Objavljeno: 28.12.1999

Nesojena nordijska poroka

Napovedi in načrti se niso uresničili, velike proslave ob podpisu pogodbe oktobra v Ženevi so bile zaman. Švedski telekomunikacijski operater Telia in norveški Telenor se ne bosta združila. Skupna uradna izjava švedskega in norveškega predsednika vlade je zelo skopa: >>Dogodki so pokazali, da bi bilo težko izpeljati načrtovano združitev.<< Norveški Telenor se je zbal, da ga večja švedska Telia želi potiho posesati, Švedi pa se kot večji pogodbenik niso želeli odpovedati vodilni vlogi. V novem podjetju bi Švedi sicer imeli tripetinski delež, Norvežani pa preostali dve petini, aprila naj bi petino skupnega podjetja dali v javno prodajo.

Združitev vredna 50 milijard dolarjev je pokleknila zaradi nezmožnosti dogovora glede lokacij bodočih poslovnih enot. Največ hrupa je povzročila debata o tem, kje bo središče prestižne enote mobilnih komunikacij, ki je pripeljala do izbruhov nacionalnega ponosa v obeh državah. Švedska Telia je sicer bistveno večja od norveškega Telenorja, vendar Norvežani niso mogli sprejeti neenakopravnosti v novi zavezi. Švedi so namreč v svoji državi zahtevali sedem od dvanajstih poslovnih enot, vključno z mobilnimi telekomunikacijami, kar je bilo za zahodne sosede nesprejemljivo. Direktor nesojenega združenega podjetja, Norvežan Tormod Hermansen, je tako glasovanje razveljavil. V uradni izjavi je poudaril, da je v trenutnih razmerah odločitev vlade o razveljavitvi združitve bila pravilna, saj je na podlagi dejanj in stališč ene pogodbenice (mislil je seveda Telio) razvidno, da enakopravnosti in medsebojnega spoštovanja ni več. Švedska Telia ob tem ni želela dajati uradnih izjav.

Analitiki menijo, da bi Telia in Telenor sedaj lahko nadaljevala samostojno iskanje drugih zaveznikov. Telenor bi tako morda poživil svojo navezo z BT Telenordia, finska Sonera pa je že imela navezane poslovne stike pri Telii in Telenorju. Hermansen zatrjuje, da bo Telenor nadaljeval dosedanjo strategijo uveljavljanja na domačem trgu in širitve na drugih trgih. Čeprav združitev s Telio ni več možna, Hermansen nima strahu ali pomislekov o Telenorjevem uspešnem razvoju v prihodnosti.

http://www.telia.com

http://www.telenor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji