Novice

 • Televizor v mobilnem telefonu

  Korejski proizvajalec Samsung je razvil nov mobilni telefon z vgrajenim televizijskim sprejemnikom. SCH-M220 ima vgrajen 1,8-palčni zaslon TFT (thin film transistor) LCD (liquid crystal display), ki lahko deluje kot zaslon mobilnega telefona ali televizijskega sprejemnika. Ob dohodnem klicu se predvajanje televizijskega programa samodejno ustavi, zaslon pa prevzame funkcije mobilnega telefona.

  Objavljeno: 20.12.1999več
 • Compaq med prvimi proizvajalci prenosnih računalnikov Mini PCI

  Compaq je med prvimi proizvajalci, ki je predstavil izdelke, temelječe na novem standardu Mini PCI za prenosne računalnike. Mini PCI omogoča modularne razširitve zmogljivosti prenosnih računalnikov prek vodila PCI za nižjo ceno in z večjo prepustnostjo od sedanjih razširitvenih kartic PC Card. Moduli Mini PCI so po zasnovi bolj podobni vgrajenim delom na osnovni plošči računalnikov, kljub temu pa so izmenljivi in dogradljivi. Compaq je sprva najavil kartice Mini PCI z modemom s hitrostjo 56 Kb/s in kombinirano kartico z enakim modemom in omrežnim vmesnikom Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. V obeh primerih so priključki za modem in omrežno kartico vgrajeni na modul in za priključitev ne potrebujejo zunanjih prilagojevalnikov. Compaq bo nove kartice Mini PCI ponudil kot sestavne dele ali dodatke za modele Armada.

  Objavljeno: 20.12.1999več
 • Compaq iPaq

  Podjetje Compaq je predstavilo svoj prvi računalnik PC, ki je po navedbah predstavnikov podjetja namenjen podjetjem, usmerjenim v internetno dobo. Compaq iPaq je izvirno oblikovan računalnik, manjši od običajnih računalnikov PC in s preprostejšo zgradbo, ki poenostavlja izbiro pri nakupu in vzdrževanje. iPaq je tudi eden prvih komercialnih PC-jev brez "dediščine" starejših tehnologij.

  Objavljeno: 19.12.1999več
 • Kartica FirePath PCI -- vmesnik Firewire za PCje

  Podjetje Belkin Electronics je predstavilo kartico FirePath PCI, ki ponuja lastnikom računalnikov PC vmesnik IEEE-1394 (Firewire) s hitrostjo prenašanja podatkov do 400 Mb/s za ceno le 130 dolarjev. S tem vmesnikom lahko na osebni računalnik priključimo digitalne kamkoderje DV ali Digital8, v paketu pa poleg kartice dobimo tudi video urejevalnik MGI VideoWave III SE.

  Objavljeno: 19.12.1999več
 • Podjetje 3Com predstavilo izboljšave izdelka SuperStack II RAS 1500

  Podjetje 3Com je predstavilo nove izboljšave izdelka SuperStack II Remote Access System (RAS) 1500. Novi sistem je namenjen majhnim in srednje velikim podjetjem ter ponudnikom internetnih storitev za razširjanje njihovih dostopnih točk. Nove izboljšave zagotavljajo klicno povezljivost sistema s povezavami T1 (23 integriranih modemov Universal Connect) ali E1 (30 integriranih modemov Universal Connect), zmanjšujejo stroške obratovanja, poenostavljajo dostop do interneta in prispevajo k boljši mobilnosti oddaljenih in krajevnih uporabnikov. Zaradi zasnove v obliki gruč je SuperStack II RAS 1500 bolj prilagodljiv kakor v preteklosti, dodajanje rešitve oddaljenega dostopa z vsemi funkcijami pa je še bolj preprosto, kar je še posebej pomembno za majhna in srednje velika podjetja, ki običajno nimajo dovolj osebja IT.

  Objavljeno: 19.12.1999več
 • Telekom Slovenije pripravljen na novo leto

  Telekom je končal preizkušanje opreme ter njene združljivosti in pravilnosti delovanja ob prehodu v novo koledarsko leto. Dosedanji preizkusi niso pokazali nobenih težav, ki jih tudi ob pravem prehodu v novo leto ne bi smelo biti. Vsi preizkusi so kočani, pripravljeni pa so tudi že ukrepi za primer morebitnih (in malo verjetnih) motenj in izpadov telekomunikacijskega prometa. V Telekomu so za primer oblikovali tudi posebne strokovne ekipe, ki bodo bdele nad delovanjem omrežja v kritičnem času, vključno s krovno skupino pod vodstvom člana uprave Telekoma Slovenije, zadolženega za to področje.

  Objavljeno: 19.12.1999več
 • Novell v letu 1999 poslovno uspešen

  Novell spretno izkorišča Microsoftovo zamujanje z operacijskim sistemom Windows 2000, kar so potrdili tudi s poslovnimi rezultati v svojem četrtem četrtletju leta 1999. Trimesečni prihodek je zrasel za 16 % v primerjavi s prejšnjimi obdobji in dosegel raven 345 milijonov dolarjev. Letni prihodek se je tako povzpel na 1,3 milijarde dolarjev, kar je za 17 % bolje kakor v letu 1998. Še bolje pa so se odrezali pri trimesečnem čistem zaslužku, ki je znašal 74 milijonov dolarjev, kar 76 % bolje kakor v enakem obdobju leta 1998.

  Objavljeno: 19.12.1999več
 • Nova omrežna skupina slovenske mobilne telefonije

  Vse klicne številke v omrežju 041 bodo do konca leta 1999 predvidoma zasedene in zato družba Mobitel uvaja z prvim dnem naslednjega leta novo omrežno skupino 031. Dosedanji uporabniki bodo obdržali svojo obstoječo številko in je uporabljali še naprej, vsi, ki bodo postali uporabniki družbe Mobitel po 1.1.2000 pa bodo imeli klicno številko v omrežju 031. Novo omrežje bo cenovno popolnoma enakovredno omrežju 041, kar pomeni, da bo cena klicev med omrežjema 041 in 031, kakor tudi znotraj omrežja 031, enaka ceni klica znotraj omrežja 041. Pri klicih iz stacionarnega (Telekomovega) ali SI.Mobilovega omrežja velja za klic v omrežji 041 in 031 enak način obračunavanja.

  Objavljeno: 19.12.1999več
 • HP bo raje razvijal enote DVD+RW z večjo zmogljivostjo

  Hewlett Packard je spremenil svojo strategijo za zapisljive nosilce DVD+RW. Po sedanjih načrtih enote DVD+RW z zmogljivostjo 3 GB na nosilec, ki so jo predstavili junija, sploh ne bodo poslali v prodajo, ampak bodo svoje napore usmerili v razvoj enote DVD+RW z zmogljivostjo 4,7 GB na nosilec, torej toliko kakor zmorejo plošče DVD in DVD-ROM. HP je ocenil, da je tržišče za enote DVD+RW s 3 GB premajhno -- tudi glede na načrte konkurenčnih sistemov DVD-R in DVD-RAM. Trenutno še ni znano, kdaj bo HP predstavil novo različico enot DVD+RW.

  Objavljeno: 18.12.1999več
 • Gateway Profile 2

  Podjetje Gateway je predstavilo drugi rod osebnih računalnikov Profile, ki v enem ohišju združujejo osebni računalnik in zaslon LCD, in na delovni površini zavzamejo zelo malo prostora. Računalniki Profile 2 so plod najsodobnejše tehnologije, hkrati pa so eni prvih, ki nimajo namenskih razširitvenih mest ISA/PCI, saj so namesto teh v računalnik vgrajeni štirje vmesniki USB. Profile 2 vsebuje 433 in 500 MHz procesorje Celeron, osnovni pomnilnik je 64 MB, na voljo pa so do 20 GB diski. V ohišje so vgrajeni tudi disketnik, modem, enota CD-ROM ali enota DVD-ROM. Za prikaz slike skrbi 15,1-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1024 x 768 pik in 24-bitno globino barv. Cene se v ZDA pričnejo pri 1700 dolarjih za sistem z enoto CD-ROM.

  Objavljeno: 18.12.1999več