• IBM s podporo digitalnim zaslonom

    IBM je prvi izmed večjih proizvajalcev, ki je v računalnike PC začel vgrajevati grafične kartice s podporo za digitalne zaslone. Novi računalniki Aptiva S so opremljeni z grafično kartico, ki ima poleg običajnega vmesnika VGA tudi DVI z digitalnim vmesnikom za zaslon LCD. IBM naj bi do konca leta to zmožnost ponudil tudi v družini poslovnih računalnikov PC 300 in delovnih postajah Intellistation.

    Objavljeno: 20.9.1999
  • Macromedia Generator 2 in spletni urejevalnik Drumbeat 2000

    Podjetje Macromedia je predstavilo paket Macromedia Generator 2 za izdelavo grafičnih zapisov v obliki Flash iz sprotnih podatkov, ki jih sprejema, predeluje in predstavlja v ta namen narejen strežnik. Nova različica prinaša združljivost z različico Flash 4.0, okrog 30 % hitrejše delovanje strežnika, podpor za samodejno pretvorbo dokumentov z načinom vlečenja ter podporo za Apple Quicktime. Cena paketa, ki vključuje strežnik, razvojna orodja in paket Flash 4.0, je 3000 dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.1999
  • Microsoftova igralna konzola X-Box?

    Microsoft menda potihem pripravlja igralno konzolo z delovnim imenom X-Box, ki bo uporabljala 500-megaherčni procesor proizvajalcev Intel ali AMD, grafični pospeševalnik Nvidia NV-10 in posebno različico operacijskega sistema Windows CE, optimaliziranega za igre, vendar z ohranjenimi drugimi zmogljivostmi, predvsem povezavo v internet. Po nekaterih vesteh naj bi bila igralna konzola pripravljena do jeseni leta 2000.

    Objavljeno: 20.9.1999
  • Alpha 21364 s hitrostjo 1,6 GHz

    Compaq pospešeno razvija nove procesorje Alpha, ki bodo nosili oznako 21364, po nekaterih podatkih pa bodo na voljo s hitrostmi, ki bodo segale vse do 1,6 GHz. Procesor, ki bo zgrajen na osnovi dosedanje procesorske platforme EV7, bo vseboval dodatne ukaze SIMD za delo s trirazsežno grafiko, najhitrejši modeli pa naj bi predvidoma zmogli procesirati 6,4 milijarde ukazov s plavajočo vejico na sekundo (6,4 Gflopov). Procesor Alpha 21364 bo vseboval tudi novo, 128-bitno procesorsko vodilo za dostop do pomnilnikov Rambus DRAM, ki bodo delovali s hitrostmi do 800 MHz. Do pomnilnika bo tako 8 16-bitnih kanalov, ki dajejo skupno 128-bitno vodilo (za primerjavo, Intelov nabor i820 ima le en 16-bitni kanal za pomnilnike Rambus).

    Objavljeno: 20.9.1999
  • Se združujeta družbi 3dfx in S3?

    Združitev proizvajalcev večpredstavnih izdelkov še ni konec. Potem ko je letos družba 3dfx kupila proizvajalca grafičnih kartic STB, S3 pa najavil združitev z družbo Diamond Multimedia (potrditi jo morajo še delničarji), so vse močnejše govorice, da se o združitvi pogovarjata tudi oba kupca, torej družbi 3dfx in S3. S tem bi nova družba razbila vodilni položaj družbe ATI, trenutno največjega proizvajalca grafičnih kartic.

    Objavljeno: 19.9.1999
  • Nvidia GeFore 256 GPU

    Podjetje Nvidia je predstavilo nov grafični pospeševalnik z doslej neslutenimi zmožnostmi, predvsem bistveno bolj realistično trirazsežno grafiko od dosedanjih izdelkov. Ker ima novi procesor GeFore 256 kar 23 milijonov tranzistorjev (dvakrat več od Intelovega procesorja Pentium III), ga avtorji imenujejo kar grafična procesna enota (graphics processing unit -- GPU). Za novi 256-bitni procesor napovedujejo naravnost čudežno zmogljivost -- hitrost procesiranja čez 50 Gflopsov, zmožnost senčenja do 15 milijonov mnogokotnikov na sekundo ter zapolnjevanje s hitrostjo čez 480 milijonov točk na sekundo.

    Objavljeno: 19.9.1999
  • Nezadovoljstvo zaradi Compaqove odločitve glede Alphe

    Nedavno odločitev družbe Compaq, da se odpove nadaljnjemu razvoju sistemov s procesorji Alpha in okoljem Windows NT (ter Windows 2000), so dosedanji uporabniki takih Compaqovih sistemov sprejeli s precejšnjim nezadovoljstvom. Mnogi družbi Compaq očitajo, da je v preteklih letih kupce zavestno zavajala z javnim razkrivanjem načrtov o 64-bitnem okolju Alpha v navezavi z Windows NT in 64-bitno različico Windows NT. Nekateri veliki kupci v ZDA celo razmišljajo o tožbi, vendar trenutno še niso ukrepali, tudi zaradi govoric, da bi Compaq utegnil spremeniti svoja stališča.

    Objavljeno: 19.9.1999
  • Metacreations Carrara

    Podjetje Metacreations je predstavilo nov programski paket Carrara 1.0, ki predstavlja novo smer pri programih za preoblikovanje in animacijo 3D; za tiskano, video in spletno rabo. Program Carrara 1.0 je logični naslednik dosedanjih proizvajalčevih paketov Ray Dream in Infini-D, od katerih prevzema številne tehnologije, vendar obenem prinaša tudi še številčnejše novosti. Paket namerava tekmovati v zgornjem razredu animacijskih paketov, predstavljal pa bo tudi dopolnilo obstoječim programom iz iste hiše, kot so Bryce 4, Poser 4 in Canoma.

    Objavljeno: 19.9.1999
  • Red Hat Software povzročil nekaj hude krvi

    Red Hat Software je povzročil kar nekaj vroče krvi med zagovorniki Linuxa, ko je javno oznanil, da različice operacijskega sistema, narejene z licenco GPL in prevedene s strani tretjih ponudnikov, ne morejo nositi imena Red Hat Linux, ampak lahko kvečjemu navajajo, da tak izdelek vsebuje Red Hat Linux. Mnogi menijo, da se Red Hat s tem poskuša uveljaviti kot standard za Linux, s čimer bi kršil določila in pravila odprte kode. Red Hat Software se je za korak odločil, ker so se nekatere stranke pritožile nad izdelki, ki so nosili ime Red Hat Linux, a niso bili narejeni pri Red Hatu.

    Objavljeno: 19.9.1999
  • Ulead PhotoImpact 5.0

    Podjetje Ulead je predstavilo novo različico slikarskega programa PhotoImpact 5.0, ki prinaša številne nove zmožnosti, učinke in izboljšano spletno podporo. Spletno grafiko bo mogoče sedaj ustvarjati na podlagi številnih priloženih predlog, dodan pa je tudi program za izdelavo vrtljivih napisov v JavaScriptu. Tu so še orodje za razrez slik na manjše, hitreje prenosljive dele, ter izboljšana podpora za izdelavo animiranih slik GIF, ki vključuje boljši modul za optimalizacijo barvnih globin in končne velikosti slik.

    Objavljeno: 18.9.1999
  • ATI Video Wonder

    Podjetje ATI je predstavilo novo videokartico Video Wonder, ki se lahko pohvali s številnimi zanimivimi novostmi. Kartica omogoča zajem in predvajanje videoposnetkov, spremljanje TV signalov in odkodiranje posnetkov DVD. Video Wonder uporablja vodilo PCI, temelji pa na procesorju C-Cube DVxplore, ki omogoča pospeševanje, pa tudi zajem videoposnetkov v zapisu MPEG-2, za kar je bilo doslej treba odšteti tudi nekaj dolarskih tisočakov.

    Objavljeno: 18.9.1999
  • Epsonov tiskalnik Stylus 900G za Mace

    Epson je v ZDA pričel prodajati tiskalnik Stylus 900G, ki je namenjen predvsem računalnikom Apple iMac in PowerMac. Poleg vmesnika USB je najbolj izrazita novost pokrov tiskalnika, ki je izdelan iz prosojne plastike v podobni barvi kakor Apple iMac.

    Objavljeno: 18.9.1999
  • Novi AMD K6-2 s hitrostjo 500 MHz

    AMD je predstavil novo različico procesorja K6-2 s hitrostjo 500 MHz, s čimer želijo ohraniti bitko za kupce računalnikov spodnjega cenovnega razreda. Procesor je narejen v 0,25-mikronski tehnologiji, vsebuje 9,3 milijona tranzistorjev, cena pa je (za večje količine) le 167 dolarjev.

    Objavljeno: 18.9.1999
  • 64-bitna različica Solarisa za Intelov procesor Merced

    Sun je objavil, da bo še letos izdal prvo razvojno različico 64-bitne različice operacijskega sistema Solaris za Intelov procesor Merced. S tem želijo prehiteti Microsoft, ki je sicer medtem prikazal delujoči 64-bitni Windows 2000, vendar po sedanjih podatkih razvojne različice ne bo objavil do sredine naslednjega leta.

    Objavljeno: 18.9.1999
  • Intel krepko pocenil procesorje za prenosnike

    Intel je močno pocenil procesorje za prenosne računalnike, najbrž v pričakovanju novih modelov, prvih izvedb procesorja Pentium III za prenosnike. Doslej najzmogljivejši Pentium II s hitrostjo 400 MHz se je pocenil za 32 % (na 458 dolarjev), različica s hitrostjo 366 MHz kar za 41 % (na 187 dolarjev), najšibkejši P II 333 pa je cenejši za 14 % (161 dolarjev). Izvedbi Pentiuma II 300 se ni spremenila cena, kar najbrž že pomeni konec proizvodnje tega modela.

    Objavljeno: 17.9.1999
  • Dell ne bo več vdeloval kartic ATI

    ATI je potrdil novico iz borznih krogov, da podjetje Dell, doslej ena izmed največjih ATI-jevih strank, v nove osebne računalnike Optiplex ne bo več vgrajeval grafičnih kartic in pospeševalnikov tega proizvajalca. Čeprav ATI navaja, da to predstavlja izpad le 10 milijonov dolarjev pri prometu družbe blizu 927 milijonov dolarjev, analitiki menijo, da je to za družbo boleč dogodek, saj so s tem zgubili pomembno stranko, ki jo bo prevzelo podjetje Nvidia. Dan za objavo so delnice družbe ATI padle za 13 %.

    Objavljeno: 17.9.1999
  • S3 Savage 2000

    Ameriški proizvajalec grafičnih pospeševalnikov S3 je precej bolj aktiven, kakor je bil v zadnjih letih. Septembra so tako le nekaj mesecev po predstavitvi procesorja Savage 4 najavili tudi naslednika z oznako Savage 2000, ki bo prišel na vrsto čez nekaj mesecev. Novi procesor bo vseboval še zmogljivejši pospeševalnik 3D, močno izboljšano podporo za digitalne videoposnetke, izhod za prikaz slike na televizorju, kakovostnejši pospeševalnik za grafiko 2D in podporo za digitalne monitorje LCD. S3 bo pravzaprav proizvajal dve različici procesorja, Savage 2000 in Savage 2000+. Prva bo namenjena predvsem proizvajalcem OEM, drugi pa bo našel svoje mesto v karticah s cenami pod 250 dolarjev.

    Objavljeno: 17.9.1999
  • Intergraph ne bo več delal računalnikov

    V začetku septembra je svet presenetila novica, da se podjetje Intergraph umika s področja osebnih računalnikov in strežnikov, zadržali pa bodo razvoj delovnih postaj, grafičnih pospeševalnikov in programske opreme. Intergraph se je za tak korak odločil le nekaj dni po najavi tožbe proti družbi Intel, ki je menda tudi glavni razlog za nenadno restrukturiranje družbe. Po navedbah Intergrapha je Intelovo vedenje onemogočilo nadaljnji razvoj in tekmovanje z bolj znanimi Intelovimi partnerji, zaradi česar so izgubili tehnološke prednosti iz preteklosti. Intergraph je lani ustvaril za približno milijardo dolarjev prometa, od tega okrog 60 % s programsko opremo, preostanek pa z raznimi strojnimi izdelki.

    Objavljeno: 17.9.1999
  • Novi digitalni fotoaparat HP PhotoSmart C500

    Hewlett Packard je napovedal nov digitalni fotoaparat z oznako PhotoSmart C500. Izdelek vsebuje optično tipalo z dvema milijonoma pik, 3x optični in 2x digitalni zum, ki ga upravljamo z eno samo tipko, vgrajeni zaslon LCD za pregled slik, med prvimi pa tudi podporo za brezžično tiskanje na HP-jeve tiskalnike prek protokola JetSend. PhotoSmart C500 bo tudi prvi HP-jev izdelek s sistemskim programom Digita, ki so ga razvili pri družbi FlashPoint.

    Objavljeno: 17.9.1999
  • Prodaja opreme ADSL raste

    Drugi največji evropski proizvajalec telefonske opreme Alcatel z veseljem ugotavlja rast prodaje opreme za tehnologijo ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line), ki omogoča hiter dostop v internet prek običajnih telefonskih vodov. V letošnjih prvih šestih mesecih so prodali za 350 tisoč vodov opreme, kar je štirikrat več kakor v vsem prejšnjem letu. Alcatel si je tako zagotovil skoraj polovični svetovni delež na trgu te tehnologije. Francosko podjetje ne skriva optimizma in pričakuje, da bodo letos prodali opremo za milijon priključkov in tako nadomestili izgubo dobička zaradi zmanjšane prodaje opreme za običajno telefonijo.

    Objavljeno: 17.9.1999
  • Intel najavil zmogljivejši vmesnik USB 2.0

    Intel je z najavo zmogljivejše različice vmesnika USB 2.0, ki bo podpiral hitrosti prenosa do 380 Mb/s ali celo 480 Mb/s, dejansko odpovedal svojo podporo za vmesnike IEEE-1394, ki so že dva rodova standardni vmesniki na računalnikih Apple PowerMac. Kaže pa, da bo podporo za te vmesnike zagotovilo tajvansko podjetje Via, ki načrtuje za naslednje leto nov procesorski nabor z vgrajeno podporo za IEEE-1394.

    Objavljeno: 16.9.1999
  • Kmalu AMD-jev 64-bitni procesor K8?

    AMD po lepem uspehu z novim procesorjem Athlon (K7) pripravlja nov udarec za večnega tekmeca, družbo Intel. Po nekaterih virih naj bi AMD že prihodnji mesec na konferenci Microprocessor Forum razkril prvi 64-bitni procesor z delovnim imenom K8, ki bo postavljen ob bok še nastajajočemu Intelovemu Mercedu. Isti viri navajajo tudi možnost, da bi bil K8 dokončan v le nekaj mesecih, precej hitreje kakor Merced, saj pri njegovem snovanju sodeluje Dirk Meyer, eden izmed vodilnih mož, ki so stali za Digitalovimi (sedaj Compaqovim) procesorji Alpha.

    Objavljeno: 16.9.1999
  • Creative Labs predstavil hitrejši zapisovalnik CD-RW

    Creative Labs je predstavil hitrejšo različico zapisovalnika CD-RW in postavil nižjo ceno za enoto DVD-RAM. Novi zapisovalnik CD-RW 6424 lahko zapisuje na nosilce CD-R s hitrostjo 6x, CD-RW s 4x, podatke pa prebira s hitrostjo 24x. Cena paketa nove enote je 250 dolarjev, za 600 dolarjev pa lahko odslej kupite izmenljivi disk DVD-RAM z zmogljivostjo 5,2 GB (2,6 GB na stran nosilca).

    Objavljeno: 16.9.1999
  • Najzmogljivejši Epsonov digitalni fotoaparat

    Epson je predstavil najzmogljivejšega od svojih digitalnih fotoaparatov, model PhotoPC 850Z. Novinec se ponaša z optičnim tipalom, sestavljenim iz 2,11 milijona senzorjev, z Epsonovo tehnologijo za izboljšavo ločljivosti HyPict pa doseže ločljivost slik do 1984 x 1488 pik. Ima trikratni zum, priključek za zunanjo bliskavico, zmožnost ročnih nastavitev zajema slik, prostor za pomnilniške kartice CompactFlash (priložena je taka z 8 MB), akumulator NiMH, vmesnik USB, vgrajeni pa so tudi dvopalčni zaslon LCD, mikrofon in miniaturni zvočnik. Priporočena cena v ZDA znaša 800 dolarjev.

    Objavljeno: 16.9.1999
  • Intel Developers Forum '99

    Intelovo vsakoletno srečanje z razvijalci je vselej polno presenečenj in tako je bilo tudi letos. Že na začetku je direktor družbe Craig Barrett z neprikritim navdušenjem oznanil, da je Intelov prvi 64-bitni procesor, znan pod delovnim imenom Merced, dokončan, prvi primerki pa so že pri partnerjih, ki bodo na podlagi teh začeli snovati računalniške sisteme. Za podkrepitev novice so na srečanju javno (in uspešno) v prototipu z Mercedom pognali še nastajajočo 64-bitno različico operacijskega sistema Windows 2000 in 64-bitno različico operacijskega sistema Linux. Videti je bilo mogoče tudi prototip delovne postaje z Mercedom in hitro grafiko, ki nakazuje prednosti 64-bitne programske opreme.

    Objavljeno: 15.9.1999
  • IBM opustil omrežne izdelke in povečal sodelovanje z družbo Cisco

    Konec avgusta je IBM najavil, da namerava opustiti nadaljnji razvoj in prodajo lastnih omrežnih izdelkov, kot so stikala in usmerjevalniki, sočasno pa so najavili podpis o dolgoročnem sodelovanju s podjetjem Cisco. Po pogodbi, katere vrednost ocenjujejo na več milijard dolarjev, je to ena izmed najpomembnejših sprememb na področju omrežne opreme v letošnjem letu. Cisco se je po dogovoru obvezal, da bo od IBM-a v naslednjih letih kupil za čez 2 milijardi dolarjev opreme in sestavnih delov, med katerimi so polprevodniki, procesorski nabori za omrežno opremo in pomnilniške enote. IBM je poleg tega za neznano vsoto družbi Cisco prodal čez 200 patentov omrežne opreme.

    Objavljeno: 15.9.1999
  • Mobitel znižuje cene

    Po 1. oktobru 1999 bodo storitve digitalne (GSM) in analogne (NMT) telefonije pri družbi Mobitel cenejše. Naročniki poslovnega in osnovnega paketa bodo združeni v poslovni paket z mesečno naročnino 5 tisoč tolarjev (sedaj znaša le-ta za poslovni paket 5850 tolarjev, za osnovni pa 5200 tolarjev). Naročnikom sedanjega osnovnega paketa bodo tako dodatne storitve, ki jih sedaj plačujejo posebej, na voljo brezplačno, tako, kot so že dalj časa naročnikom poslovnega paketa.

    Objavljeno: 15.9.1999
  • Brezplačna različica paketa Microsoft Office 2000?

    Po Sunovem nakupu družbe Star Division in najavi, da bo paket StarOffice za uporabnike brezplačen (vključno z izvorno kodo), je Steve Ballmer, Microsoftov predsednik, javno obljubil, da bo tudi Microsoft ponudil brezplačno različico paketa Microsoft Office 2000 in sicer v novi, spletni različici, ki je bila menda v načrtu že več mesecev pred Sunovim nakupom paketa StarOffice. Po vsej verjetnosti bo nova različica pisarniškega paketa Office na voljo na Microsoftovem spletnem servisu MSN.

    Objavljeno: 15.9.1999
  • Microware toži Apple zaradi sistema Mac OS 9

    Le nekaj dni po najavi operacijskega sistema Mac OS 9 je Apple prejel obvestilo o tožbi s strani podjetja Microware, avtorja manj znanega operacijskega sistema OS-9, namenjenega predvsem sistemom za delo v realnem času. Tožba je še posebej ironična, ker Apple sočasno toži družbe eMachines in Future Power zaradi podobnosti njihovih sistemov z Applovim računalnikom iMac.

    Objavljeno: 15.9.1999
  • Luknja v zaščiti e-poštnega sistema Hotmail

    Microsoftov e-poštni sistem Hotmail je do nedavnega vseboval luknjo v zaščiti sistema, prek katere je bilo mogoče priti do elektronske pošte kateregakoli uporabnika samo z uporabniškim imenom, brez gesla. Za to je bil potreben le razmeroma kratek niz ukazov v opisnem jeziku HTML, s katerim je bilo mogoče razkriti privatne podatke kateregakoli od 40 in 50 milijonov uporabnikov servisa. Za odstranitev napake je moral Microsoft servis zapreti za več ur, obljubil pa je, da v bodoče ne bo prišlo do podobnih varnostnih vdorov, vendar obenem ne namerava objaviti, čigavi podatki so bili razkriti.

    Objavljeno: 15.9.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji