• HP Jornada 430se

    Hewlett Packard je predstavil svoj doslej najzmogljivejši ročni računalnik z oznako Jornada 430se. Novi model izhaja iz sedanjega izdelka Jornada 420 in ima številne izboljšave in novosti. Sistem poganja doslej najzmogljivejši 133 MHz procesor med ročnimi računalniki, opremljen pa je s 16 MB pomnilnikom, ki ga lahko razširimo s pomnilniškimi moduli CompactFlash. Namesto barvnega zaslona s pasivno matriko je v računalnik vgrajen kakovostnejši z aktivno matriko in posebnim premazom proti bleščanju. Zaslon hkrati prikaže 65.536 barv.

    Objavljeno: 10.10.1999
  • Sprememba lastniške sestave v max.mobilu

    Avstrijska podružnica Siemensa se je zadnje dni septembra odločila prodati svoj desetodstotni delež v avstrijskem upravitelju mobilne telefonije max.mobil. Kupec je nemški Telekom, ki je bil tudi že pred nakupom večinski lastnik avstrijskega upravitelja, sedaj pa njegov lastniški delež obsega kar 91 odstotkov.

    Objavljeno: 10.10.1999
  • Xircom kupil žepni računalnik Rex in družbo Entrega

    Podjetje Xircom, znano predvsem po omrežnih karticah, modemih in drugih napravah za prenosne računalnike, se je odločilo močno razširiti svojo ponudbo. Za 13,25 milijona dolarjev so kupili kartični računalnik Franklin Rex in pripadajočo tehnologijo, ki so jo razvili pri družbi Franklin Electric Publishing. Xircom namerava že kmalu predstaviti novo različico Rexa, namenjeno poslovni rabi, z vgrajeno tehnologijo za šifriranje podatkov RSA. Istočasno so za 13,6 milijona dolarjev kupili družbo Entrega, enega od glavnih ponudnikov razdelilnikov in drugih naprav USB, s čimer si Xircom utira novo prodajno pot, ki obljublja veliko rast.

    Objavljeno: 10.10.1999
  • Intel s sistemskim vodilom pri 133 MHz in z novimi procesorji

    Intel je predstavil novo sistemsko vezje 810e, ki temelji na sedanjem vezju 810, vendar prinaša nekatere tehnične novosti. Novo vezje podpira sistemsko vodilo s hitrostjo 133 MHz, kar je naslednji korak v razvoju procesorjev, ki so doslej delovali na sistemskem vodilu s hitrostmi do 100 MHz. Vezje 810e nudi tudi hitrejšo podatkovno vodilo AGP, ki deluje s štirikratno hitrostjo (doslej je bila le dvakratna). Zanimiva novost je nov izdelovalnik naključnih številk, s katerim bodo proizvajalci programske opreme lahko izdelali kakovostnejše in hitrejše programe za šifriranje podatkov. Nabor 810e podpira procesorje Celeron in Pentium III, ne podpira pa pomnilnikov Rambus DRAM, za katere bo treba počakati sistemsko vezje z oznako 820.

    Objavljeno: 9.10.1999
  • IBM in Dell podpisala nov dogovor

    Potem ko sta pred nekaj meseci IBM in Dell podpisala sporazum o sodelovanju, izmenjavi tehnologij in izdelkov v skupni vrednosti skoraj 16 milijard dolarjev, sta družbi zdaj sklenili nov dogovor. Dell bo za izvajanje storitev in podpore za svoje računalnike, kot so osebni računalniki, delovne postaje, prenosniki in strežniki, uporabil IBM-ovo podporno strukturo Global Services, vredno približno 6 milijard dolarjev. S tem dogovorom bo Dell kupcem lahko ponudil dodatne storitve s skoraj 22.000 strokovnjaki, ki jih IBM zaposluje v storitvenem oddelku. Dogovor bo sprva zaživel v praksi le v ZDA, že za naslednje leto pa naj bi sodelovanje razširili tudi na druga svetovna tržišča.

    Objavljeno: 9.10.1999
  • Prvi klic v omrežju GSM 400

    Na konferenci o omrežjih GSM 400 v Budimpešti so izvedli prvi uradni klic v tovrstnem omrežju. Pri tem so uporabili Ericssonovo prototipno opremo za bazno postajo in telefon Nokia, ki deluje v omrežjih GSM 400 in GSM 1800. Sistem GSM 400 zagotavlja enako kakovost storitev kot omrežja GSM na drugih frekvencah -- na 900 MHz, 1800 MHz in 1900 MHz. Uporaba frekvenčnega območja okoli 400 MHz je zlasti primerna za pokrivanje redko naseljenih, a reliefno ne preveč razgibanih območij, ki so značilna za sever Skandinavskega polotoka ali madžarsko podeželje.

    Objavljeno: 9.10.1999
  • Dodatek DVI za kartice Millenium G400

    Matrox je najavil dodatek za kartice Millenium G400, ki omogoča priključitev kartice na monitor LCD z digitalnim priključkom, združljivim s specifikacijo DVI (Digital Video Interface). Dodatna kartica G400 Flat Panel, ki jo priključimo na osnovno kartico, podpira monitorje LCD z ločljivostmi do 1280 x 1024 pik. Cena dodatka je 60 dolarjev. S tehnologijo DualHead je mogoče z isto kartico spremljati celo dve sliki -- eno na navadnem analognem in drugo na digitalnem monitorju LCD.

    Objavljeno: 9.10.1999
  • Začetki bančništva prek mobilnih telefonov

    V Skandinaviji že več kakor 60 odstotkov prebivalcev uporablja mobilne telefone in zato ne preseneča, da najnovejše dodatne storitve v celični telefoniji nastajajo prav tam. Največja skandinavska banka Handelsbanken je v sodelovanju z IBM-om razvila prvo aplikacijo za celovito bančništvo prek mobilnih telefonov. Preizkusno obdobje za izbrane stranke in finančne svetovalce se je začelo 6. oktobra 1999.

    Objavljeno: 8.10.1999
  • Sony najavil novi rod ultratankih prenosnikov Vaio 505

    Sony je najavil novi rod ultra tankih prenosnikov Vaio 505. Vaio SuperSlim Pro Z505R in Z505RX prvič v ta razred mini prenosnikov prinašata 2,1-palčni zaslon 1in ločljivost 1024 x 768 pik. Opremljena sta s procesorji Pentium II s hitrostmi 366 ali 400 MHz, 64 MB ali 128 MB RAM in 6,4 ali 8,1 GB diski. Oba računalnika imata vgrajene vmesnike i.Link (IEEE-1394), dva vmesnika USB, in omrežni vmesnik Ethernet. Ceni v ZDA znašata 2500 in 3000 dolarjev.

    Objavljeno: 8.10.1999
  • Microsoft Picture It! 2000

    Microsoft je predstavil najnovejšo različico svojega izdelka za urejanje fotografij Picture It! 2000. Program je namenjen tistim, ki želijo vnašati svoje fotografije v PC, jih urejati in izboljševati ter jih deliti s prijatelji in družino. Nova različica programa še izdatneje podpira uporabo spleta, saj vsebuje nova orodja za izdelavo spletnih strani, spletnih diapredstavitev in spletnih fotoalbumov. Fotografije je pred uporabo v projektih pogosto treba popravljati. Poleg zmogljivih orodij, ki omogočajo uporabnikom odstranjevanje rdečih oči, prask ter izboljševanje premalo ali preveč osvetljenih slik, premore Picture It! 2000 tudi nova orodja za še učinkovitejše urejanje slik. Novi Mini Lab omogoča popravljanje in tiskanje več fotografij naenkrat le z nekaj kliki miške, pa tudi njihovo shranjevanje v izvršilne datoteke in pošiljanje po e-pošti.

    Objavljeno: 8.10.1999
  • Nova družina računalnikov Millenia z veznimi čipi Via Apollo Pro

    Micron je napovedal, da nove družine računalnikov Millenia ne bo zasnoval na Intelovih naborih veznih čipov, temveč na novih veznih čipih Via Apollo Pro, ki podpirajo 133 MHz sistemsko vodilo, AGP 4x, diskovni vmesnik UltraDMA/66 in primerljivo zmogljivost z Intelovimi najnovejšimi vezji 810e ter 820. Pomnilnik SDRAM namreč omogoča izdelavo sistemov za ceno, ki je 200 do 300 dolarjev nižja od dosedanje cene primerljivih sistemov. Micron je prvi od velikih proizvajalcev, ki se je v zgornjem cenovnem razredu odločil za izdelke podjetja Via Technologies.

    Objavljeno: 8.10.1999
  • Možne napake v novih diskih Western Digital

    Western Digital je partnerje in prodajalce širom sveta opozoril na možno napako v novih diskih z zmogljivostjo 6,8 GB na ploščo, ki so na voljo v velikosti med 6,8 in 20 GB. Napaka je v krmilnem vezju, ki lahko povzroča nepravilno delovanje diska. Po sedanjih podatkih se lahko zgodi, da po obremenitvi čez 6 ali 12 mesecev nastopijo težave z zagonom diska. Prizadetih je menda okrog 400.000 diskov. Western Digital poziva uporabnike, da s programom, dosegljivim na proizvajalčevem spletnem naslovu, preverijo, ali imajo tak disk. V tem primeru bodo brezplačno dobili zamenjavo z ustreznim programom in navodili za prepis podatkov iz diska na disk.

    Objavljeno: 7.10.1999
  • Podvojitev vzhodnoevropskega telekomunikacijskega trga

    Analitiki skupine IDC ocenjujejo, da se bo do leta 2003 vrednost vzhodnoevropskega telekomunikacijskega trga podvojila in dosegla 17 milijard ameriških dolarjev. Vodilni dejavniki rasti bodo povečana uporaba mobilnih telefonov, zlasti v okviru vnaprej plačane telefonije, in koncesije novim upraviteljem mobilne telefonije. Države kandidatke za vstop v Evropsko zvezo (EU) bodo za sprejem v Zvezo morale dovoliti uvedbo tržnih razmer in konkurence na svojih telekomunikacijskih trgih.

    Objavljeno: 7.10.1999
  • Podjetje S3 se združuje s podjetjem Diamond Multimedia

    Podjetje S3 je objavilo, da je sklenilo združitev s podjetjem Diamond Multimedia. Nova družba bo ohranila tržno znamko Diamond. Imela bo štiri poslovne oddelke, oddelek za računalniške komunikacije, oddelek za večpredstavne izdelke, oddelek za profesionalno grafiko in oddelek Rioport, ki se bo še naprej ukvarjal z razvojem in prodajo predvajalnika MP3 Rio.

    Objavljeno: 7.10.1999
  • Vezje za predvajanje posnetkov Windows Media Technology

    Cirrus Logic in Microsoft sta napovedala elektronsko vezje, ki bo omogočalo predvajanje zvočnih posnetkov v zapisu Windows Media Technology. Novo vezje naj bi bilo temelj za prenosne predvajalnike po zgledu današnjih izdelkov za zvočni zapis MP3. S ceno vezja, postavljeno na 18 dolarjev, naj bi bili tovrstni predvajalniki cenejši od tistih za zapis MP3.

    Objavljeno: 7.10.1999
  • Gates bo pohitel s satelitsko telefonijo

    Teledesic je globalni satelitski projekt, ki sta ga začela pionir celične telefonije CraigMcCaw in predsednik Microsofta Bill Gates. Moža napovedujeta, da bosta svoj "internet po nebu" uresničila še pred prvotno načrtovanim letom 2004 in da bo Teledesic ponujal storitve podatkovnega in tudi govornega prenosa. Teledesic načrtuje skupno naložbo z obstoječimi ponudniki satelitskih storitev, kot sta Iridium in Hughes Electronics. Slednji se med drugim ukvarja tudi s satelitsko telefonijo in internetnimi storitvami. Teledesicovo omrežje je namreč zelo drago in zato njegovi vodilni ljudje iščejo načine za hitrejši nastop na trgu in čim prejšnje ustvarjanje dohodkov.

    Objavljeno: 6.10.1999
  • Nemci kupili 35 odstotkov "Hrvatskih telekomunikacij"

    Skandinavski družbi Telia in Telenor sta zvišali svojo nedavno ponudbo za 35 odstotkov hrvaškega državnega telekoma -- Hrvatskih telekomunikacij (HT) -- na 641 milijonov dolarjev, vendar je Deutsche Telekom ponudil 850 milijonov dolarjev. To je bilo sprejemljivo za prodajalca, hrvaško vlado, ki ne skriva veselja nad uspešnostjo prodaje. Že čez nekaj dni bo vlada oblikovala mešano upravo Hrvatskih telekomunikacij, ki pa vendarle ostajajo hrvaško podjetje. Nemci po določilih pogodbe nimajo pravice kupovati delnic na prostem trgu in tako doseči lastništvo, večje od polovice. Glavni delež kupnine (95 odstotkov) naj bi Nemci nakazali hrvaški državi že ta teden, preostali znesek pa čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 5.10.1999
  • Napovedana hitra rast elektronskega trgovanja v Evropi

    Po napovedih družbe za tržne raziskave IDC naj bi leta 2004 Evropa prehitela ZDA po količini prometa, ustvarjenega z elektronskim poslovanjem. Raziskave kažejo, da bo čez štiri leta v Evropi opravljenih za 1300 milijard dolarjev elektronskih transakcij, bistveno več v primerjavi z okrog 50 milijardami dolarjev, ki smo jih Evropejci naredili lani. V istem obdobju bo Evropa prehitela ZDA tudi v številu uporabnikov interneta, na vsem svetu pa so bo skupno število uporabnikov povečalo z današnjih 160 milijonov na čez 500 milijonov. Leta 2003 bodo ZDA še vedno največja posamična država po številu uporabnikov, vendar bosta dotlej Nemčija in Velika Britanija prehiteli Japonsko. Med prvo deseterico največjih bo sedem evropskih držav. Največjo rast uporabe elektronskega poslovanja napovedujejo v Franciji, kjer bo letna rast okrog 200 %, drugod po Evropi pa se bo gibala med 140 in 170 %.

    Objavljeno: 5.10.1999
  • Povezava GSM in 3G omrežij

    Družba Ericsson in švedski upravitelj mobilnega omrežja Telia sta v drugi polovici septembra 1999 omogočila sledenje med običajnim omrežjem GSM in preizkusnim mobilnim omrežjem 3G novega rodu. V Ericssonovem demonstracijskem središču v bližini Stockholma je mogoče z uporabo običajne kartice SIM gostovati v novem omrežju in sprejeti klic s telefonskim aparatom WCDMA, priključenem v testnem vozilu. Edini pogoj je, da je uporabnik naročen na storitve omrežja, ki ima s švedsko Telio delujoče sledenje; oba slovenska operaterja oziroma upravitelja mobilne telefonije to sledenje imata.

    Objavljeno: 5.10.1999
  • Prestižne nagrade v Ženevi

    Ob začetku največje svetovne sejemske prireditve za telekomunikacije -- Telecoma 99 -- v nedeljo, 10. oktobra 1999, bodo v Ženevi podelili nagrade World Communications Awards (WCA) za odličnost v globalnih komunikacijskih storitvah. Dodelili jih bodo na podlagi raziskave mnenj poslovnih strank in zahtevnega postopka ocenjevanja. Nagrade so razvrščene v 9 kategorij.

    Objavljeno: 4.10.1999
  • Zvočne kartice Aureal

    Pri podjetju Aureal so se po dolgih letih razvoja tehnologij za digitalno reprodukcijo zvoka odločili na trg poslati zvočne kartice pod lastno znamko. Nove kartice z znamko Aureal bo ekskluzivno tržilo podjetje I/O Magic, sprva pa bosta kupcem na voljo dve kartici. Manjši Vortex SQ1500 je namenjen najširšemu krogu kupcev in temelji na procesorju Aureal AU8810. Ta nudi 512-zvočni sintetizator, podporo za dva do štiri zvočnike, digitalni izhod S/PDIF, podporo za standarde DirectSound in seveda prostorski zvok A3D (različica 1.0).

    Objavljeno: 4.10.1999
  • Via Technologies razvija procesor Gobi

    Tajvanski proizvajalec Via Technologies po nakupu družbe Cyrix in laboratorija Centaur, oddelka družbe IDT, postopoma pripravlja strategijo za prve lastne procesorske izdelke. Po nekaterih informacijah je zeleno luč novega lastnika dobil projekt z delovnim imenom Gobi, pod katerim nastaja nov procesor za podnožja S370. Izdelan bo v 0,18-mikronski tehnologiji, in sicer v tovarnah družbe National Semiconductors, bivšega lastnika Cyrixa. Via bo v novih izdelkih zadržala tržno znamko Cyrix, vendar bo za jedro uporabila tehnologijo, razvito pri družbi Centaur.

    Objavljeno: 4.10.1999
  • Prvi žepni računalnik, združljiv s Palmom

    Po mnenju mnogi so žepni računalniki Palm najbolj dognana platforma za miniaturne računalnike, vendar se je 3Com moral doslej sam boriti proti mali četici podobnih naprav z okoljem Windows CE. Da bi izboljšali možnosti za uspeh, posredno tudi svojih računalnikov Palm, so se pri oddelku Palm Computing odločili licencirati arhitekturo in operacijski sistem, kar bo omogočilo izdelavo ročnih računalnikov, združljivih s Palmom.

    Objavljeno: 3.10.1999
  • Terminalska podpora Citrixa za Netware, Sun Solaris in Linux

    Podjetje Citrix se, kakor vse kaže, pripravlja na prenos strežniškega izdelka Metaframe na nove platforme, ki niso tesno povezane le z Microsoftom in operacijskim sistemom Windows NT. Projekt z delovnim imenom Charlotte namreč omogoča terminalsko podporo za programe v operacijskih sistemih Novell Netware in Sun Solaris, pozneje pa naj bi prišla na vrsto tudi različica za Linux. Citrix poleg tega s projektom Vertigo pripravlja izdelke, ki bodo omogočali terminalsko uporabo programov v žepnih računalnikih, kakršen je na primer Palm. V pripravi je tudi nova strategija za licenčno rabo, po kateri uporabnik ne bi potreboval polne licence za izdelke, ampak bi namesto tega plačeval najemnino za dejansko uporabo programov.

    Objavljeno: 3.10.1999
  • Tudi Debitel je znižal cene

    S 1. oktobrom 1999 veljajo tudi za slovenske naročnike GSM-ponudnika Debitel nove, nižje priključnine, naročnine in cene domačih pogovorov. Priključnina je sedaj pri vseh paketih izenačena in znaša 2261 tolarjev, mesečna naročnina pa znaša od 1118,60 tolarja v paketu Swing do 4950,40 tolarja v paketu Jazz. Izjema je le paket Duet Pop, kjer je brezplačna tako priključnina kot tudi naročnina.

    Objavljeno: 3.10.1999
  • Nov kredit za Mobitel

    Družba Mobitel je prejela tuji kredit v višini 135 milijonov nemških mark, ki je namenjen nadaljnjemu razvoju mobilnega omrežja in njegovemu prilagajanju hitro rastočem številu uporabnikov, zlasti naročnikov na vnaprej plačano telefonijo Mobi. Mobitel naj bi poleg splošnih okrepitev omrežja poskrbel še za priklop dveh novih telefonskih central.

    Objavljeno: 3.10.1999
  • Nove zvočne kartice podjetja Creative Labs

    Creative Labs je po dolgem zatišju predstavil nove zvočne kartice, ki pa še vedno temeljijo na uspešni tehnologiji dosedanjih kartic Sound Blaster Live!. Prva novost je komplet Sound Blaster Live! MP3+, v katerem je poleg kartice popolna zbirka programov za zajem, pretvorbo in obdelavo digitalnih posnetkov mp3. Druga novost je Sound Blaster Live! X-Gamer, optimalizirana za uporabo z igrami. Posebnost kartice je digitalni izhod, ki omogoča priključitev na zvočnike FourPointSurround FPS2000. Cena obeh kartic je 100 dolarjev.

    Objavljeno: 2.10.1999
  • Caldera OpenLinux 2.3

    Razvoj novih različic operacijskega sistema Linux se odvija vse hitreje. Le nekaj mesecev po predstavitvi dosedanje različice so pri družbi Caldera napovedali novo različico 2.3, ki je izpopolnjena na številnih področjih. Nova distribucija temelji na najnovejšem jedru z oznako 2.2.10, med glavnimi novostmi pa je močno izboljšana podpora za daljinsko namestitev sistema, kar bo ustrezalo predvsem večjim uporabnikom. Poleg tega so dodatno izpopolnili namestitveni program Lizard, ki odslej prepozna še večje število naprav, na primer grafičnih in zvočnih kartic.

    Objavljeno: 2.10.1999
  • Cisco združuje računalniška omrežja in telefonijo

    Cisco je predstavil novo družino strojnih in programskih izdelkov, ki so namenjeni povezavi podatkovnih in komunikacijskih omrežij. Družina izdelkov, ki sodi pod skupno arhitekturo z imenom AVVID (Architecture for Voice, Video and Integrated Data), omogoča prenos računalniških podatkov in telefonskih pogovorov prek istega omrežja TCP/IP, kar poenostavlja in poceni namestitev ter uporabo komunikacijsko-podatkovnih povezav. Cisco je tako predstavil strežnik, ki skrbi za pretvorbo zvoka v računalniško obliko, programski paket za nadzor tovrstnega omrežja ter dva tipa telefonov IP, ki jih lahko uporabimo z novo opremo. Cene programov se gibljejo med 10.000 in 15.000 dolarji, telefoni pa stanejo 400 dolarjev. AVVID sicer niso prvi tovrstni izdelki, vendar za njimi stoji družba, ki ima bogate izkušnje iz podatkovnih omrežij, široko prodajno mrežo in številne velike stranke.

    Objavljeno: 1.10.1999
  • Ameriška vojska izbrala spletne strežnike WebStar

    Microsoft je v ZDA septembra dobil nov neprijeten udarec, ko se je ameriška vojska nenadoma odločila zamenjati dosedanje spletne strežnike v sistemu Windows NT in paketu IIS s takimi, ki uporabljajo računalnike Apple Macintosh, operacijski sistem MacOS in spletni strežnik WebStar. Nenadno spremembo je povzročil nedavni vdor skupine hekerjev z imenom Global Hell, ki je pridobila dostop do nedovoljenih informacij v notranjem omrežju in spremenila nekaj spletnih strani. Vojska se je odločila za spremembo zato, ker spletni strežnik WebStar nima ukaznega vmesnika in podpore za daljinsko prijavo, s čimer je onemogočen dobršen del vdorov.

    Objavljeno: 1.10.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji