Objavljeno: 19.12.2013 10:00

Kitajska de facto prepovedala bitcoin

Vrednost letošnjega hita poletja (ali bolje rečeno jesenskega podleska) se je včeraj prepolovila, saj je Kitajska de facto prepovedala njegovo uporabo. Na kitajskih borzah se je njegova vrednost z rekordnih 1200 dolarjev pred mesecem dni spustila na manj kot 500 dolarjev, sedaj pa se vrti okrog petstotice. Tudi drugod so cene zelo podobne.

Prvi večji pretres je bitcoin doživel ravno na Miklavža, ko je Kitajska svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom za svoj račun. Iz centralne banke so namreč sporočili, da po njihovem mnenju bitcoin ni realna valuta in zato nima enakega statusa kot na primer juan. Tako kot je bitcoin norel kvišku ob odločitvi ameriškega Senata, da ni prepovedan, ampak bo postal pomembno plačilo sredstvo v prihodnosti, je padel kot kamen ob kitajski najavi. V nekaj minutah je izgubil približno četrtino vrednosti, potem pa je začel okrevati in priplezal nazaj. Ljudje so ugotovili, da prepoved trgovanja za banke na fizične osebe ne vpliva. Te imajo vedno možnost, da si same nadenejo vrv okrog vratu.

Manjša petarda je odjeknila prejšnji teden, ko je Evropska bančna agencija (EBA) opozorila, da prinaša bitcoin številna tveganja, ki izvirajo iz pomanjkanja regulacije in jamstev, a kakšnih večjih pretresov za njegovo vrednost to ni povzročilo. Že na normalen dan so namreč nihanja za deset odstotkov nekaj povsem običajnega.

Bistveno večja bomba pa je odjeknila ta teden, ko je največja bitcoinska borza na svetu BTC China prenehala sprejemati pologe juanov. Čeprav zagotavljajo, da še vedno izvršujejo transakcije in da je juane mogoče dvigniti, na borzo ni mogoče nalagati novih. To ima dvakratni vpliv. Psihološko to zelo slabo vpliva na akterje, saj vzbuja strah, da kmalu ne bo mogoče niti prodati bitcoinov. Res jih lahko prenesemo kam drugam, a Kitajci imajo velik problem denar z drugih borz spraviti domov, saj na Kitajskem veljajo stroge kapitalske kontrole za juan. To je bil hkrati tudi razlog za raketni pogon, ki ga je bitcoinu nataknila Kitajska – kapitalske kontrole in umetno podcenjena valuta so motivirale Kitajce, da svoje juane pretopijo v bitcoine in potem v dolarje po ugodnejšem tečaju od uradnega. Temu pravimo kitajska premija. In ker je Kitajcev veliko, bitcoinov pa ne tako zelo, je njegova vrednost poletela v stratosfero.  Drugi, povsem tehnični vidik odločitve, je padec nakupnega povpraševanja, saj isto količino bitcoinov naenkrat lovi manj konvertibilne valute. Rezultat obeh sil je zelo jasen – bitcoin je zabeležil padec za polovico in za zdaj nič ne kaže, da bi se pobral (seveda pa se lahko pri bitcoinu to spremeni čez noč, in to v obe strani, gor ali dol).

Razlog za odločitev BTC China je prekinitev sodelovanja s podjetjem YeePay, ki je skrbelo za obdelavo plačil. To druge izbire ni imelo, saj je kitajska centralna banka obvestila klirinške hiše, da morajo prenehati opravljati transakcije, ki so povezane z bitcoinom. To pomeni, da na kitajskih tleh ne more legalno obratovati nobena borza, ki bi sprejemala pologe juanov in tehnično tudi dovoljevala dvige juanov, čeprav BTC China slednjega še ni udejanjila. (Mimogrede, kitajski hekerji so svoj gnev izrazili tako, da so napadli spletn strani kitajske centralne banke. Pomagalo ni.)

Takole je s tem bitcoinom. Države ga lahko prepovedo – pustimo vnemar razglabljanja, ali to počno zaradi lastnih interesov ali skrbi za varnost državljanov, saj je z bitcoinom dejansko da izgubiti ogromno v zelo kratkem času – a tega ne morejo nadzirati, ker je valuta anonimna in decentralizirana. Seveda pa ga lahko onesposobijo na drugačne načine, predvsem lahko podjetjem prepovedo opravljati vsakršne transakcije z njim. In kaj naj potem z valuto, ki ima vse čudovite lastnosti in je mogoče še vedno vredna veliko, če je ne moremo nikjer zapraviti? Ali pa so vse skupaj prazne grožnje in trenutni medvedji trend predstavlja le krajšo korekcijo in zato izvrstno nakupno priložnost? Kdor bi bil vedež, bi ne bil revež.

 

Je po vašem mnenju bitcoin

  • valuta prihodnosti,
  • največja Ponzijeva shema v zgodovini,
  • simpatična in neškodljiva muha enodnevnica?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji