Novice

 • Pandemija pospešuje uporabo mobilnega plačevanja

  Eden od ukrepov za preprečevanje širitve koronavirusa je zmanjševanje fizičnega kontakta med osebami, predmeti in površinami, ki bi lahko služile za prenos virusa med osebami. S tem so postali problematični dosedanji načini plačevanja za izdelke in storitve, na primer na prodajnih mestih, kjer smo še do nedavnega plačevali z gotovino, pri plačevanju s karticami pa nakupe potrjevali s vpisovanjem številke PIN v ustrezne plačilne terminale. Navodila za spoštovanje ukrepov po celem svetu svetujejo uporabo brezstičnih plačilnih sredstev ali še bolj predplačilo prek spletnega plačevanja, kjer je to že omogočeno.

  Objavljeno: 15.5.2020 05:00več
 • Oglasno sporočilo

  Za reševanje trenutne krize je ključna tehnologija

  Kako nove rešitve pomagajo podjetjem v boju proti negativnim učinkom COVID-19 krize.

  Objavljeno: 14.5.2020 10:40več
 • Kljub pandemiji sektor IKT ohranja službe

  Pandemija koronavirusa je močno prizadela celotno svetovno gospodarstvo. Čeprav prave razsežnosti krize šele spoznavamo, zelo verjetno se bo to dodobra pokazalo šele čez čas, v javnost prihajajo prve podrobnejše analize, ki prikazujejo kako močno je bila ali še bo prizadeta posamezna gospodarska panoga. Sektor IKT seveda na posledice koronavirusa ni imun, vendar jo bo kot kaže odnesel z manj izgubami delovnih mest, kot drugod.

  Objavljeno: 14.5.2020 06:00več
 • Reciklaža rabljenih podatkovnih hipercentrov

  Hitra rast podatkovnih hipercentrov (hyperscalers) ima za računalniško industrijo tudi nekatere stranske učinke, ki ustvarjajo sami po sebi nova tržišča. Največji hipercentri že vrsto let v svojih podatkovnih centrih uporabljajo najsodobnejšo, a pogosto zelo specifično, tipično močno prilagojeno strojno opremo, ki je ostali kupci sploh ne morejo kupiti v redni prodaji. Po drugi strani pa močna konkurenca in čedalje večje zahteve po storitvah v oblaku od hipercentrov zahtevajo hitro menjavo opreme.

  Objavljeno: 14.5.2020 06:00več
 • Oglasno sporočilo

  Nova zgodba, ki jo piše NT Remote

  Prav v teh dneh bi se morala v Portorožu odvijati 25. NT konferenca, največji slovenski tehnološko-poslovni dogodek. Zaradi trenutne situacije se je svet v zadnjih mesecih začel vrteti drugače, zato se bomo na dogodku srečali med 3. in 5. novembrom 2020. V trenutnem obdobju pa smo se tako posamezniki kot večina organizacij po vsem svetu znašli pred številnimi izzivi, ki zahtevajo konkretne, pozitivno naravnane in učinkovite rešitve. Z željo, da bi čim večjemu številu ljudi ponudili še kako potrebna nova znanja in veščine, je nastala nova, virtualna zgodba – NT Remote.

  Objavljeno: 14.5.2020več
 • Facebook bo moderatorjem, ki »čistijo za uporabniki«, moral izplačati 52 milijonov dolarjev odškodnine

  Podjetje se je z zneskom 52 milijonov dolarjev poravnalo s tožniki v skupinski tožbi, ki je podjetje obtožila, da moderatorjem ne zagotavlja varnih pogojev za delo, saj jim le to povzroča postravmatski stres (PTSD).

  Objavljeno: 13.5.2020 13:00več
 • Nova statistika odpovedi diskovnih pogonov

  Podjetje Backblaze je med bolj znanimi na področju varovanja podatkov v oblaku, ob tem pa na koncu vsakega četrtletja objavijo tudi zanimivo statistiko o tem, kako so jim odpovedovali pogoni različnih velikosti in proizvajalcev.

  Objavljeno: 13.5.2020 11:13več
 • Twitter pravi, da lahko njegovi zaposleni delajo od doma. Vedno.

  Zadnje mesece je v svetu, pa tudi pri nas, veliko podjetij, ki se so zaradi izrednega »korona« stanja prilagodila in za svoje zaposlene vsaj do neke mere organiziralo delo od doma. Twitter pa je prvo podjetje, ki je ugotovilo, da lahko na ta način delujejo stoodstotno, tudi če/ko grožnje z okužbo ni več.

  Objavljeno: 13.5.2020 11:00več
 • Lovljenje zlonamerne programske opreme s slikami

  Microsoft in Intel sta razvila nov pristop za analizo in razvrščanje zlonamerne programske opreme. Iz istega razlog kot ljudje raje gledamo grafe kakor tabele, podjetji sodelujeta na projektu STAMINA (Static Malware-as-Image Network Analysis), kjer "malware" pretvorijo v črnobelo sliko. Nato jo analizira sistem za globoko učenje. Umetna inteligenca, če sistemu lahko tako rečemo, se je uril na velikanski bazi, ki jo je Microsoft nabral s podatki iz milijonov nameščenih protivirusnikov Windows Defender. Uporabili so 2,2 milijona okuženih datotek.

  Objavljeno: 13.5.2020 05:00več
 • Test Apple iPhone SE - video

  Apple ima v primerjavi z ostalimi proizvajalci pametnih telefonov izredno enostavno prodajno linijo in podobno enostavne izide novih telefonov. Zadnja leta predstavijo tri telefone na leto, modeli prejšnjih let pa ostajajo v prodaji, a se jim (prepočasi, a vseeno) nižajo cene. Doslej so že nekajkrat preizkusili svojo srečo tudi z nekoliko cenejšo alternativo – preizkušeni iPhone SE je že drug telefon s to oznako (velja seveda povedati, da je Applovo dojemanje besede »cenejši« relativno – telefon v prosti prodaji stane okoli 500 evrov). A to je pač slabih tristo evrov manj kot naslednji iPhone v prodajni verigi – jeseni predstavljen iPhone 11.

  Objavljeno: 12.5.2020 14:00več