Objavljeno: 18.12.1999

Hitrejše delovne postaje

Po predstavitvi novih Intelovih sistemskih naborov in procesorjev je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo proizvajalci delovnih postaj posegli po novi tehnologiji. Med prvimi se je odzvalo podjetje Dell, ki je predstavilo svojo najzmogljivejšo delovno postajo Precision Workstation 420. V računalnik je vdelana osnovna plošča s procesorskim naborom Intel i840, podpira 133 MHz sistemsko vodilo in uporablja od 600 do 733 MHz procesorje. K večji zmogljivosti prispeva tudi do 2 GB sistemski pomnilnik Rambus DRAM (RDRAM), ki omogoča delovanje s frekvencami do 800 MHz.

Novost je tudi novo ohišje s tehnologijo QuietCase, ki močno duši ropot v notranjosti računalnika, saj so vanj vgrajeni od 18 do 36 GB diski z 10.000 vrtljaji na minuto (skupno je v sistemu prostora za 108 GB diskov). V notranjosti ohišja so nameščeni tudi osnovni diagrami in tabele, s katerimi lažje opravimo posege v računalnik, tudi če v bližini ni priročnika. Dell se je pri grafiki odločil za eno najhitrejših kartic ta hip, Wildcat 4110 družbe Intense 3D, ki s 128 MB pomnilnikom dosega procesorsko zmogljivost 3 GFLOPS in senčenje okrog 110 milijonov pik na sekundo. Ponudbo dopolnjuje nov diskovni krmilnik s podporo za standard Ultra160/M SCSI, do 64 MB predpomnilnik in kot dodatek tudi podporo za diskovna polja RAID. Cene se v ZDA pričnejo pri 2600 dolarjih.

Novi procesorji so tudi temelj delovne postaje Hewlett Packard Visualize P700C. Delovna postaja je opremljena s 600, 650 in 700 MHz procesorji Pentium III, 128 do 768 MB pomnilnikom, do 36 GB diskom, izbiramo lahko med enotami CD-ROPM, DVD-ROM in CD-RW ter med grafičnimi karticami ELSA Gloria Synergy II, 3Dlabs Oxygen GVX-1 ali najzmogljivejšimi modeli HP Visualize fx6+. V slednji konfiguraciji je Visualize P700C hitrejši za 29 % od doslej najzmogljivejše postaje Visualize X550. Delovne postaje so na voljo z operacijskimi sistemi Windows NT, Unix ali Linux, poleg tega pa imajo tudi bogato opremo za nadzor delovanja sistema HP TopTools 4.5. Cene se pričnejo pri 2600 dolarjih.

Intergraph je predstavil nove delovne postaje Zx Visual Workstation. Nove delovne postaje bodo zasnovane na novih procesorjih Pentium III in Pentium III Xeon s hitrostmi do 733 MHz in 133 MHz sistemskim vodilom. Ena glavnih značilnosti novih sistemov je tehnologija Wahoo, ki omogoča dvakrat večjo prepustnost podatkov in bistveno večjo grafično zmogljivost od doslej znanih tehnologij. Delovne postaje imajo tudi na novo oblikovana ohišja in zmogljive grafične kartice Intense 3D Wildcat 4000, vključno z najzmogljivejšo različico Wildcat 4110. Poleg modelov s 133 MHz vodilom, ki bodo na voljo nekoliko pozneje, je Intergraph najavil tudi zmogljive, a cenejše sisteme Zx1 Visual Workstation s 700 MHz procesorjem Pentium III in 100 Mhz sistemskim vodilom. Ta model podpira enega ali dva procesorja, na voljo pa je v navadni izvedbi in v različici za vgradnjo v 19-palčno omaro, primerni za uporabo v videoprodukciji. Cene se pričnejo pri 3300 dolarjih.

Zanimivo, da sta se tako Dell kot Hewlett Packard odločila, da v svojih delovnih postajah ne bosta uporabljala še zmogljivejših procesorjev Pentium III Xeon, ki jih je menda tržišče slabo sprejelo. So zmogljivejši od navadnih procesorjev Pentium III, vendar so bistveno dražji, zato kupci le redko posegajo po njih. Oba proizvajalca pa bosta Xeone uporabljala v sedanjih in bodočih strežnikih.

http://www.dell.com

http://www.hp.com

http://www.integraph.com/ics

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji