Objavljeno: 31.12.1999

Digitalna prihodnost po Microsoftovo

Računalniška podjetja se vse bolj zavedajo, da bo v prihodnosti združevanje med računalniško tehnologijo in zabavno elektroniko igralo osrednjo vlogo v vsakdanjem življenju. Med temi ima Microsoft že nekaj časa aktivno vlogo, nedavno pa je Bill Gates na sejmu Streaming Media West '99 v San Joseju podal tudi vizijo in strategijo podjetja na tem področju. Gates je orisal revolucijo digitalnih nosilcev, široko uporabo digitalnega zvoka in videa kot naslednji veliki val internetnega računalništva. Na sejmu je Microsoft predstavil tudi nove tehnologije, poslovne povezave in pobude širokopasovnih nosilcev, zabavne elektronike, glasbene distribucije in storitev.

Digitalni zvok in video radikalno spreminjata računalništvo in internet tako za potrošnike kakor tudi za podjetja, meni Gates, ki poudarja, da revolucija digitalnih nosilcev ponuja računalniški in elektronski industriji izjemne priložnosti za inovacije, ustvarja nove poslovne modele in korenito spreminja podobo računalništva in zabave.

Na podlagi lastne tehnologije Windows Media omogočajo Microsoft in partnerji v računalniški industriji tehnologije in storitve visoke kakovosti, infrastrukturo, ki bo omogočila hitro, preprosto in poceni uvedbo digitalnih nosilcev kjerkoli in katerihkoli digitalnih napravah ter programsko opremo, ki podpira razširjene in vzdržljive poslovne modele za industrijo digitalnih nosilcev.

Prenosne digitalne naprave za zabavo in najrazličnejšo vsebino so ključnega pomena za nadaljnji razmah digitalne revolucije. Na sejmu je bilo predstavljenih nekaj novosti, kot je DCT-5000 družbe General Instruments, prvi digitalni televizijski internetni sprejemnik s podporo za pretočne zapise. DCT-5000 deluje z operacijskim sistemom Windows CE in ponuja dostop do pretočnega zvoka in videa v zapisu Windows Media. Podjetje Sonicbox je predstavilo daljinski upravljalnik imBand Remote Tuner, ki omogoča povezavo katerekoli domače stereonaprave z glasbenimi predvajalniki in internetnim radiom prek PC-ja.

Videti je bilo mogoče tudi kanček prihodnosti naslednjega rodu okolja Windows, ki bo vsebovalo novo orodje za zajem in urejanje videoposnetkov Windows Movie Maker. Ta bo omogočal pretvorbo domačih filmov iz katerekoli analogne ali digitalne videokamere ali videorekorderja v digitalne filme, ki jih bo mogoče shraniti, urejati in uporabljati s PC-jem in v spletu.

Na sejmu je bilo mogoče videti tudi precej predvajalnikov s podporo za zvočni zapis Windows Media, ki postaja najmočnejši tekmec zapisu MP3. Microsoftovo tehnologijo podpirajo Cirrus Logic, Creative Labs, Diamond Multimedia, Sony, na sejmu pa so se predstavili s svojimi izdelki še Thomson (RCA) in Texas Instruments. Microsoft je poskrbel tudi za močno podporo na drugi strani -- med založniki glasbe. Ker ima tehnologija Windows Media vgrajeno podporo za preprečevanje piratiziranja, so novi zapis z odprtimi rokami podprle največje založbe, kot so Warner Music Group, Sony Music Entertainment, BMG Entertainment, EMI Recorded Music, TVT Records in druge. S široko uporabo digitalnih nosilcev so potrebne tudi nove infrastrukturne storitve za upravljanje, elektronsko distribucijo in trgovino. Med rešitvami Microsoftovih partnerjev so na sejmu predstavili Supertracks in Preview Systems, ki bodo ustvarili prve e-trgovine z digitalno glasbo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji