Objavljeno: 14.12.2013 01:00

SteamOS na voljo za preizkušnjo

Podjetje Valve je držalo besedo in na spletni strani objavilo prvo preizkusno različico operacijskega sistema SteamOS, specializiranega za pretočni dostop do iger, glasbe in filmov. Operacijski sistem sicer še zdaleč ni dokončan, tako da avtorji priporočajo preizkus le izkušenim uporabnikom Linuxa. V ozadju je derivat projekta Debian 7.1, ki je optimiziran za igranje iger in predvsem učinkovit pri internetnih povezavah do zalednih pretočnih storitev.

Paket za Steam OS je velik 960 MB, za delovanje pa potrebuje vsaj 64-bitni procesor, 4 GB RAM, 500 GB disk, kartico Nvidia (podpora za ostale pride kasneje) ter podporo za vrata USB in zagon z BIOS UEFI . Valve sicer za sejem CES pripravlja svojo konzolo Steam Machine, ki bo imela procesor Intel Core i7, grafiko Nvidia Titan GTX 780, 16 GB RAM, 3 GB ločenega pomnilnika za grafiko, ter hibridno kombinacijo diska velikosti 1 TB in enote SSD velikosti 8 GB. Kasneje naj bi proizvodnjo strojne opreme prepustili bolj partnerjem, proizvajalcem OEM.

Enako velja za krmilnik Steam Controller, ki bo le ena od možnosti. Prvi, ki ga je pripravil Valve, je vsekakor posebnež, saj premore kar dve sledilni ploščici in zaslon občutljiv na dotik. Vse to zato, da bi igralec imel odličen občutek nadzora, kot ga ima danes za namiznim računalnikom ter z miško in pri tem ne potrebuje premikanja pogleda z očmi iz scene za glavnem zaslonu.

TheTQsdf460

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji