Objavljeno: 29.11.1999

Fluorescenčne večplastne shrambe podatkov

Podjetje C-3D je predstavilo nove nosilce za shranjevanje večjih količin podatkov, ki so le na prvi pogled podobni sedanjim ploščam CD ali DVD, gostota zapisa pa je približno 400 MB/cm2. Fluorescenčni večplastni diski (FMD) velikosti kreditne kartice naj bi zmogli shraniti do 10 GB, poleg majhnih pa bodo izdelali tudi plošče s premerom 120 mm, kar je velikost klasične plošče CD. Na te bodo uporabniki v deset plasti lahko shranili kar 140 GB podatkov; doslej najzmogljivejša različica DVD, ki je tudi še ni na tržišču, zmore 18 GB.

Osnova tehnologije je izrabljanje fluoroscenčnih lastnosti plasti, ne pa odbojnih, kakor je v navadi pri CD-jih ali DVD-jih. Ko bo pogon z laserjem osvetlil plast plošče s podatki, se bosta od njega odbili koherentna in nekoherentna svetloba. Podatki bodo zapisani samo v koherentni svetlobi, kar bo omogočilo lažje branje in manj motenj zaradi vplivanja odbite koherentne svetlobe na bralni mehanizem. Druga bistvena lastnost nove tehnologije je večplastnost -- izdelovalci obljubljajo do 100 plasti -- ki je pri enotah DVD zelo težavna, saj se že pri prehodu skozi dve plasti pojavijo težave zaradi enake valovne dolžine svetilne in odbite laserske svetlobe.

Shranjevanje podatkov v več fluoroscenčnih plasti omogoča tudi enostavno širjenje zmogljivosti naprav, prednost pred obstoječimi ploščami CD in DVD pa je tudi prosojnost nosilcev -- izdelovalcem zato ne bo treba na diske napariti ali lepiti še odbojnih materialov. Poleg tega naj bi bila prilagoditev proizvodnih obratov pogonov CD in DVD za izdelavo opreme FMD enostavna in hitra, kar naj bi zagotovilo karseda hitro posvojitev nove tehnologije.

Majhni, sprva le enkrat (FDM-WORM in FDM-ROM), pozneje pa tudi večkrat zapisljivi (RAM) diski s premerom 30 mm naj bi bili uporabni v prenosnih in ročnih računalnikih, digitalnih fotoaparatih in video snemalnikih, večji, s premerom 120 mm, pa naj bi zagotavljali pomnilniške zmogljivosti za najzahtevnejše uporabnike. Podatke naj bi novi pogoni prenašali s hitrostmi do 1 GB/s, kar bodo zagotavljali natančni in hitri laserji, cene nosilcev pa naj bi bile nižje od cen za plošče DVD.

Prve delujoče nosilce so predstavili oktobra 1999 v Izraelu, serijska proizvodnja pa naj bi stekla do konca leta 2000.

http://www.c-3d.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji