Novice

 • Sodišče EU razveljavilo dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA

  Sodišče EU (ECJ) je razveljavilo dogovor Privacy Shield (Zasebnostni ščit) med ZDA in EU, ki je podjetjem dovoljeval enostavnejši iznos osebnih podatkov v ZDA. Enako odločitev je ECJ sprejelo že pred petimi leti, potem pa je dogovor Privacy Shield nastal kot odgovor na to. A tudi novi dogovor (gre za sklep 2016/1250, ki ga je sprejela Komisija leta 2016) ni ustrezen, je sedaj odločilo ECJ.

  Objavljeno: 16.7.2020 23:00več
 • Šest ponudb za mobilno aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi

  Od teh so zaradi preseganja ponudbene cene dve ponudbi že izločili, podpis pogodbe z izbranim izvajalcem pa na ministrstvu za javno upravo pričakujejo v nekaj dneh

  Objavljeno: 16.7.2020 21:00več
 • Hekerjem s pomočjo zaposlenega v Twitterju uspelo prevzeti račune pomembnih tviterašev

  Twitter računi Billa Gatesa, Elona Muska, Jeffa Bezosa, Baracka Obame, Mikea Bloomberga in drugih pomembnih (in bogatih) uporabnikov so bili sinoči prevzeti s strani hekerjev. Vsi po vrsti so objavili tvit, da bodo postali dobrodelni in vrnili dvakratno vsoto bitcoinov, ki jo jim bomo nakazali.

  Objavljeno: 16.7.2020 10:00več
 • Zakrpali 17 let staro ranljivost v Windows Server

  Microsoft svari pred resno varnostno luknjo v strežnikih Windows Domain Name System (DNS), ki tam tiči že 17 let. Ranljivost so v torkovem paketu popravkov že zakrpali, a je vseeno zanimivo pogledati, od kod se je vzela in kako je tako dolgo ostala neopažena. Ranljivost ima na lestvici resnosti CVSS (Common Vulnerability Scoring System) najvišjo oznako, torej 10.

  Objavljeno: 16.7.2020 05:00več
 • Lenovo prvi z AMDjevimi 64-jedrnimi procesorji Threadripper Pro

  Lenovo je na virtualni novinarski konferenci predstavil delovne postaje ThinkStation P620, prve z AMDjevimi novimi procesorji Threadripper Pro.

  Objavljeno: 15.7.2020 14:00več
 • Zaupni virtualni strežniki

  Google je predstavil novo storitev v okviru oblaka Google Cloud, ki povišuje varnost in zaupnost podatkov pri procesiranju v oblaku na novo raven. Zaupni virtualni strežniki (confidential virtual machines) ponujajo šifriranje podatkov oziroma virtualnih aplikacij med izvajanjem na fizičnih strežnikih.

  Objavljeno: 15.7.2020 12:00več
 • Velika Britanija se je dokončno odpovedala telekomunikacijski opremi Huawei

  Poročali smo že, da se Velika Britanija odloča, ali bo sprejela razlago ZDA, da so omrežja, ki jih vzdržuje strojna in programska oprema kitajskega podjetja Huawei nevarna in slednjo dokončno prepovedala. Včerajšnja odločitev britanske vlade je to dejansko uzakonila.

  Objavljeno: 15.7.2020 12:00več
 • Spotify od včeraj na voljo tudi v Sloveniji

  Spotify, najbolj priljubljena storitev za pretočno poslušanje glasbe na svetu, je od včeraj na voljo tudi pri nas. Hkrati s Slovenijo, so Švedi delovanje sprostili tudi v Moldaviji, Kazahstanu, Belorusiji, Rusiji, Albaniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Kosovu, v Črno gori, Srbiji, Ukrajini in Severni Makedoniji.

  Objavljeno: 15.7.2020 11:00več
 • Reuters opozarja – ne, v zaščitnih maskah ni anten 5G, ki nas počasi ubijajo…

  Časi so takšni, da se tudi zelo resne ustanove, kot je Reuters (ali pa, denimo, BBC) resno ukvarjajo tudi s preverjanjem resničnosti novic, ki krožijo po internetu in še posebej po družabnih omrežjih. Včasih preverjajo tudi trditve, ki se bralcem Monitorja zdijo neumne, pa vendar – marsikomu se očitno ne zdijo take.

  Objavljeno: 14.7.2020 15:00več
 • Bodo tudi PCji z Windows počasi prešli na ARM, tako kot Apple?

  Bivši poslovni šef Appla, Francoz Jean-Louis Gassée (nekoč je bil celo kandidat za vrhovnega šefa) v svojem blogu špekulira, da bo po Applovem prehodu na arhitekturo ARM le vprašanje časa, ko se bodo tega lotili tudi proizvajalci PCjev, z resno pomočjo Microsofta.

  Objavljeno: 14.7.2020 14:00več