Objavljeno: 2.12.1999

IBM in Motorola načrtujeta PowerPC s hitrostmi do 2 GHz

Medtem ko se pri Applu borijo s pomanjkanjem 500 MHz procesorjev PowerPC G4, sta Motorola in IBM že razkrila svoje načrte za nove procesorje s hitrostmi do 2 GHz.

Motorola je med oktobrskim Mikroprocesorskim forumom v Kaliforniji najavila, da že preizkuša 700 MHz procesorje G4 s tehnologijo AltiVec, kmalu pa nameravajo preizkusiti tudi hitrost 1 GHz. V ozadju pa se pri Motoroli že šušlja o novem 64-bitnem procesorju PowerPC G5, ki bo podpiral tudi 32-bitni način dela zaradi združljivosti za nazaj. Na tržišču naj bi bil v letu ali dveh, tekel pa naj bi s taktom do 2 GHz. Njegova glavna lastnost bo razširljiva arhitektura, kar pomeni, da bo lažje izdelovati specializirane različice čipa. Motorola napoveduje tudi procesor G6, vendar o tem za zdaj ni znano še nič.

IBM pa ima s procesorji PowerPC svoje načrte. Čeprav je skupaj z Motorolo sodeloval pri zasnovi procesorjev PowerPC, imata obe podjetji pravico razvijati svoje različice. Pri IBM-u bodo v začetku leta 2000 začeli z izdelavo procesorjev G4 z Motorolino tehnologijo AltiVec, vendar pa že izdelujejo procesorje G3 in H4 z bakreno tehnologijo. Motorola in Intel pri procesorjih PowerPC in Pentium III še uporabljata aluminijeve prevodnike. Nekateri viri trdijo, da IBM še vedno vidi tržno nišo tudi za procesorje G3, ki jih namerava pospešiti na 800 MHz. Te čipe želijo vgrajevati v prenosnike, saj trenutni čipi G4 potrošijo preveč energije. Isti viri tudi trdijo, da IBM razvija cenejšo različico procesorja G3, ki naj bi stala manj od 100 dolarjev.

Kljub napovedim in govoricam pa še ni jasno, ali se bodo vsi novi čipi znašli tudi v novih Applovih sistemih, čeprav Apple pospeši svojo ponudbo vsakih 6 mesecev za približno 100 MHz.

http://www.apple.com

http://www.ibm.com

http://www.mot.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji