Objavljeno: 9.10.1999

Intel s sistemskim vodilom pri 133 MHz in z novimi procesorji

Intel je predstavil novo sistemsko vezje 810e, ki temelji na sedanjem vezju 810, vendar prinaša nekatere tehnične novosti. Novo vezje podpira sistemsko vodilo s hitrostjo 133 MHz, kar je naslednji korak v razvoju procesorjev, ki so doslej delovali na sistemskem vodilu s hitrostmi do 100 MHz. Vezje 810e nudi tudi hitrejšo podatkovno vodilo AGP, ki deluje s štirikratno hitrostjo (doslej je bila le dvakratna). Zanimiva novost je nov izdelovalnik naključnih številk, s katerim bodo proizvajalci programske opreme lahko izdelali kakovostnejše in hitrejše programe za šifriranje podatkov. Nabor 810e podpira procesorje Celeron in Pentium III, ne podpira pa pomnilnikov Rambus DRAM, za katere bo treba počakati sistemsko vezje z oznako 820.

Med prvimi, ki so najavili podporo za novo Intelovo tehnologijo, je podjetje Compaq, ki je predstavilo nove člane družin računalnikov Deskpro EP in prostorsko varčnih Deskpro EN Small Form Factor. Novi računalniki bodo podpirali procesorje s hitrostjo vodila 100 in 133 MHz, pa tudi nekaj drugih tehničnih novosti. Med temi je tudi enota DVD-ROM 10x, ki dosega hitrosti prenosa podatkov do 13,5 MB/s (pri delovanju z nosilci CD-ROM).

Intel bi moral konec septembra pravzaprav predstaviti tudi novi procesorski nabor 820, ki prinaša 133 MHz sistemsko vodilo in podporo za pomnilnike Rambus DRAM (RDRAM), vendar so najavo v zadnjem trenutku zaradi napake pri preizkušanju prestavili. Težave so menda v sistemih s tretjim podnožjem za module RDRAM, ki pri polni obremenitvi povzroča napake pri branju in pisanju podatkov. Intel je najavo prestavil v zadnjem trenutku, tako da so nekateri proizvajalci morali spremeniti besedilo o najavah novih modelov računalnikov, ki bodo morali še nekoliko počakati. Začetka proizvodnje trenutno še niso prestavili.

http://www.intel.com

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji