Objavljeno: 15.12.2013 01:00

Amerika ZA, Evropa PROTI

Ko razpravljamo o vzponu virtualne valute Bitcoin, ne moremo mimo ugotovitve, kako diametralno različno na ta pojav gledajo v ZDA in Evropi. Skoraj sočasno, ko ugledna banka Bank of America v posebnem poročilu meni, da bo Bitcoin v prihodnosti postal pomembno plačilno sredstvo in resen konkurent današnjim načinom plačevanja, v Evropski centralni bančni ustanovi European Banking Authority (EBA) opozarjajo na številna tveganja, ki so povezana (in celo že udejanjena) v povezavi z Bitcoinom.

EBA meni, da pomanjkanje regulative nad plačilnim sredstvom, kot je Bitcoin omogoča najrazličnejše zlorabe in nobenih jamstev. V ozadju jamstvo ne daje nobena banka ali druga podobna ustanova. Poleg tega opozarjajo na veliko verjetnost, da Bitcoin dolgoročno ne bo obdržal svoje vrednosti, še manj pa nadaljeval z vrtoglavo rastjo.

Evropska ustanova trdi, da Bitcoin sicer nudi visoko stopnjo anonimnosti pri transakcijah, a je zato hkrati odličen poligon za špekulante in celo kriminalne združbe, ki lahko na tak način opravljajo »varne« in predvsem anonimne transferje denarja sumljivega izvora. Ne nazadnje pa EBA opozarja, da se pri poslovanju z Bitocoinom uporabniki praviloma pozabljajo, da utegnejo davčne ustanove tovrstne transakcije raziskovati in obravnavati kot davčni prekršek.

Kako je možno takšno razhajanje mnenj dveh institucij, ki bi sicer morale skrbeti za stabilnost bančnih in plačilnih sistemov ter za zaščito ljudi, ki jim zaupajo upravljanje prihrankov?

P.S. Še komentar iz slovenske realnosti: kako po drugi strani zaupati ali ne-zaupati virtualni valuti v oblaku, ko še uradne državne in bančne obveznice čez noč postanejo nične brez kakega posebnega opravičila ali sankcije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji