Novice

 • Google, Microsoft in Cisco začasno podarjajo dostop do nekaterih svojih storitev v oblaku

  Zaradi karantene, ki jo začenja uvajati vedno več držav, sta se Microsoft in Google odločila, da boste nekatere svoje »oblačne« pakete v uporabo dala zastonj. Z njihovo pomočjo naj bi uporabniki lažje in bolj učinkovito delali od doma.

  Objavljeno: 15.3.2020več
 • Bill Gates odhaja iz uprave Microsofta

  Bill Gates je v sporočilu za javnost oznanil, da odhaja iz upravnega odbora družbe Microsoft, ki jo soustanovil leta 1975. Poleg tega je napovedal tudi odhod iz upravnega odbora družbe Berkshire Hathaway, kjer je bil prav tako član. Gates je odločitev utemeljil z željo, da bi rad skupaj z ženo Melindo Gates še več časa namenil človekoljubnim aktivnostim na področjih globalnega zdravja, izobraževanja in iskanja rešitev za omilitev klimatskih sprememb.

  Objavljeno: 14.3.2020 07:00več
 • Ali koronavirus ogroža delovanje interneta?

  Epidemija virusa COVID-19 in posledični ukrepi, ki so jih sprejele države, vključno s Slovenijo, že močno spreminjajo način uporabe interneta in internetnih storitev. Z namenom preprečevanja nepotrebnih okužb šole, podjetja in druge ustanove zapirajo svoja vrata in pozivajo prebivalstvo da svoje delo, izobraževanje in druženje, kjer je le mogoče, opravljajo na daljavo, od doma.

  Objavljeno: 13.3.2020 13:00več
 • Operaterji začasno odklepajo TV pakete

  Ker se nam obeta karantena, med katero naj bi čim manj zapuščali svoje domove, bomo verjetno dlje »viseli« na internetu, družbenih omrežjih in televiziji. Zato je pohvalno, da so se nekateri operaterji odločili in za čas karantene odklenili nekatere programske pakete, ki bodo brez dodatnega plačila dostopni vsem naročnikom.

  Objavljeno: 13.3.2020več
 • Folding@Home se pridružuje boju zoper koronavirusu

  Folding@Home je že skoraj dvajset let star projekt, pri katerem raziskovalcem za računsko zahtevne raziskave bolezni doniramo računalniško moč - po novem tudi za raziskovanje koronavirusa (2019-nCoV).

  Objavljeno: 12.3.2020 11:45več
 • Elektromagnetna sevanja: ICNIRP izdal nova priporočila, ki so še vedno manj stroga od slovenskih

  Po sedmih letih preverjanja vse dosegljive znanstvene literature je Mednarodna komisija za varstvo pred neionizirnimi sevanji (ICNIRP) izdala nova priporočila glede dopustnih izpostavljenosti elektromagnetnim poljem. Priporočila v večji meri ostajajo enaka kot leta 1998 in so še vedno manj stroga od slovenske uredbe iz leta 1996. Nekoliko so se zaostrile le meje za sevanja, ki jih oddajajo mobilni telefoni. ICNIRP v dodatku izrecno poudarja, da ni niti epidemioloških dokazov, da bi izpostavljenost pod predpisanimi mejami kakorkoli negativno vplivala na zdravje ljudi, niti znanih mehanizmov, kako bi to sploh bilo možno.

  Objavljeno: 12.3.2020 08:00več
 • OneWeb in SpaceX delovanje satelitskega interneta obljubljata za letos

  Oba velika konkurenta na področju satelitskega interneta SpaceX in OneWeb sta sporočila, da bo njuna storitev na voljo še pred koncem leta. Medtem ko bo OneWeb izstrelil okrog 650 satelitov, jih bo SpaceX kar 1500. To so začetne številke, saj bo ob globalni pokritosti imel 12.000 satelitov, načrtujejo v naslednjem. Mimogrede, OneWeb je doslej izstrelil 40 satelitov, SpaceX pa dobrih tristo. SpaceX-ovi so v nižji orbiti, zato je potrebnih več.

  Objavljeno: 12.3.2020 05:00več
 • EU si prizadeva za mobilne naprave, ki jih bo lažje popraviti in reciklirati

  Evropska komisija si prizadeva, da mobilne elektronske naprave (prenosniki, tablice, telefoni) veljala manj obremenjevale okolje, kar bi dosegli tudi s podaljšanjem uporabnosti. Ni skrivnost, da precej naprav dandanes zavržemo, ko bi bilo po okvari nekega dela popravilo dražje od nove naprave ali ker rezervnih delov ni več dobiti. V mnogo primerih so te prepreke namerno ustvarjene, kar želi Komisija zajeziti.

  Objavljeno: 11.3.2020 21:00več
 • Ameriškim operaterjem znova podaljšali dovoljenje za uporabo opreme Huawei

  Ameriško ministrstvo za trgovino je operaterjem telekomunikacijskih storitev odobril že četrto podaljšanje dovoljenja za uporabo opreme Huawei.

  Objavljeno: 11.3.2020 14:00več
 • Apple za nedoločen čas prestavil iPhone 9

  Pred dnevi smo pisali o tem, da naj bi prihodnji Applov iPhone s podporo za omrežja 5G zamujal za vsaj en mesec, neznani vir znotraj podjetja pa trdi, da so za nedoločen čas prestavili predstavitev iPhone 9.

  Objavljeno: 11.3.2020 13:30več
ph