Objavljeno: 28.9.1999

Ericssonove novosti v svetu in doma

Na razstavi v New Orleansu je Ericsson predstavil novo serijo telefonov, ki bo prišla na police trgovin kmalu po novoletnih praznikih. T28 World je namenjen uporabi po vsem svetu, saj deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1900. Omrežja s tehniko GSM 900 uporabljajo v Evropi, Aziji in Afriki, medtem ko sistem GSM 1900 uporabljajo pretežno v Združenih državah in v Kanadi.

Danes (28. septembra 1999) so v Ljubljani uradno predstavili "evropsko izvedbo" aparata T28, ki deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800. Ta mobilni aparat bo na policah slovenskih trgovin že v prvi polovici oktobra 1999, saj ga bosta Ericsson Slovenija in glavni uvoznik Svema predstavila domači javnosti na sejmu Sodobna Elektronika 99 v Ljubljani. Predvidena drobnoprodajna cena brez DDV-ja za končne uporabnike bo 159.500 tolarjev.

Model Ericsson T28 se uvršča med najlažje celične telefone na svetu, saj ima maso komaj 83 gramov. Aparat premore vse funkcije, ki jih poznamo že od modela T18: grafični zaslon, aktivni pokrovček tipkovnice, govorno izbiranje, poziv s tresljaji ter sprejemanje ali zavračanje dohodnega klica. Uporabnik lahko delovanje aparata v veliki meri prilagaja različnim pogojem okolja, saj lahko s profili nastavitev določa oblike in glasnosti zvonjenja. Poleg časovnih funkcij lahko novi T28 uporabljamo tudi kot štoparico, njegova "svetovljanska usmerjenost" pa je razvidna tudi iz električnih zmožnosti napajalnika, ki je prilagodljiv različnim vrstam vtičnic in omrežnih napetosti. T28 podpira vse funkcije GSM Phase 2 in GSM Phase 2+ -- kjer jih omrežje, seveda, omogoča. Zanimiva novost je prikaz napolnjenosti akumulatorja z označenimi minutami pripravljenosti in številom možnih pogovorov, čeprav uradne vrednosti za vzdržljivost akumulatorja ne sodijo med najvišje v razredu mobilnih aparatov, kamor T28 sodi. Ameriški novinec je na voljo v dveh barvah, in sicer v sivi in v modri, "evropski" model pa še v dveh barvah.

Na drugem koncu sveta, v Hong Kongu, pa je Ericsson predstavil aparat R320, ki podpira tehnologijo WAP (Wireless Appication Protocol). Deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800, njegova masa pa ne dosega 100 gramov. Vdelani modem in enota za infrardečo povezavo sta primerna za podatkovne komunikacije, funkcija voice memo pa omogoča hranjenje dvajsetih govornih sporočil. Oba nova telefonska aparata uporabljata nove litij-polimerske akumulatorje, zmogljivejši litij-ionski akumulatorji pa so na voljo kot dodatni pribor. Ericsson R320 bo na voljo nekaj mesecev po konkurenčnem Nokiinem modelu 7110, ki je prav tako zamudil nekaj mesecev glede na prvotne obljube. Ta zamuda pa kljub vsemu ne bi smela biti usodna, saj le redki operaterji GSM že ponujajo storitve, združljive s protokolom WAP.

V Hong Kongu so ericssonovci predstavili tudi zanimivo novost za vse pogoste uporabnike kratkih sporočil SMS. Pisanje novih sporočil na številski tipkovnici telefona je lahko zelo zamudno delo, Chatboard@ pa naj bi uporabnikom prinesel pomembno olajšanje. Gre za tipkovnico, ki jo je mogoče priključiti na mobilni telefon in je prvi tovrstni izdelek na svetu. Deluje s skupino novejših Ericssonovih telefonov, v kateri pa ni Ericssona GA 628. Med 49 tipkami so funkcijske tipke za sporočila SMS in za dodajanje prilog v elektronsko pošto. Uporabnik sam določi priloge, ki jih želi uporabljati, in sicer tako, da jih predhodno objavi na svoji domači strani v spletišču Chatboard@ Community.

Tipkovnica Chatboard@ bo na voljo že v prvi polovici oktobra 1999, njena cena pa bo, po besedah proizvajalca, nižja od dveh glasbenih plošč CD. Spletišče Chatboard@ naj bi zaživelo zadnji dan v septembru 1999.

http://www.ericsson.com

http://mobileinternet.ericsson.se

http://www.wapforum.org

http://www.ericsson.com/chatboard

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji