• Sodelovanje Cisca in Citrixa pri pametnejši dostavi podatkov

    Cisco in Citrix sta sklenila sporazum o sodelovanju za izdelavo tehnologij, ki bodo zagotovile boljšo in pametnejšo dostavo podatkov. Cisco bo v svoji omrežni opremi uporabil nov sistem za določanje prioritet pri prenosih podatkov, s čimer bodo omogočili večjo odzivnosti pri terminalskih odjemalcih Citrix ICA. Prenos podatkov o zaslonski sliki in interakciji uporabnika s sistemom bodo tako posredovani hitreje od manj občutljivih zadev, na primer tiskalniških opravil. S tem naj bi precej pohitrili odzivnost v krajevnih in širših omrežjih.

    Objavljeno: 12.11.1999
  • Monitor LCD Radius Artica

    Podjetje Miro Displays je predstavilo monitor LCD Radius Artica, ki ima zelo podobne lastnosti kakor lani predstavljen SGI-jev monitor 1600SW. Artica ima zaslon z diagonalo 17,3 palca, razmerje slike 16:10, podpira pa ločljivost 1600 x 1024 pik s 16,7 milijona barv. Ohišje je narejeno iz prosojne plastike različnih barv v slogu Applovih računalnikov, kar narekuje zadnji krik mode. Zaslon se lahko pohvali z zelo visokim kontrastnim razmerjem 350:1 (običajno je 100-150:1) in z natančno možnostjo nastavitve barv, zaradi česar je zelo primeren za rabo v namiznem založništvu. Podobno kakor SGI-jev monitor podpira Artica digitalno povezavo z računalnikom, monitor pa bo mogoče kupiti skupaj v kompletu s kartico Number Nine Revolution IV-FP.

    Objavljeno: 11.11.1999
  • Navision Financials 2.5 za SQL Server 7.0

    Podjetje Navision Software je objavilo izid paketa Navision Financials 2.5, ki vsebuje opcijo za strežnik Microsoft SQL Server 7.0. Uporaba namenskega programa Navision Financials 2.5 v strežniku Microsoft SQL Server ponuja srednje velikim podjetjem tehnologijo, ki omogoča povezljivost s široko paleto proizvodov. Opcija Microsoft SQL Server omogoča enostavno povezavo z drugimi sistemi v podjetju, vsebuje pa tudi podatkovno skladiščenje in funkcionalnost OLAP. Prehod na strežnik Microsoft SQL Server je mogoč z enostavnim postopkom prenosa podatkov. Vse uporabniške spremembe so pri tem samodejno vključene. Z dodatkom opcije za strežnik Microsoft SQL Server lahko Navision Financials uporablja varnostno kopiranje, dinamično zaklepanje in upravljanje.

    Objavljeno: 11.11.1999
  • Equinix bo v ZDA postavil 30 varnih omrežnih križišč in spletnih gostiteljev

    Equinix je 4. novembra 1999 objavil 1,2 milijarde dolarjev (približno 230 milijard tolarjev) vredno pogodbo s podjetjem Bechtel, ki obe stranki zavezuje h gradnji 35 internetnih stičišč in spletnih gostiteljev, prvih 12 že do konca leta 2000. Equinix je tako še eno od podjetij, ki so se odločila zamašenost interneta predvsem v ZDA rešiti tako, da zgradijo orjaške spletne centre z zelo zmogljivimi povezavami, v katerih bi bili fizično locirani tudi strežniki največjih ponudnikov spletnih vsebin.

    Objavljeno: 11.11.1999
  • Microsoft Windows 98 SE v slovenščini

    Manj kakor štiri mesece po izidu operacijskega sistema Microsoft Windows 98 Second Edition je izšla tudi njegova poslovenjena različica, s čimer se Slovenija še naprej uvršča v razmeroma majhen krog držav s podomačenim operacijskim sistemom. Druga izdaja Windows 98 je posodobitev Windows 98 z najnovejšimi tehnologijami interneta, domačega omrežnega računalništva in strojnih tehnologij.

    Objavljeno: 10.11.1999
  • Telekom pocenil paketa ISDN

    Nacionalni operater telekomunikacij je 25. oktobra 1999 znižal ceni rdečega in modrega paketa ISDN 3000. V obeh paketih so še vedno kuponi za zamenjavo analognega naročniškega razmerja za priključek v omrežju ISDN, telefonski aparat Eurit 30, paket SiOL in modem ISDN, po katerem se paketa razlikujeta. V rdečem, ki stane po novem 49.900 tolarjev (znižanje za 42,5 odstotka), je priložen modem Stollman, v modrem paketu, ki stane 59.900 tolarjev (znižanje za 36,5 odstotka), pa je priložen modem USRobotics ISDN Pro TA, ki omogoča tudi priklop obstoječih analognih naprav v omrežje ISDN.

    Objavljeno: 10.11.1999
  • Novi diski Seagate Barracuda in Cheetah

    Seagate je razmeroma hitro odgovoril na nove diske najzmogljivejših tekmecev, predvsem IBM-a, in javnosti predstavil nov rod diskov Barracuda in Cheetah. V družini Barracuda so predstavili nove modele Barracuda 18XL s 7200 vrtljaji na minuto, ki so na voljo v velikostih 9,1 in 18,3 GB. V primerjavi z dosedanjimi modeli so diski hitrejši (povprečni čas dostopa 5,9 ms, 31 % hitrejši prenos podatkov), obenem pa tudi znatno tišji in z manjšo porabo električne energije, zaradi česar so primerni tudi za pisarniško rabo. Cena modela z 18,3 GB znaša 600 dolarjev.

    Objavljeno: 10.11.1999
  • Fujitsu Siemens Computers

    Konec avgusta sta podjetji Siemens AG in Fujitsu Limited podpisali pogodbo o vzpostavitvi globalnega sodelovanja v računalniški industriji ter o ustanovitvi evropske mešane družbe. Pogodba vzpostavlja družbo Fujitsu Siemens Computers BV s sedežem na Nizozemskem. Nova družba je začela delovati 1. oktobra 1999 na vseh evropskih tržiščih s polnim obsegom programa računalniške tehnologije, od prenosnih do osrednjih računalnikov. Družba Fujitsu Siemens Computers naj bi se na evropskem računalniškem trgu uvrstila na drugo mesto po številu izdelanih enot in na tretje mesto po prihodkih.

    Objavljeno: 9.11.1999
  • Microsoft Exchange Server po prodaji prekosil Lotusov komplet Notes/Domino

    Poštni strežnik Microsoft Exchange Server je po številu prodanih licenc prekosil Lotusov komplet Notes/Domino. V drugem četrtletju tega leta je bilo Exchangeovih licenc prodanih za 256.000 več kakor Lotusovih. Po poročilu podjetja IDC je Microsoft v drugem četrtletju tega leta prodal 4,14 milijona licenc Microsoft Exchange Serverja, v primerjavi s 3,89 milijona prodanih licenc Lotus Domino/Notes. V prvi polovici tega leta je bilo prodanih 8,1 milijona licenc Exchange Serverja, v primerjavi s 7,42 milijona prodanih Lotus Notesovih licenc, kar pomeni razliko 673.000 prodanih licenc. Tako hitra rast prodaje Microsoft Exchange Serverja je posledica čedalje večje uporabe izdelka kot osnove za sporočilne namenske programe, skupinsko delo in poslovne programe (za pretok dokumentov in spremljanje strank), ki so bili doslej bolj v domeni Lotusovega izdelka.

    Objavljeno: 9.11.1999
  • Parsek Perftech Web Alliance

    Podjetji Perftech d.o.o. in Parsek d.o.o. sta se odločili za strateško zavezništvo pri spletnih tehnologijah in ustanovili zavezništvo PPWA -- Parsek Perftech Web Alliance. Prvi internetni konzorcij pri nas bo s svojimi rešitvami skušal prodreti tudi na svetovna tržišča. PPWA želi postati vodilna spletna agencija, ne samo v slovenskem, temveč tudi v širšem evropskem prostoru, s celostno spletno rešitvijo in številnimi dodatnimi storitvami.

    Objavljeno: 9.11.1999
  • Informix prevzel Cloudscape, pionirja e-poslovanja

    Z odločno potezo, ki bo zagotovila programsko opremo za izdelavo temeljev "elektronske ekonomije", je ameriško podjetje Informix objavilo, da je doseglo dogovor o prevzemu podjetja Cloudscape, vodilnega proizvajalca usklajenih rešitev mobilnih zbirk podatkov za oddaljene in občasno povezane uporabnike. S tem prevzemom je Informix usmeril svojo ponudbo tudi k hitro rastočemu trgu porazdeljenih namenskih programov za e-poslovanje, vključujoč upravljanje poslovnih vsebin. Informix bo za zavarovanje posla in zamenjavo vseh delnic Cloudscapa razporedil za 10 milijonov svojih delnic. Pričakuje se, da bo prevzem in transakcija sklenjena v četrtem letošnjem četrtletju.

    Objavljeno: 8.11.1999
  • Novosti podjetja Palm Computing

    3Comovo podjetje Palm Computing je predstavilo novo strategijo in izdelke za pospešitev uporabe ročnih računalnikov Palm v poslovnem okolju. Prva novost je Palm HotSync Server, strežnik, ki omogoča omrežno usklajevanje med ročnimi računalniki in podatki na omrežju (zbirkami podatkov, poštnimi sistemi). Strežnik omogoča tudi usklajevanje prek telefonskih povezav ter med računalniki z operacijskimi sistemi PalmOS in Windows CE.

    Objavljeno: 8.11.1999
  • Združena Hermes Plus d.d. in ICOS d.o.o.

    Ljubljanska družba Hermes Plus ter družba ICOS bosta odslej nastopali združeno na slovenskem in na drugih tržiščih srednje in vzhodne Evrope. Slovenski ekipi 130 strokovnjakov, zaposlenih v hčerinskih družbah in družbi Hermes Plus, se je tako pridružilo še 22 strokovnjakov podjetja Icos, globalno pa v skupini Hermes Plus zdaj združuje znanje in izkušnje več kakor 200 strokovnjakov s področij informatike. Vodstvi obeh podjetij sta se o poslovni transakciji pričeli pogovarjati konec avgusta 99, dokončen dogovor pa sklenili prejšnji teden. Družba Hermes Plus bo podjetje Icos dokapitalizirala in tako postala 88 % lastnik podjetja.

    Objavljeno: 8.11.1999
  • 3Com z novimi izdelki OfficeConnect

    3Com je predstavil 12 novih omrežnih izdelkov iz družine OfficeConnect, namenjenih predvsem za rabo v malih podjetjih. Novi izdelki imajo nekoliko spremenjeno obliko, ki omogoča lažjo povezavo med moduli, poleg tega pa so izdelki barvno označeni glede na kategorijo in tehnologijo (usmerjevalniki in modemi so rdeče označeni, razdelilniki in stikala modro, tiskalniški strežniki in internetne naprave zeleno).

    Objavljeno: 7.11.1999
  • Lotus Organizer 6

    Lotus je predstavil novo različico programa za vodenje osebnih informacij Lotus Organizer, ki vsebuje tesnejšo povezanost z internetom, izboljšan uporabniški vmesnik ter boljšo povezavo z žepnimi računalniki in mobilnimi telefoni. Organizer 6 prinaša novosti, ki omogočajo učinkovito izkoriščanje novih tehnologij in možnosti, ki jih prinašajo sodobna komunikacijska sredstva. Organizer 6 omogoča vnos podatkov o spletnih straneh in naslovih (vključno z dostopnimi gesli), povezavo s spletnimi zemljevidi, v spletu pa lahko prikažemo tudi koledar in podatke o osebah v imeniku. V ta namen Organizer podpira nove standarde iCalendar, vCalendar in vCard, ki omogočajo usklajevanje sestankov in drugih podatkov prek interneta tudi z drugimi programi za vodenje osebnih podatkov in odjemalci za elektronsko pošto, kot je na primer Outlook 2000.

    Objavljeno: 6.11.1999
  • Microsoft Exchange 2000 Server

    Microsoft je na razvojni konferenci Microsoft Exchange Conference (MEC) '99 razgrnil načrte za poštni strežnik Exchange 2000 Server, hkrati pa so udeležencem predstavili tudi prvi javno razvojno različico novega izdelka. Izdelek, ki je nastajal pod delovnim imenom Platinum, bo vseboval pomembne novosti pri prenosu elektronske pošte in skupinskem delu s poudarkom na spletnih rešitvah.

    Objavljeno: 5.11.1999
  • Red Hat Linux 6.1

    Podjetje Red Hat, eden izmed najpomembnejših distributerjev Linuxa, je predstavilo novo različico operacijskega sistema Red Hat Linux. Različica 6.1 prinaša nov namestitveni program, ki deluje v grafičnem načinu (doslej je deloval v besedilnem načinu), boljša orodja za sistemski nadzor, pa tudi novo zmožnost za samodejno posodobitev operacijskega sistema prek interneta. Red Hat Linux 6.1 podpira imeniški protokol LDAP, s katerim je mogoče operacijski sistem lažje vdelati v delovno okolje z večjim številom računalnikov, pri tem pa ohraniti popoln nadzor nad sistemom.

    Objavljeno: 4.11.1999
  • JVC predstavil novi videorekorderski zapis D-VHS

    Japonska družba JVC, izumiteljica video kaset VHS, je predstavila digitalnega naslednika s svojim novim modelom videorekorderja HM-DR10000, ki podpira nov tip zapisa D-VHS. Najbolj zanimiva lastnost je bistveno več prostora za posnetke, saj lahko na eno 480-minutno kaseto D-VHS spravimo do 24 ur posnetkov s kakovostjo slike in zvoka, ki je z analogno tehniko ni možno doseči. V standardnem načinu snemanja lahko posnamemo do 8 ur posnetkov.

    Objavljeno: 4.11.1999
  • Apple Mac OS 9

    Sočasno s predstavitvijo drugega rodu osebnih računalnikov iMac so pri Applu predstavili tudi novo različico operacijskega sistema Mac OS 9. Ena izmed glavnih novosti je sistemski in internetni iskalnik Sherlock 2, ki omogoča iskanje podatkov v posameznem računalniku, krajevnem omrežju ali internetu. Nova različica prinaša možnost nastavitve iskalnih "kanalov", pri katerih izberemo specifično tematiko (novice, nakupovanje ...), lahko pa ustvarimo tudi lastne pogoje. Odslej lahko več uporabnikov na enostaven način souporablja isti računalnik Macintosh, pri čemer vsak od njih ohranja zasebnost svojih nastavitev in datotek.

    Objavljeno: 3.11.1999
  • Esker Faxgate za Citrixove terminalske strežnike

    Podjetje Esker je najavilo rešitev in nov odjemalec za svoje izdelke Esker Faxgate, ki omogočajo omrežni sprejem in pošiljanje faksov ter so optimizirani za uporabo s Citrixovimi terminalskimi strežniki WinFrame in MetaFrame. Z novim izdelkom je mogoče pošiljati in pregledovati prejete fakse z različnimi Citrixovimi odjemalci. Ti segajo od računalnikov Apple Macintosh do sistemov Unix in Linux ter omrežnih računalnikov, pri tem pa arhitektura nove rešitve omogoča varčno ravnanje s sistemskimi sredstvi terminalskega strežnika.

    Objavljeno: 3.11.1999
  • Mobitelov Mobiplavček in nove storitve

    Od srede novembra 1999 bodo lahko uporabniki kupili nov Mobitelov paket Mobiplavček, ki vsebuje poleg naročniške kartice SIM še navodila in vrednostno kartico za 1000 tolarjev pogovorov. Cena paketa Mobiplavček bo 4200 tolarjev, kartico pa bo možno uporabiti z vsemi nezaklenjenimi telefoni GSM.

    Objavljeno: 30.10.1999
  • Si.Mobilov predplačljivi paket Halo

    Si.Mobil je 27. oktobra 1999 začel tržiti svoj predplačljivi sistem prenosne telefonije Halo. Najcenejša minuta pogovora znotraj omrežja GSM 040 in ob katerem koli času stane 24 tolarjev. V času nižje tarife -- med 19. in 7. uro med tednom in ves dan v soboto in nedeljo -- stanejo klici v druga omrežja 40 tolarjev na minuto. Po drugi strani pa stanejo klici v času višje tarife, to je med 7. in 19. uro med tednom, 90 tolarjev na minuto. Si.Mobil obračunava vse pogovore po sekundnem intervalu.

    Objavljeno: 30.10.1999
  • Mobilna telefonija prehiteva stacionarno telefonijo

    Na Finskem število uporabnikov mobilne telefonije že prekaša število uporabnikov stacionarne oziroma nepremične telefonije. V tej skandinavski državi niso redka gospodinjstva, ki sploh nimajo nepremičnega telefonskega priključka. Mednarodno telekomunikacijsko združenje ITU ocenjuje, da bodo v svetovnem merilu uporabniki mobilnih telefonov po številu prehiteli uporabnike nepremične telefonije že leta 2010. Poznavalci menijo, da bo do leta 2003 že dobrih 70 odstotkov vsega govornega prometa v državah zahodne Evrope potekalo po mobilnih telefonskih omrežjih, prihodki mobilne telefonije pa naj bi presegli prihodke stacionarne telefonije že leta 2004.

    Objavljeno: 25.10.1999
  • Ericsson napoveduje

    Najnovejše Ericssonove napovedi o rasti mobilne telefonije so še drznejše kakor dosedanje. Ericsson zdaj predvideva, da bo v začetku leta 2004 na svetu 1,1 milijarde uporabnikov telefonije, kar je za desetino več kakor je bil napovedoval še pred kratkim. Takrat je še ocenjeval, da bo v začetku leta 2004 50 milijonov uporabnikov mobilne telefonije tretjega rodu. Sedaj je to oceno že podvojil na 100 milijonov, medtem ko naj bi se konec leta 2004 ta številka povzpela že na 120 milijonov.

    Objavljeno: 24.10.1999
  • Nino in Velo se poslavljata

    Največji evropski proizvajalec elektronskih naprav Philips bo opustil izdelavo žepnih računalnikov Nino. Družina Nino je naslednik družine Velo, ki se je na trgu pojavila pred tremi leti. Nekatere lastnosti opuščene družine izdelkov, kot so povezljivost z internetom, dodatni pomnilnik, velik in pregleden zaslon, bo Philips začel vdelovati v svoje nove mobilne telefone. Uradna sporočila iz Philipsa zatrjujejo, da je prodaja računalnikov Nino sicer tekla dobro, vendar je zlivanje tehnologij čedalje manjših računalnikov z rešitvami za vedno pametnejše mobilne telefone narekovalo omenjeno odločitev. Philipsov telefon s funkcijami WAP lahko pričakujemo leta 2000, čeprav prototipa še niso predstavili.

    Objavljeno: 23.10.1999
  • Nove zaveze za nove mobilne storitve

    Največji svetovni proizvajalec računalnikov, IBM, je napovedal, da bo že konec letošnjega leta v svojih strežnikih začel uporabljati programsko opremo finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokia, ki omogoča pošiljanje elektronske pošte in preverjanje stanja bančnih računov po mobilnem telefonu. Podrobnosti sklenjenega dogovora niso znane, ve pa se, da Nokiina programska oprema temelji na protokolu WAP, ki na severnoameriški celini še ni toliko znan kakor v Evropi.

    Objavljeno: 22.10.1999
  • Microsoft razširja podporo pametnih kartic na GSM

    V prvem tednu oktobra 1999 je Microsoft uradno oznanil, da bo že v začetku naslednjega leta svojo okolje Windows for Smart Cards (Okna za pametne kartice) nadgradil s standardom za mobilno telefonijo GSM in za kartice SIM. Gre za prirejeni 8-bitni večnamenski operacijski sistem, v katerem se izvajajo namenski programi, napisani v jeziku Visual Basic.

    Objavljeno: 21.10.1999
  • Potres na Tajvanu povzročil zvišanje cen

    Potres, ki je prizadel Tajvan sredi septembra, je povzročil resne težave tudi računalniškim podjetjem in močno zmotil svetovno dobavo nekaterih ključnih delov, kot so pomnilniki in grafični procesorji. Potres je sicer neposredno računalniškim proizvajalcem povzročil razmeroma malo težav, saj je le malokje prišlo do škode na poslopjih in mehanizaciji, zato pa je prišlo do večjega izpada električne energije, ki je prisilil velike proizvajalce v več kakor teden dni mirovanja. S tem se je prekinila dobava pomnilnikov, za katere je v zadnjem času povpraševanje večje od ponudbe, in cene na prostem tržišču so se zelo dvignile (tudi do trikrat v primerjavi s poletnimi meseci).

    Objavljeno: 21.10.1999
  • Tripod obljublja zaslužek zasebnim lastnikom spletnih strani

    Tripod nagrajuje priljubljene spletne strani. Ta oddelek družbe Lycos, ki skrbi za gostovanje spletnih strani, je napovedal, da lahko uporabniki s svojimi stranmi celo zaslužijo. Za vse spletne strani, ki ustvarijo čez 100 obiskov na dan, obljubljajo zaslužek 50 centov za prvih 1000 obiskov na objavljenih reklamah ter dolar za vsakih naslednjih 1000 obiskov strani. Lastniki strani z letnim povprečjem obiskov, ki je večje od 100, lahko poleg tega računajo na 20 % popusta pri stroških najema spletnega prostora.

    Objavljeno: 20.10.1999
  • Telia in Telenor se lahko združita

    Skoraj dve leti potem, ko se je prvič omenjala morebitna združitev dveh skandinavskih državnih telekomunikacijskih operaterjev, je Evropska zveza (EU) zdaj le privolila v njuno združitev. Eden od pogojev, ki sta jih švedska Telia in norveški Telenor morala izpolniti, je bila prodaja omrežij kabelske televizije. Po mnenju evropskih uradnikov je bil to nujen pogoj za ohranitev konkurenčnosti na švedskem in norveškem telekomunikacijskem trgu. Telia in Telenor sta prav tako morala tekmecem olajšati dostop do krajevnih telefonskih omrežij in zmanjšati lastniški delež v irskih operaterjih mobilnih telekomunikacij.

    Objavljeno: 20.10.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji