Novice

 • Izpad spletnih storitev Google

  Spletne storitve družbe Google so v noči med 2. in 3. junijem doživele večji izpad delovanja, ki so ga začutili zlasti uporabnik v ZDA, o motnjah v delovanju pa poročajo tudi nekateri uporabniki v Evropi. Težave so prizadele zlasti spletne storitve YouTube. Gmail, Nest in Snapchat, vendar podatki na Googlovi spletni strani za prikaz statusa delovanja servisov kažejo na to, da je bila prizadeta večina spletnih storitev družbe Google.

  Objavljeno: 3.6.2019 08:00več
 • Google in Amazon pred monopolno preiskavo?

  Po pisanju ameriškega časopisa Washington Post se ameriška vlada pripravlja na nove preiskave domnevno monopolnega ravnanja internetnih podjetij Google in Amazon. Namig prihaja iz dogovora med ameriškim pravosodnim ministrstvom (DOJ) in zvezno trgovinsko agencijo (FTC), kjer sta si vladni organizaciji razdelili naloge za nadzor obeh podjetij. V preteklosti so tovrstni dogovori že obstajali in so običajno predstavljali pripravo na formalne preiskave.

  Objavljeno: 3.6.2019 08:00več
 • Kdaj bodo kvantni računalniki zlomili današnje šifriranje?

  Kvantni računalniki bodo lahko nekatere izračune opravljali bistveno hitreje od klasičnih, med katere sodi tudi faktorizacija (iskanje deliteljev) velikih števil. Da je kvantni računalnik sposobnejši od klasičnega, mora za problem obstajati kvantni algoritem, kar je za faktorizacijo Shorov algoritem. To pa predstavlja težavo za današnje standardno šifriranje, ki temelji na težavnosti faktorizacije.

  Objavljeno: 3.6.2019 05:00več
 • Google Chrome bo v kratkem onemogočil delovanje »ad blockerjev«

  Google je že januarja napovedal, da bo spremenil Chromov programski vmesnik API za dodatke (extension) in to tako, da bodo dodatki vhodni promet lahko le spremljali, ne pa tudi spreminjali. Uradno naj bi to uporabnikom zagotovilo večjo varnost. Takrat so odgovorni sporočili, da gre le za predlog, ki ga bodo dali v debato širši skupnosti.

  Objavljeno: 2.6.2019več
 • Kitajska se pripravlja na protiudarec

  Kitajska kot kaže ne bo mirno prenašala ZDA, ki je zaradi »varnostnih razlogov« na spisek podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo trgovati, dodalo telekomunikacijskega velikana Huawei.

  Objavljeno: 2.6.2019več
 • Programska oprema za iskanje sumljivih strank, ki bi kradle

  Japonsko zagonsko podjetje Vaak je razvilo programsko opremo, ki s strojnim učenjem na podlagi opazovanja vedenja strank predvideva, kdo bo v trgovinah poizkušal kaj izmakniti. Program VaakEye je v treningu pregledal več kot 100.000 nadzornih posnetkov, iz katerih se je naučil, kako se vedejo, kakšne obrazne grimase imajo in kako postopajo ljudje, ki v trgovinah kradejo.

  Objavljeno: 31.5.2019 18:00več
 • Microsoft je obupal nad aplikacijami Windows, ki lahko tečejo povsod

  Microsoft je že z Windows 8 predstavil idejo aplikacij Windows, ki bi jih razvijalci napisali le enkrat, nato pa bi brez sprememb tekle tako na osebnih računalnikih kot tudi na telefonih, tablicah in celo na igralnem Xboxu in očalih Hololens. Ideja se je imenovala Universal Windows Platform (UWP). Žal se ni nikoli zares prijela, Microsoftovi telefoni so umrli, sedaj pa je de facto umrl tudi UWP.

  Objavljeno: 31.5.2019 11:30več
 • Google Maps po novem z lokacijami radarjev in možnostjo prijave nesreče/radarja/zastoja

  Google v svojo priljubljeno, četudi še vedno dokaj omejeno, aplikacijo Zemljevidi dodaja prikaz cestnih radarjev in možnost prijave nesreče/radarja/zastoja. Kar so si izposodili iz izraelske aplikacije Waze, ki so jo kupili pred časom.

  Objavljeno: 31.5.2019 11:00več
 • Huaweiev operacijski sistem naj bi se imenoval Ark OS

  Ko je Google zaradi ameriškega predsedniškega ukaza odpovedal sodelovanje Huaweiu, drugemu največjemu proizvajalcu telefonov na svetu (trenutno na to velja 90-dnevni moratorij), se je ta odzval z »novico«, da bo pač naredil svoj operacijski sistem.

  Objavljeno: 31.5.2019 11:00več
 • Tehnološka podjetja se ne bi uklonila tajnim službam, pravijo

  47 podjetij, med katerimi so tudi Google, Apple in WhatsUp, je podpisalo javni poziv britanski tajni službi GCHQ (Government Communications Headquarters), v katerem jih pozivajo naj opustijo ideje za t.i. »senčni protokol« (ghost protocol), s katerim bi lahko prisluškovali šifriranim pogovorom.

  Objavljeno: 30.5.2019 14:00več
ph