Novice

 • Poljska: »selfi aplikacija« za nadzor ljudi v karanteni

  Na Poljskem so razvili aplikacijo za pametne telefone, namenjeno tistim, ki jim je država odredila 14-dnevno karanteno. Prek nje se javljajo oblastem in potrjujejo, da so res v karanteni.

  Objavljeno: 22.3.2020 10:00več
 • Je to nov uporabniški vmesnik za Windows 10?

  Microsoft kot kaže pripravlja osvežitev uporabniškega vmesnika za operacijski sistem Windows 10. Prvi namig, kako bo verjetno kmalu videti okolje za Windows 10, je posredno razkril Panos Panay, Microsoftov produktni vodja za okolje Windows v video posnetku na Instagramu.

  Objavljeno: 22.3.2020 08:00več
 • 40% padec pri prodaji telefonov

  Po poročilu analitskega podjetja Strategy Analytics je število dostavljenih telefonov v primerjavi z lanskim letom v februarju padlo za slabih 40%.

  Objavljeno: 22.3.2020 08:00več
 • Koliko svobode nam bo odškrnil koronavirus?

  Zaradi strahu pred novim koronavirusom postajajo ljudje pripravljeni odpovedati se svoboščinam, ki so se še pred kratkim zdele samoumevne. Sledenje uporabnikom mobilnih telefonov tehnično ni zahtevno, a je prepovedano. Agregirane in anonimizirane podatke sicer operaterji pod nekaterimi pogoji prodajajo, a na nivoju posameznika tovrstnega sledenja brez sodne odredbe ne sme biti.

  Objavljeno: 22.3.2020 05:00več
 • Formula 1 se nadaljuje - digitalno

  Tako kot večina športnih prvenstev se je prestavila tudi nova sezona Formule 1 – namesto prvih nekaj dirk pa se bo organiziralo tekmovanje preko spleta.

  Objavljeno: 21.3.2020 11:00več
 • Evropski podatkovni centri bi radi postali del električnega omrežja

  Združenje evropskih podatkovnih centrov EUDCA (European Data Centre Association) pripravlja predlog, v katerem želijo Evropsko unijo prepričati, da bi podatkovne centre razglasili kot del električnega omrežja. Na ta način bi lahko prišli do sredstev in spodbud, s katerimi bi lahko prešli na okoljsko bolj sprejemljivo uporabo energije.

  Objavljeno: 21.3.2020 10:00več
 • Robot, ki razkuži prostor okužen z virusom s pomočjo UV svetlobe

  Svetovna kriza zaradi koronavirusa v ospredje prinaša tehnologije in podjetja, ki bi še pred nekaj dnevi označili kot specifične. Dansko podjetje UVD Robots tako že nekaj časa ponuja posebnega samohodnega robota, ki zna temeljito razkužiti prostor, denimo bolniško sobo, ki je bila okužena z virusom. Viruse uničuje z žarečimi svetilkami, ki na prvi pogled spominjajo na svetlobne sablje iz filma Star Wars, a te oddajajo ultravijolično svetlobo z intenzivnostjo, ki menda skoraj sterilizira prostor.

  Objavljeno: 20.3.2020 16:00več
 • Nokia predstavila svoj prvi telefon 5G

  HMD Global, podjetje, ki ima v lasti znamko Nokia za telefone, je predstavilo nekaj novih telefonov, med njimi tudi model 8.3, njihov prvi telefon s podporo za omrežja 5G.

  Objavljeno: 20.3.2020 14:45več
 • Netflix in YouTube pomagata Evropi - da bo internet zdržal!

  Netflix bo za razbremenitev evropskih omrežij znižal količino prenesenih podatkov za 25%, kar bo seveda vplivalo na kakovost videa. Le malo za tem je tudi Google oznanil, da bo na prošnjo evropskega komisarja podobno omejitev vklopil  tudi za pretočno predvajanje posnetkov servisa YouTube, pridružil pa se je tudi Amazon pri svojem Prime Video.

  Objavljeno: 20.3.2020 09:00več
 • Izboljšave v Microsoft Teams za pomoč pri delu na daljavo

  Microsoftovo orodje Teams je postalo v teh kriznih časih eno od ključnih orodij za delo in sodelovanje na daljavo. Microsoft je zato v posebni spletni konferenci razkril svoje načrte in novosti s katerimi naj bi omogočili še lažjo uporabo, obenem pa tudi zagotovili nemoteno delovanje celotnega sistema.

  Objavljeno: 19.3.2020 14:00več
ph