• Bitka za pomnilniške kartice za fotoaparate blizu vrhuncu

    Po analizi družbe IDC je bitka za prevlado pomnilniških kartic za digitalne fotoaparate blizu vrhuncu. V rahlem vodstvu je tehnologija SmartMedia, ki nadzira 58 % tržišča, vendar se to lahko kaj kmalu spremeni. Vse več proizvajalcev se namreč pri novih izdelkih raje odloča za kartice CompactFlash, ki so sicer dražje, a imajo več pomnilniškega prostora.

    Objavljeno: 20.10.1999
  • Bodoči digitalni videorekorder

    Podjetji Western Digital in C-Cube sta skupno prikazali prototip bodočega digitalnega videorekorderja, kakršnega zamišljajo računalniška podjetja. Prototip uporablja Western Digitalove diske in C-Cubove procesorje za snemanje videoposnetkov v zapisu MPEG-2. Plod sodelovanja je usklajevanje med deli, ki omogoča hitro iskanje, popolno zaustavitev slike in spreminjanje hitrosti predvajanja brez popačenj v posnetku. Partnerja nameravata prototip ponuditi proizvajalcem elektronskih naprav, načrtov za končne izdelke pa še ni.

    Objavljeno: 19.10.1999
  • Telekom Slovenije bo naprodaj

    Minister za evropske zadeve Igor Bavčar je v pogovoru o poročilu Evropske komisije o reformskih procesih posameznih držav, ki se želijo vključiti v Evropsko zvezo (EU), napovedal, da bo Slovenija že naslednje leto tujim naložbenikom prodala del državne lastnine. V njej bo tudi delež telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenije. Tako naj bi Slovenija dokazala, da očitki na račun zamujene privatizacije in zaprtosti trga za tuje naložbe niso utemeljeni. Bavčar pričakuje, da bo vlada to pobudo kmalu sprejela, uresničila pa že naslednje leto.

    Objavljeno: 19.10.1999
  • Prvi diski za elektronske naprave, namenjene zabavi

    Western Digital je predstavil prvi rod diskov, ki so namenjeni pretežno za uporabo v neračunalniških napravah, kot so digitalni videorekorderji, televizijski sprejemniki, internetni sprejemniki, naprave hi-fi, igralne konzole in druge. Diski WD Performer so optimalizirani za delo z zvočnimi in videotokovi. Sočasno podpirajo več tokov, tako da lahko brez težav nanje snemamo film, medtem ko predvajamo drugi posnetek. Western Digital je presenetil s patentirano novostjo WhisperDrive, s katero so zmanjšali hrup diskov za več kakor 50 %, kar je še posebej pomembno za delovanje v tihem okolju doma. Diski Performer uporabljajo zadnji rod magnetnih glav GMR, s katerimi dosežejo gostoto zapisa 9,1 GB na ploščo.

    Objavljeno: 19.10.1999
  • Kmalu Microsoftov lahki odjemalec za Windows NT Terminal Server?

    Microsoft pripravlja profesionalno različico lahkega odjemalca za dostop do strežnikov Windows NT Terminal Server. Odjemalec bo temeljil na operacijskem sistemu Windows NT Embedded, predstavljenim pred kratkim, ki je namenjen predvsem industrijskim namenskim programom. Profesionalna različica odjemalca bo dopolnjevala sedanji odjemalec, zasnovan na okolju Windows CE, ki pa je za nekatere naloge preslaboten. Windows NT Embedded bo uporabljen v zahtevnejših okoljih, kot so na primer računalniške blagajne.

    Objavljeno: 18.10.1999
  • Novi usmerjevalnik Zyxel ISDN Prestige 480 za 2 x ISDN BRI

    Zyxel je predstavil nov usmerjevalnik ISDN Prestige 480, ki prvič v spodnjem cenovnem razredu prinaša dvojni priključek ISDN BRI in omrežni vmesnik s podporo za hitrosti 10 in 100 Mb/s. Usmerjevalnik lahko štiri ISDN kanale uporablja neodvisno ali pa za združevanje kanalov, s čimer dosežemo prepustnost 256 kb/s. Tako kakor drugi Zyxelovi usmerjevalniki podpira preslikavo naslovov in dostop do interneta z navadnim uporabniškim razmerjem (SUA) in klic na zahtevo (DOD). Sistem je mogoče nadzorovati z novim programom Prestige Network Commander (PNC) ali prek vmesnika SNMP.

    Objavljeno: 18.10.1999
  • QMS 2560 Print System

    Podjetje QMS ponovno preseneča s ponudbo zmogljivih tiskalnikov za precej nižjo ceno od tekmecev. Potem ko so pred časom predstavili najcenejši barvni laserski tiskalnik, so zdaj predstavili še enega najzmogljivejših enobarvnih laserjev. Novi tiskalniški sistem z oznako 2560 Print System za 1800 dolarjev (cena velja v ZDA), ima mehanizem z zmožnostjo tiska pri ločljivosti 1200 x 1200 pik na palec in tiska do 25 strani na minuto. Tiskati zna na papir A4 in A3. Že osnovni model ima vgrajen omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10 in 100 MB/s ter opisna jezika PCL6 in Postscript.

    Objavljeno: 18.10.1999
  • Creative Sound Blaster Live! Platinum

    Creative Labs je predstavil novo zvočno kartico Sound Blaster Live! Platinum, ki se uvršča na vrh proizvajalčeve ponudbe. Zasnovana je na uspešni kartici Sound Blaster Live!, glavna novost pa je konzola Live! Drive, ki jo namestimo v prosto razširitveno mesto za pomnilniške enote na prednji strani računalnika, tako da je laže priključevati razne zvočne naprave. Enota Live! Drive ima digitalni vhod in izhod (S/PDIF), vhod in izhod MIDI, linijski in mikrofonski vhod, izhod za slušalke ter drsnik za nastavitev glasnosti. Med novostmi je tudi posredovanje digitalnega zapisa Dolby AC3 ustrezno opremljenim ojačevalnikom.

    Objavljeno: 17.10.1999
  • PCI-X 1.0

    Po dolgih razpravah, razprtijah in ločenih poteh razvoja smo, kakor kaže, končno dobili skupen standard za razširitveno vodilo prihodnosti. Interesno združenje PCI SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) je namreč predstavilo specifikacijo PCI-X 1.0, ki določa parametre novega standarda za vhodno-izhodne naprave. Vodilo PCI-X bo podpiralo 32-bitno in 64-bitno izvedbo, hitrosti prenosa podatkov pa bodo lahko segale do 133 MHz, kar daje podatkovno prepustnost vodila, ki presega 1 GB/s. Prav tako pa je pomembno, da bo vodilo PCI-X za nazaj združljivo s sedanjimi karticami PCI s širino vodila 32 in 64 bitov ter hitrostjo 33 in 66 MHz.

    Objavljeno: 17.10.1999
  • Odjemalci Entria in Windows NT Embedded

    HP je najavil, da bo v nove lahke odjemalce Entria, ki pridejo na tržišče konec leta, vgrajeval Microsoftov operacijski sistem Windows NT Embedded, s čimer bodo zagotovili visoko stopnjo združljivosti, vendar obenem poenostavili upravljanje in vzdrževanje sistemov.

    Objavljeno: 17.10.1999
  • Microsoft vlaga v družbo Akamai

    Microsoft je vložil 15 milijonov dolarjev v družbo Akamai, ki operaterjem velikih spletnih strežnikov pomaga pohitriti dostavo spletnih informacij do uporabnikov. To omogočajo s servisom FreeFlow, ki sloni na omrežju 900 strežnikov v 15 državah po vsem svetu. Akamai bo v zameno v strežnikih uvedel podporo za Microsoftov pretočni zapis Windows Media Technologies, pozneje pa bodo programsko opremo FreeFlow prenesli tudi na platformo Windows NT. Podjetje Akamai je v kratkem času zbralo visoke vložke pomembnih podjetij, saj so poleg Microsofta v družbo vložili tudi Apple (12,5 milijona dolarjev) in Cisco (49 milijonov dolarjev).

    Objavljeno: 16.10.1999
  • Matrox Marvel G400-TV

    Matrox je predstavil novo izpeljanko grafične kartice, ki temelji na grafičnem procesorju Matrox MGA G400, in ima zmožnosti zajema in predvajanja videoposnetkov, strojno odkodiranje posnetkov DVD in televizijski sprejemnik. Kartica Marvel G400-TV je po zamisli podobna Marvelu G200-TV, ki je bil prodajna uspešnica, zato so načrtovalci nadaljevali z razvojem v tej smeri. Kartica temelji na grafičnem pospeševalniku MGA G400, ki ga oskrbuje 16 MB grafični pomnilnik in 300 MHz pretvornik RAMDAC. Kartica ima vodilo AGO, ki zagotavlja primerno prepustnost podatkov. Zato je mogoče s kartico zajemati videoposnetke z ločljivostjo 704 x 576 pik s 25 slikami na sekundo, video pa je shranjen v zapisu MJPEG, pri čemer za stiskanje podatkov skrbi strojna oprema. Tako glavni računalnikov procesor ni obremenjen, posnetki pa kakovostni in brez prekinitev.

    Objavljeno: 16.10.1999
  • Open eBook Publication Structure Specification 1.0

    Skoraj leto dni za tem, ko je Microsoft predlagal standard Open eBook za nastajajočo industrijo elektronskih knjig, je skupina Open eBook Authoring Group izdala specifikacijo Open eBook Publication Structure Specification 1.0. Novi standard temelji na specifikacijah HTML in XML (Extensible Markup Language). S tem se bodo elektronska besedila prilegala zaslonom različnih naprav -- namiznega računalnika, prenosnika, ročnega računalnika ali namenske elektronske knjige.

    Objavljeno: 16.10.1999
  • Microsoft DirectX 7.0

    Po razmeroma hitrem razvoju je Microsoft objavil novo različico programskega vmesnika DirectX 7.0, ki skrbi za učinkovit izkoristek večpredstavnih zmožnosti sodobnih računalnikov, predvsem za igre in večpredstavne programe. Končni cilj programskega vmesnika DirectX je pohitriti strojno pospeševanje trirazsežne grafike in zvoka, razbremeniti centralni procesor in poenostaviti ter poenotiti programiranje programov, ki DirectX uporabljajo kot vmesnik med programsko in strojno opremo.

    Objavljeno: 15.10.1999
  • Sun Solaris 8

    Sun je septembra okrog 300 preizkuševalcem razdelil prvo razvojno kodo nove različice operacijskega sistema Solaris 8, ki bo na voljo sočasno na strojnih platformah Intel in SPARC, s čimer hočejo potrditi pripravljenost za nastop na različnih tržiščih. Novi operacijski sistem je združljiv z dosedanjo programsko opremo, hkrati pa prinaša pomembne novosti za nadzorljivost sistema v velikih omrežjih ter še tesnejšo povezavo s tehnologijo java.

    Objavljeno: 15.10.1999
  • Quantum Fireball lct10

    Le mesec dni po predstavitvi diskov Fireball lct, namenjenih pretežno porabniškemu tržnemu segmentu, so pri Quantumu predstavili še zmogljivejšo različico Fireball lct10, ki se lahko pohvali z rekordno gostoto zapisa, saj na posamezno ploščo diska spravi kar 10 GB podatkov. Nova družina diskov Fireball lct10 je na voljo v različicah od 5 do 30 GB, hitrost vrtenja je še naprej 5400 vrtljajev na minuto, povprečni čas dostopa je krajši od 9 ms, diski pa podpirajo tudi najnovejši vmesnik UltraDMA/66. Diski Fireball lct10 podpirajo tudi tehnologije SPS II (Shock Protection System), ki varuje diske med transportom, ter DPS, ki omogoča diagnostiko in preventivno ukrepanje v primeru okvare. Novi diski bodo prišli v prodajo oktobra, tedaj pa bodo znane tudi cene.

    Objavljeno: 15.10.1999
  • LapLink 2000

    Podjetje LapLink.com, nekoč Traveling Software, je izdalo novo različico programa LapLink, ki ga uporabljamo za prenos podatkov med dvema računalnikoma prek različnih tipov povezav. Glavna novost paketa LapLink 2000 je podpora za varen prenos podatkov prek interneta, za kar je bilo treba doslej uporabljati drage in zapletene rešitve. LapLink 2000 namreč z dvostopenjsko zaščito nudi ekvivalent omrežnih povezav VPN (Virtual Private Network), kar omogoča varen dostop, souporabo in prenos datotek prek interneta. Uporabniki lahko tako vsebino svojega diska, imenika ali posamezne datoteke "objavijo" v zaščitenem omrežju, ki zahteva od odjemalcev ustrezno programsko opremo in sistem gesel za dostop. Program hkrati tudi preverja zahteve in zaznane vdiralce zaklene pred nadaljnjimi poskusi.

    Objavljeno: 14.10.1999
  • IBM-ova združitev z družbo Sequent zaključena

    IBM je najavil, da je združitev z družbo Sequent uspešno sklenjena. Hkrati so najavili, da bodo dosedanje Sequentove strežnike NUMA Q-1000 in NUMA Q-2000 odslej prodajali pod tržno znamko IBM NUMA-Q. Sequentovi inženirji bodo sodelovali pri razvoju novih strežnikov NUMA-Q ter pospešili projekt Monterey, pri katerem s podjetjem SCO razvijajo nov rod Unixa.

    Objavljeno: 14.10.1999
  • HP-jeva nova zapisovalnika CD-RW

    Hewlett Packard je predstavil dva nova zapisovalnika CD-RW z zapisovalno hitrostjo 8x in bralno 32x, s čimer so se izenačili z najhitrejšimi enotami na tržišču. CD-Writer Plus 9100i je notranja enota z vmesnikom EIDE, CD-Writer Plus 9200e pa zunanja z vmesnikom SCSI. Novost je tudi gonilnik, ki omogoča stiskanje podatkov, zaradi česar je mogoče na posamezni nosilec posneti tudi do 1,2 GB podatkov namesto običajnih 650 MB. Priporočeni ceni v ZDA znašata 300 in 500 dolarjev.

    Objavljeno: 14.10.1999
  • Xeroxova večfunkcijska naprava WorkCenter XK35c

    Xerox je v ZDA predstavil novo večfunkcijsko napravo WorkCenter XK35c, ki je najcenejši tovrstni izdelek z zmožnostjo barvnega tiskanja, optičnega branja in kopiranja z vgrajenim ploskim bralnikom. Vgrajeni barvni brizgalnik zmore tiskati z ločljivostjo do 1200 pik na palec in hitrostmi 3 strani na minuto v barvah ali 8 strani na minuto pri črno-belih dokumentih. Hitrost kopiranja je 1,5 strani na minuto pri barvnih dokumentih in 3 strani na minuto pri črno-belih. Dokumente lahko prebiramo z ločljivostjo 600 pik na palec. Naprava stane v ZDA le 350 dolarjev.

    Objavljeno: 13.10.1999
  • Zbirka Encarta Reference Suite 2000 na DVD-ROM-u

    Microsoft je objavil izid zbirke Encarta Reference Suite 2000 na DVD-ROM-u. V zbirki so štirje referenčni viri: Microsoft(R) Encarta Encyclopedia Deluxe 2000, Encarta Interactive World Atlas, Encarta World English Dictionary in Encarta Online Deluxe. Vsi ti viri so na enem samem disku, kar zagotavlja njihovo tesnejšo povezanost in preprosto rabo. Uporabnik lahko navzkrižno išče med vnosi v vseh treh izdelkih, kjer je med informacijami več kakor 16.000 povezav. Zvočni izrezki so jasnejši, video pa je čez ves zaslon in v visoki ločljivosti. V Encarti Encyclopedia Deluxe in Encarti Interactive World Atlasu so na voljo dodatni videovložki, 360-stopinjski pogledi in navidezni poleti po različnih krajih sveta. Cena paketa je 100 dolarjev.

    Objavljeno: 13.10.1999
  • Corel in Inprise bosta sodelovala pri Linuxu

    Corel in Inprise sta na sejmu Comdex Miami najavil sodelovanje pri razvoju programskih izdelkov za operacijski sistem Linux, podjetji pa bosta sodelovali tudi pri trženju in distribuciji tovrstnih izdelkov. Podjetji nameravata s to iniciativo spodbuditi uporabo Linuxa v strežnikih in kot uporabniški operacijski sistem. Corel je nedavno najavil svojo različico Linuxa, ki bo za razliko od drugih distribucij preprostejša za namestitev in upravljanje, s čimer se želijo približati dosežkom drugih operacijskih sistemov. Pozneje nameravajo predstaviti tudi poslovne in grafične namenske programe za Linux. Inprise razvija na drugi strani razvojno orodje z delovnim imenom Kylix, ki bo vsebovalo podoben uporabniški vmesnik in delovno okolje kakor obstoječa razvojna orodja tega podjetja. S tem paketom namerava Inprise dopolniti skromno ponudbo razvojnih orodij s sodobnim uporabniškim sistemom. Kylix bo podpiral gradnike Borland Visual Component Library (VLC) in različne jezike -- C, C++ in Delphi.

    Objavljeno: 13.10.1999
  • Novi prenosniki Dell

    Podjetje Dell je prikazalo dva nova prenosnika, ki sta namenjena rabi doma in v manjših podjetjih. Glavna značilnost obeh modelov je prilagodljivost željam kupcev. Manjši model Inspiron 3700 je na voljo v modri in sivi barvi, tako da se laže prilagaja različnim okusom in življenjskim slogom uporabnikov. Vgrajeni ima dve krmilni napravi, palico in ploščico. Pohvali se lahko z modularnim razširitvenim mestom, ki sprejme enoto DVD-ROM 4x, CD-ROM 24x, disketnik 1,44 MB, disketnik LS-120, dodatni disk ali dodatni akumulator. Uporabniki lahko izbirajo med diski od 4,8 do 18 GB in različnimi modeli procesorjev Celeron.

    Objavljeno: 12.10.1999
  • Nikon Coolpix 800

    Podjetje Nikon je predstavilo nov digitalni fotoaparat Nikon Coolpix 800, ki je zaradi majhnosti in lahkosti (270 gramov) pripraven za vsakršno uporabo. Premore zelo kakovostne sestavne dele, kot so leče Nikkor in napreden zum. Fotoaparat lahko ustvari slike z ločljivostmi do 1600 x 1200 pik in omogoča tudi fotografiranje predmetov, ki so oddaljeni le 10 centimetrov. Zanimiva novost je sistem BSS (Best Shot Selector), ki omogoča fotografiranje do 10 slik v petih sekundah, jih samodejno analizira in iz posnetih izbere le najboljšo.

    Objavljeno: 12.10.1999
  • Nove delovne postaje HP Kayak

    Hewlett Packard je predstavil nove delovne postaje Kayak XM600 in Kayak XU800, ki so združljive s PC-ji. So še zmogljivejše od dosedanjih modelov in imajo ugodnejše razmerje med zmogljivostjo in ceno. Oba sistema sprejmeta do dva procesorja, a je osnovna različica Kayaka opremljena z le enim. Uporabniki lahko izbirajo med grafičnimi karticami Matrox Millenium G250 in G400, Elsa Synergy II in 3Dlabs Oxygen GVX1. Postaje so na voljo z različnimi tipi in hitrostmi procesorjev, pomnilnikom SDRAM ali Rambus DRAM, poleg osnovnega krmilnika SCSI pa si je mogoče omisliti tudi diskovno polje RAID. Cene se v ZDA pričnejo že pri 1380 dolarjih.

    Objavljeno: 12.10.1999
  • Bangemannovo imenovanje preloženo

    Španska telekomunikacijska družba Telefonica je vnovič odložila imenovanje nekdanjega poslanca Evropske komisije Martina Bangemanna na visoko mesto v upravi. Bivši evropski komisar za telekomunikacije bi moral svoje delovno mesto v španskem telekomu prevzeti že julija 1999. Kaže pa, da ima nesojeni delodajalec še vedno nekaj pravnih in moralnih pomislekov glede združljivosti prejšnje in nove Bangemannove službe.

    Objavljeno: 11.10.1999
  • Microsoft Works Suite 2000

    Microsoft je predstavil novo različico programskega paketa Works Suite, ki je namenjena pretežno rabi doma, odlikuje pa se z bogato zbirko izbranih programov in predvsem ugodno ceno. Works Suite 2000 sestavljajo nove različice posameznih programov, ki smo jih že doslej srečali v paketu Works Suite, na novo pa je narejen modul Task Launcher, ki posamezne module povezuje v celoto. Works Suite 2000 sestavljajo program Works 2000, urejevalnik besedil Word 2000, enciklopedija Encarta Encyclopedia 2000 Standard, finančni program Money 2000 Standard, program za domače namizno založništvo Home Publishing 2000, elektronski zemljevid Expedia Streets & Trips 2000 in slikarski program Picture It! Express 2000. Cena paketa je 109 dolarjev, osnovni modul Works 2000 pa stane 55 dolarjev.

    Objavljeno: 11.10.1999
  • Microsoft kupil podjetje Softway

    Microsoft je kupil podjetje Softway, razvijalca programske opreme Interix, ki omogoča povezljivost med sistemi Unix in Windows NT. Microsoft namerava novo tehnologijo in izdelke vgraditi v niz lastnih izdelkov, kot je na primer dodatek Microsoft Services for Unix, s katerimi naj bi omogočili lažjo izmenjavo podatkov in prenos namenskih programov med obema operacijskima sistemoma.

    Objavljeno: 11.10.1999
  • Lexmarkove novosti

    Lexmark je za letošnjo jesen najavil niz novosti pri laserskih tiskalnikih, pa tudi povsem novo družino izdelkov, v kateri so večfunkcijske naprave, namenjene uporabnikom v manjših in srednje velikih podjetjih. Glavna novost so novi laserski tiskalniki z oznakami Optra M, Optra T in Optra W, ki nadomeščajo dosedanje modele iz družin Optra K in Optra S. Lexmark je predstavil kar šest novih tiskalnikov s hitrostmi od 12 do 35 strani na minuto. Po vrsti so to Optra M410 (hitrost tiska 12 strani na minuto, cena v ZDA 700 dolarjev), Optra T610 (hitrost 15 strani na minuto, cena 1000 dolarjev), Optra T612 (20 strani na minuto, 1150 dolarjev), Optra T614 (25 strani na minuto, 1750 dolarjev), Optra T616 (35 strani na minuto, 2300 dolarjev) ter tiskalnik Optra W810 z možnostjo tiska na papir velikosti A3, s hitrostjo 35 strani na minuto, ki stane 2550 dolarjev. Vsi tiskalniki podpirajo tisk z ločljivostmi 600 in 1200 pik na palec, opisne jezike PCL 6 in Postscript 3, razširimo pa jih lahko s številnimi dodatki, kot so dodatni predali za papir, odlagališča, razvrščevalniki in moduli za dvostranski tisk ter samodejno spenjanje dokumentov.

    Objavljeno: 11.10.1999
  • Novi ročni računalniki Compaq Aero

    Compaq je najavil nove modele ročnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows CE. Novosti sta tokrat dve. Prva je ročni računalnik Aero 1530, ki se lahko pohvali, da je najtanjši in najlažji ročni računalnik z Windows CE. Debel je le 1,2 cm, tehta pa 140 gramov, kar je precej manj od dosedanjih ročnih računalnikov. Opremljen je s sivinskim zaslonom, ki zmore prikazati 16 odtenkov, in se lahko pohvali z visokim kontrastom in odpornostjo za bleščanje. Zaradi varčnega sivinskega zaslona lahko z enim polnjenjem akumulatorja nemoteno delamo do 14 ur. Aero 1530 ima tudi nov komplet programov, ki so jih razvili pri Compaqu: raziskovalec, preklopnik med opravili in izboljšani sistem menujev.

    Objavljeno: 10.10.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji