Objavljeno: 9.12.2013 05:00

V tretje gre rado: patent za FAT ne velja

Nemško patentno sodišče je razveljavilo Microsoftov patent, ki opisuje rabo dolgih imen v datotečnem sistemu FAT, s čimer je ugodilo pritožniku Googlu v imenu Motorole. To je že te tretjič, da se je status kontroverznega patenta spremenil.

Karkoli si že mislimo o patentnih programske opreme, čeprav v EU ni mogoče patentirati čisto vsega, kar lahko v ZDA, je tudi v EU precej patentov, ki proizvajalcem strojne in programske opreme povzročajo nemalo sivih las. Tak primer je zloglasni patent EP 0618540, ki ga je Microsoft prijavil leta 1994 in v katerem opisuje hranjenje dolgih in kratkih imen v datotečnem sistemu FAT. To je še danes aktualen datotečni sistem, saj navkljub svoji starosti predstavlja najbolj univerzalen in prenosljiv sistem med sistemi in mediji. Zato je njegova patentna zaščitenost ali odprtost zelo pomembna. (Mlajši bralci si verjetno težko predstavljajo, da so smela biti včasih imena datotek dolga največ osem znakov in še tri za končnico, tj. 8.3.)

Dogodek je zanimiv zlasti zato, ker si sodišča v Nemčiji podajajo omenjeni patent kot žogico. Leta 2007 je patentno sodišče razsodilo, da je patent neveljaven, ker je že leta 1991 sistem Rock Ridge za CD-je počel isto, torej hranil dolga in kratka imena datotek. Potem je leta 2010 nemško zvezno sodišče odločitev razveljavilo in ugodilo Microsoftu, ker je ugotovilo, da gre za konceptualno različna načina hrambe. VFAT hrani podatke v dveh zapisih, Rock Ridge pa v enem. Vmes je leta 2009 Microsoft še tožil proizvajalca navigacije TomTom in se z njim poravnal izven sodišča. Linuxa še ni tožil.

Sedaj je patentno sodišče spet spremenilo sodbo zveznega sodišča, in sicer je zaradi tehničnih podrobnosti patent vnovič razveljavilo. Odločilo je, da patentu manjkajo tehnične podrobnosti, po katerih bi se v zadostni meri razlikoval od predhodnih rešitev. Veliki zmagovalec je tako Google. Zgodba pa še ni končana, saj se bo Microsoft pritožil na isto sodišče, ki mu je leta 2010 že ugodilo. A do odločitve bo preteklo še precej vode, saj mora najprej patentno sodišče izdati pisno sodbo in utemeljitev, kar bo v roku treh mesecev. Zaslišanja pred zveznim sodiščem tako ob dejanski pritožbi pričakujemo šele 2015.

In za konec: omenjeni patent poteče leta 2014. A to ne pomeni, da je razplet nepomemben, saj so v ozadju licenčnine za Motoroline telefone. Pomeni pa, da sodni mlini meljejo počasi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji