• Prehod na Windows 11 zaostaja

  Sodeč po podatkih oglaševalske platforme AdDuplex gre Microsoftu z Windows 11 slabše, kot bi si želeli.

  Objavljeno: 28.4.2022 13:38 | Teme: Windows 11
 • Google razširja možnosti za umik osebnih podatkov

  Google že več let ponuja možnost umika iskalnih zadetkov, sedaj pa razširjajo nabor podatkov, za katere lahko zahtevamo umik.

  Objavljeno: 28.4.2022 10:50 | Teme: google, zasebnost
 • Podatkovne zbirke se selijo v oblak

  Družba Gartner je objavila najnovejšo raziskavo trga podatkovnih strežnikov, ki še naprej raste hitreje kot številne druge informacijske tehnologije. Trg podatkovnih strežnikov je bil leta 2021 vreden že 80 milijard dolarjev, kar je 22,3% več kot v letu 2022.

  Objavljeno: 28.4.2022 07:00 | Teme: baze podatkov, Gartner, raziskave
 • Dell z novim pomnilniškim standardom za prenosne računalnike

  Ko je pred tednom dni na internet pricurljalo nekaj fotografij pomnilniških modulov v novih Dellovih prenosnih računalnikih Precision 7670, je v skupnosti završalo. Novi format, ki so ga poimenovali CAMM (Compression Attached Memory Module), je fizično nezdružljiv z obstoječimi moduli SO-DIMM. Bo Dell prelomil z enim ključnim postulatom, to je standardizacijo, nadgradljivostjo in zamenljivostjo pomnilniških ploščic v prenosnikih? Podjetje miri, da ne.

  Objavljeno: 27.4.2022 11:00 | Teme: pomnilnik, prenosnik
 • Starlink prihaja na letala na Havajih

  Prvi večji letalski prevoznik, ki bo na krov dobil satelitski internet Starlink podjetja SpaceX, bo Hawaiian Airlines, so sporočili iz obeh podjetij. Dasiravno je SpaceX že podpisal pogodbo z butičnim prevoznikom JSX, so sedaj prvikrat vstopili na letalski trg skozi glavna vrata. A kot kaže, to ne bo muha enodnevnica, saj tudi Delta že preizkuša Starlink.

  Objavljeno: 26.4.2022 05:00 | Teme: starlink
 • Do »virtualke« v 30 sekundah

  Vam misel na to, da bi podatke hranili v oblaku katere izmed ameriških korporacij ni všeč? Obstaja odlična evropska alternativa, ki deluje še bolje. Preverite, zakaj Exoscale uporablja vedno več slovenskih podjetij.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 26.4.2022
 • Impresiven čarobni zvok: Xiaomi Buds 3T Pro

  Studijski zvok vedno odlikujejo izjemne podrobnosti in minimalno popačenje. Da bi to dosegli, slušalke Xiaomi Buds 3T Pro predstavljajo inovativno kombinacijo napredne strojne in programske opreme, vključno z 10 mm dinamičnim gonilnikom z dvojnim magnetom s prevleko DLC, kot tudi podporo za zvočni kodek LHDC 4.0*.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 26.4.2022
 • Musk kupil Twitter

  Po pregovarjanjih, nespodobni in nepričakovani ponudbi, prvotni zavrnitvi in uvedbi varovalke pred prevzemom, bo Elon Musk vendarle postal lastnik Twitterja. Upravni odbor se je strinjal s ponudbo v vrednosti 44 milijard dolarjev v denarju, ki jo je kot končno ponudbo predstavil Musk. To predstavlja 54,20 dolarja na delnico.

  Objavljeno: 25.4.2022 22:00 | Teme: poslovanje, twitter
 • Lažje blokiranje piškotkov na Googlu

  Google bo zaradi pritiskov s strani EU ponudil enostavnejše blokiranje piškotkov.

  Objavljeno: 25.4.2022 10:54 | Teme: zasebnost, google
 • Zavoljo ogledov na YouTubu namerno strmoglavil letalo

  Ameriška Uprava za letalstvo (FAA) je v preiskavi potrdila, da je bilo lansko strmoglavljenje športnega letala Taylorcrafta BL64, ki ga je pilot Trevor Jacob ovekovečil za YouTube, namerno. Kot so številni strokovnjaki sumili že ob ogledu posnetka, je Jacob namenoma in brez potrebe zapustil letalsko kabino, zaradi česar je letalo potem strmoglavilo. To je kršitev letalskih pravil.

  Objavljeno: 22.4.2022 05:00
 • Amazon v Evropi spet ni plačal nič davka na dobiček

  V minulem letu je Amazon v Evropi ustvaril 51 milijard evrov prihodkov, kar je 17 odstotkov več kot leto pred tem in največ v zgodovini. Evropsko prodajo večinoma izvede luksemburška podružnica, ki je ob tako uspešni prodaji lani ustvarila – izgubo. Seveda le na papirju.

  Objavljeno: 21.4.2022 21:00 | Teme: Amazon
 • Vsaka ima svoj faktor - Miška, seveda!

  Logitech je predstavil novo ugodno miško, ki vsebuje kar nekaj priboljškov dražjih modelov, hkrati pa je na voljo uporabnikom, ki smo, priznajmo si, različni.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 21.4.2022 09:31
 • Evropski poslanci bodo podprli enotne polnilnike za mobilne naprave

  Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) v Evropskem parlamentu je danes potrdil stališče do predloga Evropske komisije, ki je jeseni predlagala uzakonitev enotnega standarda polnilnikov za mobilne in prenosne naprave. To pomeni, da bo o stališču lahko Parlament glasoval že na naslednji plenarni seji. Januarja je svoje stališče sprejel tudi Svet.

  Objavljeno: 21.4.2022 05:00
 • Netflix s padcem števila naročnikov, bodo omejili deljenje gesel?

  Netflix je v prvem četrtletju naštel 200.000 manj naročnikov kot v enakem lanskem obdobju. Gre za prvi padec naročnikov po desetletju.

  Objavljeno: 20.4.2022 12:00 | Teme: video
 • Uporaba naprav IoT narašča in se spreminja

  Uporaba internetno priključenih naprav IoT postaja zelo razširjena v vseh segmentih družbe, ob tem pa se spreminjajo načini rabe in razloge, zakaj v njih podjetja, pa tudi širša družba toliko vlaga. V lanskem letu je bil trg naprav IoT vreden že 158 milijard dolarjev, zrasel pa je za zelo pomembnih 22%. Podobno rast lahko pričakujemo tudi v naslednjem petletnem obdobju.

  Objavljeno: 20.4.2022 07:00 | Teme: Internet of Things, raziskave
 • Nizozemski algoritmi, ki so uničevali življenja

  Pred devetimi leti je nizozemska davčna uprava uvedla nov sistem iskanja goljufov pri socialnih prejemkih. Problema so se lotili, kot je v 21. stoletju moderno – z algoritmi in umetno inteligenco. Zagnali so sistem, ki je sam ugotavljal, kdo predstavlja veliko tveganja za zlorabo pravic, in jih že na podlagi suma kaznoval.

  Objavljeno: 20.4.2022 05:00
 • Vsi poznajo standard za kibernetsko varnost

  Večina podjetij se zaveda težav, ki jih lahko povzročijo okužba z izsiljevalskim virusom ter poskusi napadov z goljufivimi spletnimi stranmi in s prevarantsko e-pošto. Informatiki, ki se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo, imajo še boljši vpogled v izpostavljenost kibernetskega prostora, zato poznajo tudi tveganja naprednih dolgotrajnih napadov ter napadov ničelnega dne. In seveda, kaj se zgodi, če programska oprema ni posodobljena.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 20.4.2022
 • Anker vstopa na področje 3D tiskalnikov

  Podjetje Anker, znano po svojih dodatkih in pripomočkih za pametne telefone, tablice in prenosne računalnike, vstopa tudi na področje 3D tiskalnikov. Njihov prvenec se imenuje AnkerMake M5 in obljublja številne lastnosti tipične za precej dražje izdelke, predvsem pa ponuja odločno hitrejši 3D tisk od konkurence.

  Objavljeno: 19.4.2022 07:00 | Teme: 3D tiskalnik
 • Združevanje znanja za večjo varnost kritičnih produkcijskih sistemov

  Čedalje večje število varnostnih vdorov in digitalni terorizem so spodbudili velike korporacije in proizvajalce poslovnih informacijskih rešitev k organizaciji boljšega medsebojnega obveščanja o varnostnih tveganjih. Proizvajalci, kot so Coca-Cola, Honeywell, Blackberry, ABB, Microsoft, NTT in Check Point so ustanovili združenje Operational Technology Cybersecurity Coalition (OTCSA) s sedežem v Švici, ki bo koordiniralo odgovore na zaznane napade, pa tudi zbiralo dragocene podatke iz preiskav napadov s ciljem izboljševanja orodij in dobrih praks za preprečevanje ranljivost pri bodočih poizkusih napadov.

  Objavljeno: 19.4.2022 07:00 | Teme: varnost
 • NFT kupil za milijone, sedaj ga ne more prodati

  Nezamenljivi žetoni (NFT) so se doslej prodajali po visokih, domala absurdnih cenah, zaradi česar so skeptiki opozarjali, da nimajo realne vrednosti. Sedaj to v praksi ugotavlja lastnik NFT-ja s prvim čivkom Twitterjevega ustanovitelja Jacka Dorseyja, za katerega je bil odštel 2,9 milijona dolarjev, a ga sedaj ne more prodati niti za odstotek te cene.

  Objavljeno: 18.4.2022 12:00
 • Vračanje v pisarne gre težje od pričakovanj

  Epidemija COVID-19 je dobršen del zaposlenih prisilila na delo od doma. Toda marsikje so zaposleni ugotovili, da je tak način dela zanje celo boljši in kar pogosto celo bolj produktiven, kar bi moralo ugajati tudi delodajalcem. To velja še posebej za tiste, ki morajo opraviti dolgo pot do delovnega mesta. Ponekod se zdaj soočajo celo z odporom na predloge, da bi se vrnili nazaj v pisarne, pa čeprav le za del delovnega časa.

  Objavljeno: 17.4.2022 07:00 | Teme: COVID-19, poslovanje, apple, google
 • Odkrili najbolj dodelano orodje za napad na kritično infrastrukturo

  Zlonamerna programska oprema običajno napada računalnike, pri čemer glavni cilj dandanes ni povzročiti škode, temveč izsiliti plačilo odkupnine. V ta namen zadostuje že, če napade osebne računalnike zaposlenih, morda kar prek okužene priponke v elektronski pošti. Precej redkejši pa so primeri, kot je najnovejše odkritje več ameriških agencij. Odkrili so doslej najbolj dodelano zlonamerno orodje, ki je namenjeno napadanju krmilnih sistemov v industriji.

  Objavljeno: 16.4.2022 09:00 | Teme: varnost
 • SQL Server 2022 prihaja v javno obravnavo

  Microsoft bo novi podatkovni strežnik SQL Server 2022 objavil za javni preizkus še pred koncem tega četrtletja. To so najavili na posebnem dogodku SQLBits, ki je bil sicer namenjen pretežno oblačni storitvi Azure SQL, vendar so v okviru tega razkrili tudi več podrobnosti o prihajajočem strežniku SQL Server 2022, ki bo na voljo tako v oblaku kot za namestitev pri strankah, seveda pa bo izdatno podpirali različne scenarije hibridnega oblačnega računalništva.

  Objavljeno: 16.4.2022 07:00 | Teme: baze podatkov, upravljanje podatkov, oblak, microsoft
 • Upravljanje storitev tiskanja. Nov standard, ki zadovolji tudi najbolj zahtevnega uporabnika!

  V podjetju zagotovo uporabljate vsaj eno tiskalno napravo. Ampak ali ste se kdaj vprašali, koliko obremenitev zahteva brezhibno delovanje tiskalnika? Tudi v primeru, ko tiskalnik najemate? Od serviserjev, ki so zadolženi za vzdrževanje, rezervnih delov in popravil, nameščanja, programiranja in posodobitev. Do nakupa kartuš in papirja za tiskanje. Vse skupaj je časovno in stroškovno obremenilno za podjetje ali posameznika, ki mora skrbeti za nemoteno delovanje tiskalnika.

  Oglasno sporočilo
  Objavljeno: 15.4.2022 13:57
 • Evropa zaostaja z uvajanjem tehnologije 5G

  Strokovnjaki po celem svetu, vključno z Evropsko Unijo, že lep čas navajajo, da je mobilna tehnologija 5G ena ključnih za napredek razvoja informacijske družbe in zato strateška prioriteta. Toda najnovejše analize združenja GSMA kažejo na to, da Evropa v resnici na področju 5G že močno zaostaja za drugimi tehnološko razvitimi državami, kot so ZDA; Kitajska, Japonska in Južna Koreja.

  Objavljeno: 15.4.2022 08:00 | Teme: 5G
 • Elon Musk bi prevzel Twitter

  Elon Musk je za Twitter ponudil 43 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 14.4.2022 14:06
 • Bo Wikipedija prenehala sprejemati kriptovalute?

  Več kot 200 urednikov spletišča Wikipedija je od organizacije Wikimedia Foundation zahtevalo prenehanje sprejema prostovoljnih prispevkov v kriptovalutah.

  Objavljeno: 14.4.2022 12:27 | Teme: kriptovalute, Bitcoin
 • Facebook bo pobral 50% za vsebine v Metaverzumu

  Meta (Facebook) pospešeno razvija digitalni svet Metaverzum (več o tem si lahko preberete tudi v trenutno aktualni posebni številki Monitorja), preizkušajo pa tudi že sisteme za prodajo vsebin znotraj tega digitalnega sveta.

  Objavljeno: 14.4.2022 10:42 | Teme: Meta, Facebook
 • Neomejeni Google Photos se vrača, a le v ZDA

  Google Photos je leta ponujal neomejeno brezplačno hrambo fotografij, dokler niso na veliko žalost uporabnikov storitev lani ukinili.

  Objavljeno: 13.4.2022 14:53
 • Prodaja pametnih ur v 2021 z novi rekordom

  Trg pametnih ur se je že v letu 2020 občutno povečal, lani pa je zabeležil še 24% rast.

  Objavljeno: 13.4.2022 13:58 | Teme: pametna ura

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HRWrFBljAjU

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji