• Microsoft je predstavil novi iskalnik Bing z vgrajeno umetno inteligenco

  Satya Nadella, direktor Microsofta, je na posebnem dogodku v Microsoftovi centrali v Seattlu predstavil novo različico spletnega iskalnika Bing, ki je podprt tudi z jezikovnim modelom GPT, ki ga uporablja tudi znani ChatGPT.

  Objavljeno: 8.2.2023
 • Ko tiskalnik preneha tiskati, saj nam je pretekla naročnina

  Na portalu revije The Atlantic je avtor Charlie Warzel zapisal zanimivo prigodo, ki jo je zakuhal njegov brizgalni tiskalnik HP. Osnova zgodbe je, da se tudi proizvajalci tiskalnikov podajajo v naročniške vode, pri podjetju HP se ta imenuje Instant Ink.

  Objavljeno: 7.2.2023 08:00
 • Hitro brisanje zadnjih 15 minut v Chromu

  V spletu so se pojavila ugibanja, da bo Google v mobilnem brskalniku Chrome najverjetneje kmalu uvedel možnost hitrega brisanja zadnjih 15 minut brskalne zgodovine.

  Objavljeno: 7.2.2023 07:00
 • Elon Musk se je izognil krivdi za tvite o odkupu Tesle

  Ko je Elon Musk leta 2018 na Twitterju objavil, da bo odkupil Teslo za 420 dolarjev na delnico in da ima financiranje zagotovljeno, je na internetu in na borzah završalo. Musk je bil namreč napovedal odkup delnic s 23-odstotno premijo. A ko se je kasneje izkazalo, da to ne drži in je delnica izgubila nekaj vrednosti, se je Musk znašel v pravnih težavah. Sodišče ga je sedaj v civilni tožbi vlagateljev oprostilo.

  Objavljeno: 5.2.2023 05:00
 • Intelovo novo podnožje bo rekordno gosto

  Intel je pokazal novo podnožje za procesorje, ki ga bodo uporabljali strežniški procesorji naslednje generacije, in z njim postavil nov rekord. LGA7529 bo imel prav toliko (7529) kontaktov, s čimer bo za 61 odstotkov prekašal trenutni LGA4677. Razlog je povečanje števila vhodno/izhodnih enot (I/O), denimo podpora več vodilom PCI-Express.

  Objavljeno: 4.2.2023 09:00
 • Google bo predstavil konkurenta ChatGPT

  Poročila, da je v Googlu ob predstavitvi ChatGPT zavladala prava mala panika, niso daleč od resnice. Podjetje je zelo na hitro sklicalo novinarsko konferenco oziroma dogodek, ki bo potekal v sredo, 8. februarja. Na njej bodo govorili "o uporabi moči umetne inteligence za spremembo načina, kako ljudje iščejo informacije in interagirajo z njimi, da bolj naravno in intuitivno najdejo, kar jih zanima". Po domače: Google kani predstaviti konkurenta ChatGPT.

  Objavljeno: 4.2.2023 05:00 | Teme: google
 • Umetna inteligenca prispela v Teams

  Umetna inteligenca prihaja tudi v orodja za sodelovanje, kot je na primer Microsoft Teams. Microsoft je sporočil, da je plačljiva verzija Teams Premium odslej na voljo s podporo za OpenAI-jev model GPT-3.5 za ustvarjanje besedil. Ta lahko samodejno piše obvestila, si zapisuje naloge, pripravlja povzetke in zapiske itd.

  Objavljeno: 3.2.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca
 • Intel zaradi slabih rezultatov znižal plače vsem vodilnim

  Kot ostala tehnološka podjetja, tudi Intel močno občuti poslabšanje ozračja v gospodarstvu in zmanjšanega trošenja, zaradi česar so njegovi prihodki občutno upadli. Intel se je na to odzval z ukrepom, ki ga drugi velikani letos še niso izvedli – znižal je plače vsem vodilnim zaposlenim. Le Apple je na primer sporočil, da bo direktor Tim Cook zaslužil 40 odstotkov manj.

  Objavljeno: 2.2.2023 09:00 | Teme: Intel
 • Ankerjeve kamere so dejansko pošiljale nešifrirano sliko v svet

  Podjetje Anker si je ustvarilo velik ugled s svojimi kakovostnimi baterijami in polnilniki za telefone, do danes pa so nabor izdelkov razširili na številne druge naprave, vključno s pametnimi kamerami Eufy. Pri teh so oglaševali in izpostavljali osveščenost o zasebnosti, med drugim šifriran prenos posnetkov. Izkazalo se je, da niso govorili resnice, kar so sedaj tudi priznali.

  Objavljeno: 2.2.2023 05:00 | Teme: zasebnost
 • Samsung predstavil Galaxy S23

  V San Franciscu smo se udeležili uradne svetovne predstavitve nove družine telefonov Galaxy S23.

  Objavljeno: 1.2.2023 22:00
 • ZDA želijo Huawei povsem odrezati od tehnologije

  Ameriška administracija razmišlja o popolni ustavitvi vsega ameriškega izvoza Huaweiju, ki je že vse od Trumpove uvrstitve na seznam podjetij s tveganjem za nacionalno varnost na aparatih za oživljanje. Odtlej morajo namreč vsa ameriška podjetja dobiti posebno licenco, da smejo prodajati Huaweiju, kar je denimo razlog, da na njihovih novih telefonih ni več "Googlovega" Androida, telefoni pa nimajo vezja za priklop na 5G. Sedaj pa v Beli hiši rožljajo še s strožjimi ukrepi.

  Objavljeno: 1.2.2023 05:00 | Teme: huawei
 • Končno smo izvedeli, kako rangirajo iskalniki

  Vdor, ki je na internet naplavil 45 GB izvorne kode ruskega iskalnika Yandex, je hitro postal eden največjih virov delovanja in rangiranja iskalnikov. Čeprav Yandex uradno zanika, da bi se zgodil vdor, saj naj bi podatke odtujil nekdanji zaposleni, to v resnici ni pomembno. Javnost je dobila vpogled v delovanje iskalnih algoritmov, ki je brez primere v zgodovini.

  Objavljeno: 31.1.2023 05:00
 • Bomo sploh še potrebovali programerje?

  Že ob predstavitvi ChatGPT smo ugotavljali, da je sposoben pisati tudi precej solidno kodo. Zadostuje ga vprašati, kako bi rešil nek problem, pa bomo dobili kodo, ki se bo zelo verjetno prevedla in tudi delovala povsem spodobno. Nekoliko težji problem je analiza obstoječe kode, ki gre ChatGPT tudi dobro.

  Objavljeno: 30.1.2023 05:00
 • Na sodišču so se želeli braniti z umetno inteligenco

  Podjetje DoNotPay, ki že od leta 2015 ponuja storitve umetne inteligence kot pomoč v pravnih postopkih, je želelo tudi v živo preizkusiti, kako bi se obnesla. A ob napovedi prvega primera umetne inteligence kot odvetnika so jim ameriške zbornice zagrozile celo z ovadbami, zato je projekt ustavljen.

  Objavljeno: 28.1.2023 10:00
 • Tudi Japonska in Nizozemska omejili izvoz tehnologije na kitajsko

  Po pisanju časnika Bloomberg seJaponska in Nizozemska pridružujeta ZDA z omejitvami izvoza tehnologije, povezane z izdelavo mikrokrmilnikov.

  Objavljeno: 27.1.2023 10:05 | Teme: proizvodnja, procesor, politika
 • Heker, ki je ukradel podatke skoraj vseh Avstrijcev

  Na Nizozemskem so prejeli hekerja, ki je iz odklenjene baze ukradel osebne podatke skoraj vseh avstrijskih državljanov. Vdor se je zgodil že leta 2020, aretirali so ga novembra lani, včeraj pa je avstrijska policija dogodke potrdila.

  Objavljeno: 27.1.2023 05:00 | Teme: vdor
 • Tudi pametni telefoni z občutnim padcem prodaje

  Po poročanju analitskega podjetja IDC so proizvajalci pametnih telefonov v zadnjem četrtletju prejšnjega leta zabeležili največji padec prodaje doslej.

  Objavljeno: 26.1.2023 12:24
 • ChatGPT bi opravil tečaj MBA

  Nadaljuje se raznovrstno preizkušanje ChatGPT, ki mu ljudje s celega sveta postavljajo najrazličnejše naloge. Christian Terwiesch, ki na Univerzi v Pensilvaniji uči na programu MBA, mu je postavil nekaj vprašanj, ki se pojavljajo na izpitih. Na koncu bi si prislužil oceno B ali B-, je ocenil. Prav dobro, torej.

  Objavljeno: 26.1.2023 05:00
 • Uporabniki po svetu poročali o motnjah v delovanju Microsoftovih aplikacij Teams in Outlook

  Na tisoče uporabnikov po vsem svetu je danes zjutraj poročalo o motnjah v delovanju Microsoftovih orodij, predvsem aplikacije za elektronsko pošto Outlook in aplikacije Teams, poročajo tuje agencije. Iz Microsofta so sporočili, da so za nastale motnje krive težave s povezljivostjo pri napravah v Microsoftovem omrežju, ki jih že odpravljajo.

  Objavljeno: 25.1.2023 14:10
 • Gotovost v negotovem času.

  Kako načrtovati stroške poslovanja in poskrbeti za okolje?

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 24.1.2023 10:55
 • Microsoft z večmilijardno investicijo v ChatGPT

  Ameriški tehnološki velikan Microsoft je podaljšal partnerstvo z raziskovalnim laboratorijem OpenAI, ustvarjalcem klepetalnega robota z umetno inteligenco ChatGPT, so danes sporočili iz podjetja. Z večletno in večmilijardno naložbo želijo pospešiti dosežke na področju umetne inteligence.

  Objavljeno: 24.1.2023 09:05
 • Ustvarjalec ChatGPT: v šolah bo treba znanje preverjati drugače

  Še vedno se dviguje veliko prahu o orodju ChatGPT, ki je pri pisanju besedil tako dober, da so ga številne šole v New Yorku kar prepovedale. Sam Altman, izvršni direktor podjetja OpenAI, ki ga je ustvarilo, je v zadnjem intervju povedal, da se bo treba na obstoj novih orodij preprosto navaditi. Bodo pa vseeno poizkusili pomagati učiteljem.

  Objavljeno: 24.1.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca
 • Spotify bo odpustil šest odstotkov zaposlenih

  Švedski ponudnik storitve za pretočno predvajanje glasbe Spotify bo odpustil šest odstotkov zaposlenih, kar pomeni okoli 600 delavcev. Kot so danes pojasnili v družbi, so bili pri naložbah preveč ambiciozni in so prehitevali rast prihodkov. Gre za še eno v vrsti nedavnih napovedi odpuščanj v tehnološkem sektorju.

  Objavljeno: 23.1.2023 15:12 | Teme: spletna storitev, glasba
 • Paypal pod lupo nemškega varuha konkurence

  Nemški organ za varstvo konkurence je sprožil preiskavo ponudnika spletnih plačilnih storitev Paypal. Preveriti želi navedbe, da je družba izkoristila svoj prevladujoči položaj na trgu za omejevanje konkurence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Objavljeno: 23.1.2023 15:08 | Teme: paypal, poslovanje, zakonodaja
 • ChatGPT s plačljivo različico

  Za zdaj ChatGPT ostaja brezplačen, a poleg osnovne različice bo po novem na voljo tudi naročniška, ki bo stala 42 dolarjev mesečno. Od kod in zakaj tak znesek, v OpenAI niso pojasnili. Za zdaj zagotavljajo, da bo brezplačna verzija ostala na voljo.

  Objavljeno: 22.1.2023 10:00
 • Gartner napoveduje nižjo rast porabe sredstev za IT

  Gartner je objavil vsakoletno analizo gibanja investicij v informacijsko tehnologijo, ki najbolj prikazuje stanje v panogi. Za leto 2023 napovedujejo rast v višini 2,4%, kar na globalnem nivoju pomeni skoraj 4,5 bilijonov dolarjev sredstev za IT. Toda ta rast je bila še pred nekaj meseci bolj optimistična, saj so napovedovali rast v višini 5,1%.

  Objavljeno: 21.1.2023 07:00 | Teme: Gartner, raziskave, proračun IT
 • Lahkotnost upravljanja računalniškega omrežja Cisco Meraki kot taktična prednost

  Nekatera računalniška omrežja so kompleksna, druga preprostejša. Pri kompleksnejših se lahko do neke mere poslužimo optimizacije nastavitev, vendar smo pri tem omejeni, saj mora omrežje prednostno opravljati svojo primarno nalogo. Takšno omrežje zahteva tudi največ vloženega časa in truda v njegovo načrtovanje, vzpostavitev in vzdrževanje. Pri preprostejših omrežjih pa smo lahko bolj fleksibilni. Zakaj bi ročno upravljali vsako stikalo ali usmerjevalnik posebej, ko pa to lahko udobno storimo iz centralnega nadzornega in upravljalnega sistema? Cisco Meraki ponuja ravno to – preprostost implementacije in nadzora omrežja prek enostavnega spletnega vmesnika Meraki Dashboard.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 20.1.2023 13:33
 • Novosti v Excelu za lažje delo s formulami

  Microsoft je v zadnjem paketu posodobitev za orodja Microsoft 365 (nekoč Office 365) pripravil kar nekaj zanimivih novosti, ki so bile visoko na seznamu želja uporabnikov. Microsoft Excel je eno od najbolj pogosto uporabljenih orodij v poslovnem okolju, zato so vsakršne novosti, ki prispevajo k lažjemu in hitrejšemu delu dobrodošle.

  Objavljeno: 20.1.2023 07:00 | Teme: microsoft, Office, Excel
 • Število naprav IoT strmo narašča

  Podjetje Berg Insight je opravilo analizo največjih projektov IoT, ki omogočajo avtomatizacijo delovanja prek mobilnih omrežij. Zajeli so 500 največjih projektov, v katerih je bilo skupno uporabljenih skoraj 500 milijonov naprav IoT. Skoraj 90 od teh projektov je tako obsežnih, da vključujejo čez milijon naprav. Prvih 10 projektov skupno vključuje skoraj 200 mlijonov naprav, kar nakazuje, da nekatera podjetja investirajo bistveno več od ostale konkurence.

  Objavljeno: 19.1.2023 07:00 | Teme: Internet of Things
 • Zakaj so umrli Tweetbot, Twitterrific, Echofon in drugi?

  Že skoraj teden dni so neuporabni vsi drugi odjemalci za dostop do Twitterja razen uradnega. Twitter se sprva sploh ni odzival na začudene poglede, temveč je minuli teden preprosto izklopil dostop. Sedaj so se odzvali s skopim pojasnilom, da je šlo za kršitve pravil uporabe API, ki so jih sedaj začeli sankcionirati.

  Objavljeno: 19.1.2023 05:00 | Teme: twitter

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

jnbgvUwyfRg

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji