Novice

 • Tudi Nova Zelandija Huaweiu prepovedala graditi omrežje 5G

  Novozelandski vladni urad za varnost komunikacij (Government Communications Security Bureau - GCSB) je mobilnemu operaterju Spark zapovedal, da za gradnjo omrežja 5G ne sme uporabiti opreme kitajskega proizvajalca Huawei.

  Objavljeno: 28.11.2018 11:00več
 • Sinhronizacija bluetooth naprav preko Google računa

  Google je že pred časom v Android vgradil možnost sinhronizacije bluetooth naprav preko uporabniškega računa, a je bila podprtost s strani proizvajalcev naprav razmeroma slaba. Danes so na blogu objavili razširitev sodelovanja z dodatnimi proizvajalci, v kratkem pa naj bi podpora za t.i. »Fast Pair« prišla tudi na Chromebooke.

  Objavljeno: 28.11.2018 10:00več
 • Ameriško vrhovno sodišče o Applovi 30-odstotni proviziji

  Apple že od nekdaj pri vsakem nakupu v App Storu dobi 30 odstotkov provizije. Pisci aplikacij so se tega navadili in niti nimajo alternative, saj na iPhone ni možno nameščati aplikacij drugače kakor prek App Stora (razen če telefon "zlomimo" – jailbreak). Po mnenju nekaterih to predstavlja monopol, zaradi česar se bo moral Apple zagovarjati celo pred ameriškim vrhovnim sodiščem.

  Objavljeno: 28.11.2018 05:00več
 • ZPS s pritožbo proti Googlu

  Zveza Potrošnikov Slovenije je sporočila, da bo vložila pritožbo proti Googlu - zaradi kršitve Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov, bolj znane pod kratico GDPR.

  Objavljeno: 27.11.2018 15:00več
 • Kdo največ plačuje za Netflix?

  Na spletni strani Comparitech.com so objavili zanimivo poročilo o tem, katere evropske države plačujejo največ in katere najmanj za storitev Netflix.

  Objavljeno: 27.11.2018 10:00več
 • Oglasno sporočilo

  Kupite novi Monitor!

  Naslovna tema je prihajajoča generacija mobilnih omrežji, znana pod enostavno kratico 5G. Prva delujoča omrežja pete generacijo sicer pričakujemo v po letu 2020, torej čez vsaj dve leti, a so nekatere storitve, ki jih bo 5G sicer še nadgradil, na voljo že zdaj. Obetajo se nam boljša odzivnost in višja hitrost prenosa podatkov, omrežja 5G pa so ustvarjena tudi z mislijo na internet stvari oziroma lažji priklopu večjega števila naprav.

  Objavljeno: 27.11.2018 07:00več
 • Ko v digitalni metropoli zmanjka interneta

  Kaj se zgodi, ko zmanjka internetne povezave v milijonski metropoli ene izmed najbolj digitaliziranih držav, smo lahko ta konec tedna opazovali v Južni Koreji. Zaradi požara v kanalu, po katerem tečejo podzemni kabli v središču Seula, je bilo brez internetne povezave več kot 200.000 gospodinjstev, trgovin in drugih lokalov. Pretrganih je bilo 168.000 telefonskih linij in 220 optičnih kablov.

  Objavljeno: 27.11.2018 05:00več
 • 16 kamer v telefonu

  Pri LGju so pridobili patent za telefon, ki ima na zadnji stranici kar 16 kamer. Seveda gre zaenkrat le za idejo, a vseeno velja omeniti, da je vse več namigovanj na naprave z vse več kamerami. V LGjevi patentni prijavi so kamere zložene v mrežo 4 krat 4, zasedajo pa presenetljivo malo prostora. Kamere naj ne bi bile zložene na ravni površini, temveč bi bile urejene v konkavni ali konveksni obliki. Tako bi jih lahko uporabljali za zajem 3D modelov, ali pa za sestavljanje več fotografij v eno širšo. Med idejami je še zrcalo na zadnji strani, ki bi olajšal zajem selfijev, kar so nekoč telefoni že imeli.

  Objavljeno: 26.11.2018 14:00več
 • GitHub tudi za zakone

  Ameriško okrožje Kolumbije, zvezno okrožje, v katerem leži glavno mesto ZDA, svoje zakone objavlja na spletišču GitHub, sicer namenjenemu hrambi programske kode.

  Objavljeno: 26.11.2018 09:00več
 • Tudi LinkedIn obdeloval osebne podatke, ki jih ne bi smel

  Irski informacijski pooblaščenec je v preiskavi ugotovil, da je tudi LinkedIn brez dovoljenja obdeloval osebne podatke ljudi, in to celo tistih, ki niso njegovi uporabniki. LinkedIn, ki je sedaj v lasti Microsofta, je bil del širše preiskave, katere tarče so bili tudi Facebook, WhatsApp in Yahoo. Sprožili so jo leta 2017, ko so prejeli pritožbe zaradi obdelovanja elektronskih naslovov ljudi, ki sploh niso člani LinkedIna.

  Objavljeno: 26.11.2018 05:00več
ph