Objavljeno: 22.10.1999

Nove zaveze za nove mobilne storitve

Največji svetovni proizvajalec računalnikov, IBM, je napovedal, da bo že konec letošnjega leta v svojih strežnikih začel uporabljati programsko opremo finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokia, ki omogoča pošiljanje elektronske pošte in preverjanje stanja bančnih računov po mobilnem telefonu. Podrobnosti sklenjenega dogovora niso znane, ve pa se, da Nokiina programska oprema temelji na protokolu WAP, ki na severnoameriški celini še ni toliko znan kakor v Evropi.

Zanimiv primer rabe protokola WAP je na Finskem pripravil Oracle, največji svetovni proizvajalec programske opreme za podatkovne zbirke. S telefoni WAP je tako zdaj mogoče ugotavljati položaj avtobusov javnega prevoza. Oracle je pri oblikovanju rešitev za prenos internetnih vsebin do mobilnih telefonov združil sile z drugim največjim proizvajalcem mobilnih telefonov, z Motorolo. Oracle je prispeval svojo programsko opremo Portal-to-Go, Motorola pa sistem VoxML, ki sprejema govorne ukaze za vnos in sprejem podatkov.

Tehnologija Jini proizvajalca Sun omogoča povezovanje različnih naprav v omrežje, in sicer ne glede na programsko in strojno opremo. S to tehnologijo bodo mobilni telefoni postali tudi nadzorna središča, ki bodo omogočala ne le izvajanje raznih storitev temveč tudi nadzor nad gospodinjskimi napravami in njihovo upravljanje. Vodilni človek korporacije Oracle, Larry Ellison, meni, da bodo postali mobilni telefoni daljinski upravljalci za dostop do interneta.

http://www.ibm.com

http://www.nokia.com

http://www.oracle.com

http://www.mot.com

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji