Objavljeno: 29.9.1999

Prodaja Hrvatskih telekomunikacij pod pričakovanji

Hrvaška vlada je sprva nameravala prodati lastniški delež podjetja Hrvatske telekomunikacije (HT) v obsegu ene delnice več kakor 25 odstotkov. Pred kratkim pa je po razmisleku namesto sprva načrtovanega deleža ponudila v prodajo kar 35 odstotkov hrvaškega telekoma. HT je sicer najdobičkonosnejše hrvaško javno podjetje, kljub temu pa je vlada po preteku roka za zbiranje ponudb doživela kar nekaj razočaranj.

Eden od vzrokov za to je bila tudi velika poslovna zadržanost družbe Deutsche Telekom, ki je sicer veljala za najbolj verjetnega kupca; Nemci svoje ponudbe niso niti oddali. Nemško nezanimanje preseneča še toliko bolj, ker se je menda za Deutsche Telekom pri hrvaških oblasteh zavzemal tudi nekdanji nemški zunanji minister Genscher. Edino ponudbo za HT sta oddala švedska Telia in norveški Telenor, ki tudi sicer načrtujeta medsebojno združitev. Skandinavski družbi sta predlagali ceno komaj 611 milijonov dolarjev, po drugi strani pa je hrvaška vlada pričakovala, da bo od prodaje Hrvatskih telekomunikacij iztržila vsaj 700 milijonov dolarjev. Odločitev o tej ponudbi bo vlada morala sprejeti v približno enem tednu.

Hrvatske telekomunikacije so nastale po razdelitvi nekdanjega HPT-ja na podjetji Hrvatska pošta in Hrvatske telekomunikacije. HT ima na Hrvaškem monopol na stacionarno telefonijo, poleg tega pa je imetnik nacionalne koncesije za kabelsko televizijo ter upravitelj GSM omrežja Cronet in NMT omrežja Mobitel.

http://www.tel.hr

http://www.telia.com

http://www.telenor.com

http://www.telekom.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji