj edino podjetje v Sloveniji, ki je povezano v svet prek dveh ločenih povezav in sicer na štiri mednarodne hrbtenice interneta (backbone) -- AT&T, Swisscom, Ebone in Sprint. Ob izpadu posamezne povezave se promet samodejno preusmeri na drugo, tako da izpadi za uporabnike interneta niso opazni. Skupna zmogljivost mednarodnih povezav omrežja Amis.net je tako 4 MB.

    Objavljeno: 12.11.1999
  • Cable&Wireless odpira nove spletne gostiteljske centre

    Tudi britanski operater se je z odprtjem prvega spletnega gostiteljskega centra v začetku novembra 1999 pridružil ameriški mrzlici vzpostavljanja spletnih gostiteljskih centrov, ki so ga začela predvsem podjetja AT&T, Global Crossing in Exodus.

    Objavljeno: 12.11.1999
  • Microsoft Vizact 2000 -- novi član družine Microsoft Office

    Microsoft je predstavil nov programski paket z imenom Vizact 2000, ki omogoča uporabnikom učinkovitejšo komunikacijo z dodajanjem dinamičnih značilnosti spleta v dokumente HTML. Z novo tehnologijo Vizacta 2000 lahko uporabniki prek Officovega vmesnika dodajajo spletnim dokumentom večpredstavne značilnosti, kot so časovno usklajevanje, animacija in odzivnost, s čimer jih spremenijo v "dejavne dokumente". Z Vizactom 2000 lahko avtorji dokumentov nadzorujejo funkcionalnost (besedilo, slike in zvok), da pritegnejo pozornost h ključnim sporočilom ter bralcu olajšajo njihovo razumevanje in pomnjenje.

    Objavljeno: 12.11.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji