• Belgija nima dovolj liberalnih telekomunikacij

    Evropska komisija bo Evropskemu sodišču prijavila Belgijo zaradi neizpolnjevanja obveznosti, ki izvirajo iz navodila oziroma direktive 90/388/EEC Evropske zveze (EU). Navodilo določa zakonodajne okvire za zagotavljanje enotnega, odprtega in pravičnega telekomunikacijskega trga. Belgijci namreč še niso izdelali načina obračunavanja, ki ga bo moral državni operater Belgacom uporabljati za druga javna telekomunikacijska omrežja.

    Objavljeno: 30.9.1999
  • Microsoft kupil Visio

    Microsoft je sredi septembra nekoliko nepričakovano napovedal, da kupuje družbo Visio, lastnika in avtorja znane družine programskih paketov za izdelavo poslovnih in tehničnih diagramov. Microsoft je že doslej tesno sodeloval z družbo Visio, ki je bila vrsto let eden prvih uporabnikov novih Microsoftovih tehnologij, program Visio pa že od nekdaj tesno sodeluje z Microsoftovim pisarniškim paketom Office. Microsoft bo z nakupom družbe Visio, za katero so odšteli 1,3 milijarde dolarjev, pridobil vodilni paket za izdelavo diagramov, ki bo dopolnil obstoječa Microsoftova orodja iz družin Office in BackOffice. Družba Visio, ki ima sedež v Seattlu, torej v neposredni bližini Redmonda, bo postala nov oddelek v skupini Business Productivity Group. Oddelek bo deloval relativno samostojno. Microsoft bo pomagal pohitriti razvoj novih izdelkov Visio, ki nosijo oznako 2000, trenutno pa še ni znano, ali jih bodo tržili samostojno ali v kompletu.

    Objavljeno: 30.9.1999
  • Diamond Viper II Savage 2000

    Diamond je prvi proizvajalec grafičnih kartic, ki je predstavil izdelek na temelju novega grafičnega pospeševalnika S3 Savage 2000. Kartica Viper II temelji na različici procesorja Savage 2000+ s 128-bitnim procesorskim jedrom, ki so mu dodali 32 MB pomnilnik, s katerim kartica zmore ločljivosti do 1920 x 1080 pik ob 32-bitni barvni globini. Z novim geometrijskim jedrom Viper II po navedbah proizvajalca zmore od 4- do 10-krat hitrejše senčenje v sodobnih igrah in kakovostnejšo sliko. Kartica Viper II podpira strojno odkodiranje posnetkov MPEG-2, ima pa tudi izhod za televizijsko sliko NTSC in PAL, ki je kakovostna tudi pri ločljivosti 800 x 600 pik. Kartica podpira programske vmesnike DirectX in OpenGL, priložen pa je tudi izboljšani gonilnik InControl Tools 99. Priporočena cena v ZDA je 200 dolarjev. Diamond pripravlja še zmogljivejšo različico Viper II LE, ki bo v prodaji konec leta. Ta bo imela dvakrat večji pomnilnik (64 MB), cena pa bo predvidoma 270 dolarjev.

    Objavljeno: 30.9.1999
  • Težave podjetja ATI s pomembnimi kupci

    Podjetje ATI ima kar nekaj težav s pomembnimi kupci. Potem ko so izgubili pogodbo OEM z družbo Dell (Dell je pogodbo sklenil z Nvidio), so izgubili tudi pogodbo z družbo Compaq, ki je grafične pospeševalnike ATI vgrajeval v družino računalnikov Presario. Compaq se je pri teh računalnikih za rabo doma raje odločil za izdelke družbe 3dfx. Vrednost delnic družbe ATI je zaradi teh dogodkov padla za nekaj manj kakor 10 odstotkov, vendar po trditvah predstavnikov družbe to ni razlog za preplah, saj izgubljene pogodbe predstavljajo le majhen delež prometa, ki ga ustvarja ATI.

    Objavljeno: 29.9.1999
  • Paint Shop Pro 6

    Podjetje Jasc Software je začelo prodajati šesto različico priljubljenega slikarskega programa Paint Shop Pro, ki jo zaslovel po vsem svetu kot eden najbolj uspešnih preizkusnih programov. Program, ki je nastal kot orodje za izdelavo posnetkov zaslonskih slik in preprost urejevalnik slik, se je z leti prelevil v slikarski program, ki se mestoma skoraj enakopravno kosa s programi, kot sta Adobe Photoshop in Metacreations Painter. Nova različica prinaša še izboljšane zmožnosti za slikanje z naravnimi orodji, kopico novih učinkov, predvsem pa nova orodja za slikanje z vektorsko grafiko. V ta namen je tudi precej izboljšano delo s slikovnimi plastmi, ki med drugim omogočajo natančen nadzor barv. Tu so še močno izboljšano orodje za izdelavo večbarvnih prelivov ter nov modul za optimalizacijo spletnih slik v zapisih GIF in JPEG.

    Objavljeno: 29.9.1999
  • Prodaja Hrvatskih telekomunikacij pod pričakovanji

    Hrvaška vlada je sprva nameravala prodati lastniški delež podjetja Hrvatske telekomunikacije (HT) v obsegu ene delnice več kakor 25 odstotkov. Pred kratkim pa je po razmisleku namesto sprva načrtovanega deleža ponudila v prodajo kar 35 odstotkov hrvaškega telekoma. HT je sicer najdobičkonosnejše hrvaško javno podjetje, kljub temu pa je vlada po preteku roka za zbiranje ponudb doživela kar nekaj razočaranj.

    Objavljeno: 29.9.1999
  • Intel ponovno znižal cene procesorjev

    Intel je septembra ponovno znižal cene procesorjev, vključno s tistimi za najnovejše Pentiume III s hitrostjo 600 MHz. Popravki so tokrat manjši kakor v preteklosti, saj so cene različic s 600 MHz zdaj 615 dolarjev (prej 669 dolarjev), različice s 550 MHz pa 423 dolarjev (prej 487 dolarjev). Pocenili so se tudi procesorji Celeron, katerih cene segajo od 64 dolarjev za model s 400 MHz (prej 73 dolarjev) do 153 dolarjev za model s 500 MHz (prej 167 dolarjev). Intelovo znižanje je odgovor na nedavno znižanje cen procesorjev AMD K6-2 in K6-III.

    Objavljeno: 28.9.1999
  • 3Com osamosvaja Palm

    Podjetje 3Com je najavilo reorganizacijo podjetja, v kateri je najpomembnejša odločitev o spremembi statusa oddelka, ki se ukvarja z razvojem žepnih računalnikov Palm. Oddelek Palm Computing, ki je bil v preteklosti že samostojna družba in jo je 3Com pridobil z nakupom, bo tako vnovič postala neodvisna družba z lastnim kotiranjem na borzi in strategijo nadaljnjega razvoja. Po mnenju družbe 3Com naj bi Palm Computing s tem lažje izkoristil nove priložnosti za žepne računalnike, večjo in bolj pregledno vrednost pa naj bi s tem dobili tudi vlagatelji.

    Objavljeno: 28.9.1999
  • Ericssonove novosti v svetu in doma

    Na razstavi v New Orleansu je Ericsson predstavil novo serijo telefonov, ki bo prišla na police trgovin kmalu po novoletnih praznikih. T28 World je namenjen uporabi po vsem svetu, saj deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1900. Omrežja s tehniko GSM 900 uporabljajo v Evropi, Aziji in Afriki, medtem ko sistem GSM 1900 uporabljajo pretežno v Združenih državah in v Kanadi.

    Objavljeno: 28.9.1999
  • Globalstarovi sateliti bodo delovali tretjino dlje

    Operater satelitske telefonije Globalstar bo čez nekaj tednov začel s komercialnim delovanjem. Njegov največji lastnik je družba Loral Space & Communications, ki ima 45-odstotni delež. Vodilna oseba obeh družb je Bernard Schwartz, ki ne skriva optimizma. Ocenjuje, da bodo izstrelitve satelitov zahtevale manj goriva kakor je bila sprva načrtovano, zato naj bi bila njihova življenjska doba daljša. Namesto pričakovanih sedem let in pol naj bi Globalstarovi sateliti delovali deset let, saj določa življenjsko dobo satelita prav količina goriva, ki ostane v pogonskem sklopu satelita po prihodu v orbitalno tirnico.

    Objavljeno: 26.9.1999
  • Vnaprej plačana stacionarna telefonija

    Operaterji običajne, stacionarne telefonije se bodo morda prav kmalu množično zgledovali po uspešnem primeru sistema za vnaprej plačano mobilno telefonijo. Družba British Telecommunications (BT) bo morda še pred iztekom letošnjega leta uvedla storitev Prepay Home Lines, ki jo trenutno preizkuša v mestih Leeds, Manchester in Birmingham.

    Objavljeno: 25.9.1999
  • Nizozemska kabelska omrežja bodo ponujala govorne storitve

    Štirje nizozemski kabelski operaterji, ki pokrivajo 4,1 milijona gospodinjstev, kar je 68-odstotni delež vseh gospodinjstev na Nizozemskem, so dosegli dogovor o medomrežnem sodelovanju. Operaterji United Pan-European Communications, Casema (last francoskega Telecoma), Castel in Palet zelo dobro pokrivajo zlasti južni in srednji del države. Dogovorili so se, da bodo usmerjali medsebojni promet mimo klasičnega stacionarnega omrežja telekomunikacijskega operaterja KPN.

    Objavljeno: 24.9.1999
  • Intel za zmanjševanje razlik med osebnimi računalniki in prenosniki

    Intel namerava v naslednjem letu še bolj zmanjšati tehnološki razkorak med navadnimi osebnimi računalniki in prenosniki. Poleg novih procesorjev, ki bodo delovali z enakimi hitrostmi kakor tisti za navadne računalnike, bodo novi prenosniki lahko že v letu 2000 računali na take dobrote, kot so sistemsko vodilo s hitrostjo 133 MHz in vodilo AGP s hitrostjo 4x.

    Objavljeno: 24.9.1999
  • Grafična kartica Neon 250

    Videologic je pričel prodajati grafično kartico Neon 250, zasnovano na pospeševalniku NEC PowerVR 250. Kartica vsebuje procesor s hitrostjo 125 MHz, 32 MB RAM, vodilo AGP, zmore pa senčiti do 4 milijone mnogokotnikov na sekundo. Cena je 170 dolarjev.

    Objavljeno: 24.9.1999
  • Tehnologija AppianRotate za monitorje LCD

    Podjetje Appian Graphics, znano predvsem po svojih grafičnih karticah s podporo za več monitorjev, je najavilo tehnologijo AppianRotate, s katero lahko monitorje, priključene na proizvajalčeve kartice, obrnemo iz vodoravnega v navpični položaj ter pri tem ustrezno obrnemo tudi sliko na zaslonih. Nova tehnologija je namenjena predvsem monitorjem LCD, med katerimi se mnoge da zavrteti za 90 stopinj in s tem prikazati delovno površino, ki je bolj naravna in podobna obliki papirnih dokumentov od vodoravne slike.

    Objavljeno: 24.9.1999
  • Likvidacija podjetja Olivetti Computers Worldwide?

    Podjetje Olivetti Computers Worldwide, naslednik nekdanjega Olivettijevega oddelka za osebne računalnike, se bliža koncu. Po nekaterih podatkih je že padla odločitev o zapiranju in likvidaciji družbe, ki je zabredla v velike finančne težave, močno zmanjšala število zaposlenih in prekinila razvoj novih izdelkov.

    Objavljeno: 23.9.1999
  • Prvo špansko govorno in podatkovno omrežje IP deluje

    Interoute je vseevropska telekomunikacijska skupina, ki je navzoča v večjem delu zahodne Evrope -- v 11 državah -- in na severnoameriški celini. V sodelovanju s švedskim proizvajalcem opreme Ericsson je skupina v Španiji v slabega pol leta zgradila prvo nacionalno govorno in podatkovno IP-omrežje, ki je pred nekaj dnevi začelo delovati.

    Objavljeno: 23.9.1999
  • Wacom Graphire

    Podjetje Wacom bo oktobra začelo prodajati nove grafične tablice, za katere napovedujejo visoke prodajne številke. Wacom je s spretno izrabo obstoječih tehnologij naredil mamljiv komplet za najširši krog kupcev. Wacom Graphire namreč za le 100 dolarjev nudi kupcem grafično tablico, občutljivo za pritisk, na katero pišemo in rišemo z ustreznim peresom. V kompletu je tudi brezžična miška, ki izkorišča enako tehnologijo kakor pero, in zato za delovanje ne potrebuje običajne kroglice na dnu enote. Miška in pero za delovanje ne potrebujeta lastnega napajanja, miška pa ima poleg tega kolešček za mehko premikanje vsebine na zaslonu.

    Objavljeno: 23.9.1999
  • Želje tajvanskih proizvajalcev SiS in Via

    Tajvanska proizvajalca procesorskih naborov SiS in Via želita pridobiti večji tržni delež polprevodniških elementov, pri katerih trenutno s svojimi izdelki kraljuje ameriški Intel. SiS je javno potrdil, da želi do leta 2002 pridobiti kar 35 % tržni delež. Še večje ambicije ima Via, ki želi do leta 2001 prevzeti kar polovico tržišča. Zanimivo bi bilo vedeti, kaj si o tem misli Intel, ki mu tekmeca za prihodnost "dopuščata" le 15 % tržnega deleža.

    Objavljeno: 23.9.1999
  • Mali NEC-ov namizni računalnik Simplem

    NEC je na Japonskem predstavil nov osebni računalnik z imenom Simplem, ki se odlikuje po majhnosti, načinu povezave med sestavnimi deli in barvi. Računalnik je namreč v celoti postavljen v zadnji del 7,8 centimetra debelega monitorja LCD s 15-palčno diagonalo, tipkovnica, miška in daljinski upravljalnik so nanj povezani prek infrardečih vmesnikov, vse skupaj pa je pastelno zelene barve.

    Objavljeno: 23.9.1999
  • Osvežitev kompleta MS Visual Studio

    Microsoft pripravlja osvežitev glavnega razvojnega kompleta Visual Studio. Nova različica bo nosila oznako Visual Studio 6.0a, vsebovala pa bo nova orodja za pripravo namenskih programov, združljivih z XML, orodja za dostop do strežnikov in delovnega okolja BizTalk, izboljšano podporo za predmetni model COM+ in združljivost z operacijskim sistemom Windows 2000.

    Objavljeno: 22.9.1999
  • Postaja Octan Frio s procesorjem AMD Athlon z 800 MHz

    Angleško podjetje Carrera za proizvodnjo specializiranih računalnikov je začelo prodajati delovne postaje Octan Frio, ki temeljijo na procesorju AMD Athlon s hitrostjo kar 800 MHz. Hitrost delovanja so pridobili s hladilnim sistemom družbe Kryotech, ki procesor hladi na temperaturo minus 40 stopinj Celzija. Za 3800 funtov kupec dobi računalnik s 256 MB RAM, 37 GB diskom, grafično kartico 3D Labs GVX-1, enoto CD-ROM 40x, zvočno in omrežno kartico.

    Objavljeno: 22.9.1999
  • WAP in varno poslovanje

    Nekateri operaterji mobilne telefonije že poskusno izvajajo nove storitve, ki temeljijo na standardu WAP 1.1. Pomembna naloga WAP Foruma v tem obdobju je zagotoviti združljivost vseh novih izdelkov in storitev WAP. Forum načrtuje tesnejše sodelovanje z organizacijo World Wide Web Consortiumom, saj želi uskladiti razvoj protokola WAP z razvojem interneta. Za WAP 1.2 so člani WAP Foruma že določili nove zahteve: zmožnost uporabe vmesnikov za pametne kartice ter uporabe potisne tehnologije prenosa in naprednejšega načina za obračunavanje storitev.

    Objavljeno: 22.9.1999
  • Swisscom spet kupuje delež Debitela

    Swisscom je z julijskim nakupom delnic postal večinski lastnik Debitela in osmo največje evropsko podjetje na področju storitev mobilne telefonije. Sedaj načrtuje podjetje Swisscom še nakup dodatnih 16 % nemškega Debitela za 460 milijonov švicarskih frankov, s čimer bi svoj lastniški delež povečalo na 74 odstotkov. Dogovorjena cena 32 evrov po delnici je 3 odstotke nad tržno ceno. Švicarje zanima Debitel kot odskočna deska v Evropo, saj je navzoč v več evropskih državah in tudi v Sloveniji. Poleg tega je tudi sama Nemčija zelo obetaven trg za mobilno telefonijo.

    Objavljeno: 22.9.1999
  • Brezplačna uporaba Windowsa po internetu s paketom Metaframe?

    Na Sunov izziv se je odzvalo tudi podjetje Citrix, ki proizvaja paket Metaframe, za terminalsko različico okolja Windows NT. Po sedanjih načrtih naj bi Citrix že v kratkem predstavil posebno različico paketa Metaframe, namenjeno ponudnikom programskih storitev v internetu. Uporaba operacijskega sistema Windows prek interneta bi bila v tem primeru za uporabnike brezplačna.

    Objavljeno: 22.9.1999
  • Olympus Camedia C-2500L

    Olympus je predstavil novi digitalni fotoaparat SLR, ki za ceno okrog 1500 dolarjev ponuja 2,5 milijona foto-občutljivih elementov, kar je dovolj za doseganje ločljivosti fotografij do 1712 x 1368 pik. Fotoaparat Camedia C-2500L ima vgrajeno bliskavico, posebej prirejeno za uporabo z digitalnimi fotoaparati, zum pa je 3x, kar ustreza razponu od 36 do 110 mm pri 35 milimetrskih fotoaparatih. Način makro omogoča fotografiranje predmetov, oddaljenih le 2 centimetra. Posebnost novega fotoaparata je podpora za dva tipa pomnilniških kartic -- SmartMedia in CompactFlash, s čimer so zagotovili univerzalno združljivost z danes najbolj razširjenimi nosilci.

    Objavljeno: 22.9.1999
  • Psion netBook

    Psion je predstavil prvi miniaturni prenosni računalnik z operacijskim sistemom Epoc. Novi prenosnik z imenom netBook poganja procesor StrongARM 1100 s hitrostjo 190 MHz, poleg tega pa ima računalnik še 32 ali 64 MB RAM, 7,7-palčni barvni zaslon LCD z ločljivostjo 640 x 480 pik in pasivno matriko. Zaslon je občutljiv za pritisk, programe pa krmilimo s peresom. Tako kakor pri žepnih računalnikih Psion 5, se lahko netBook pohvali z odlično tipkovnico s tipkami navadne velikosti. Računalnik ima tudi vtičnice za kartice CompactFlash in PC Card, infrardeči vmesnik s podporo hitrosti prenosa podatkov 115 Kb/s in 4 Mb/s ter zvočno kartico z 12 bitno ločljivostjo. Psion netBook podpira kartice za mobilne telefone GSM in omrežne vmesnike Ethernet. Za napajanje skrbi akumulatorjev iz litijevih ionov. Za doplačilo je dobavljiva tudi majhna priklopna postaja, ki omogoča napajanje, vsebuje pa tudi zaporedni vmesnik.

    Objavljeno: 21.9.1999
  • Richard Belluzzo, novi Microsoftov podpredsednik

    Richard Belluzzo, bivši direktor družbe Silicon Graphics (SGI), je septembra dobil novo delovno mesto pri Microsoftu, kjer bo podpredsednik oddelka Consumer and Commerce Group (CCG). Glavna naloga novega podpredsednika bo spraviti Microsoftov internetni servis MSN na prvo mesto, pred take velikane, kot so America Online in Yahoo.

    Objavljeno: 21.9.1999
  • Nova Sunova javanska delovna postaja

    Kdor misli, da so omrežni računalniki ali lahki odjemalci, kakor jih sedaj imenujejo proizvajalci, že pozabljena stvar, se kar precej moti. Po nekaterih podatkih je pred vrati novi rod brez pomanjkljivosti prvotnih naprav. Sun pospešeno pripravlja novo javansko delovno postajo, ki bo naslednik znanega odjemalca JavaStation. IBM je medtem predstavil nove različice omrežnih računalnikov Network Computer 2200 in 2800 s številnimi izboljšavami in ceno pod 800 dolarji.

    Objavljeno: 21.9.1999
  • Drugačni Gatewayjevi načrti s podružnico Amiga

    Gatewayjevi načrti s podružnico Amiga, nekoč znanim proizvajalcem osebnih računalnikov za rabo doma, so se spremenili z odhodom predsednika družbe Jima Collasa, ki je bil po mnenju mnogih gonilna sila projekta. Kljub temu da razlogi niso navedeni, mnogi menijo, da je bil Collas v to prisiljen zaradi zahtev Gatewaya po drugačni zasnovi od načrtovane. Gateway je menda zahteval, da predvideni operacijski sistem QNX nadomestijo s sistemom Linux, s čimer bi ostali bliže navadnim PC-jem.

    Objavljeno: 21.9.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji