Objavljeno: 17.12.2013 11:00

Kakšne bodo internetne povezave v Sočiju

Nezadržno se bližajo zimske olimpijske igre v Sočiju, od katerih nas loči poldrugi mesec. Veliki dogodki v moderni dobi terjajo tudi dobro internetno povezljivost, zato je bil pri izgradnji olimpijske vasi v Sočiju eden izmed pomembnih aspektov tudi internetna povezava.

Časi telegrafa so pač nepreklicno minili in danes morajo novinarji in drugi udeleženci še isto minuto v internet poslati ne zgolj rezultatov, ampak po možnosti še fotografije visoke ločljivosti in HD-video. V ta namen bo imel Soči novo omrežje z maksimalno interno prepustnostjo 54 Tb/s.

Za telekomunikacije v Sočiju bo skrbelo podjetje Avaya, ki ima sedež v ZDA in je skrbelo za Wi-Fi že na igrah v Vancouvru. A med prizoriščema je bistvena razlika, saj so imeli v Kanadi že pred igrami večji del infrastrukture postavljen, medtem ko v Sočiju gradijo z ničle. Novo omrežje bo moralo skrbeti za 30.000 športnikov, pomožnega osebja, novinarjev in prostovoljcev, ki bodo potrebovali dostop do interneta med igrami. Ker od vsakega pričakujejo, da bo imel več naprav z internetno povezljivostjo (pametni telefon, tablica, prenosni računalnik ...), bo moral Wi-Fi v Sočiju podpirati 120.000 uporabnikov hkrati. To pa ni več mala malica.

Hkrati bodo morali prenašati 30 HD-televizijskih kanalov prek IPTV, kar bo prvikrat v zgodovini. Doslej se je namreč slika prenašala prek ločenih kabelskih omrežij, sedaj pa bo vse zapakirano skupaj. To so razlogi, da bo treba zagotoviti kumulativno prepustnost 54 Tb/s, kar je približno desetkrat več kot v Vancouvru.

Še ena bistveno razlika bo. V Vancouvru je bilo razmerje med prometom po žičnih povezavah in brezžičnih 1:4, medtem ko naj bi se to razmerje v Sočiju obrnilo. Zato bodo imeli v Sočiju pet ločenih Wi-Fi omrežij (pet virtualnih SSID-jev), in sicer eno za športnike, dve za novinarje (brezplačno in plačljivo), eno za osebje in eno za posebne goste. Za povezavo bo skrbelo 2.000 tisoč dostopnih točk po protokolu 802.11n, ki bodo razvrščene po celotnem prizorišču.

Povezava do zunanjega sveta seveda ne bo 54 Tb/s. Center za tehnične operacije (TOC) v bližnjem mestu Adler bo služil kot primarni podatkovni center, sekundarni TOC pa bo v olimpijskem parku v Sočiju in bo vskočil, če bo primarni TOC nedelujoč. Povezava v svet bo prek 10-gigabitnih vez z ruskim telekomom Rostelecom.

Za celoten IT bo skrbelo približno 200 posebej usposobljenih strokovnjakov iz Avaye in ruskih partnerjev.

 http://www.avaya.com/usa/campaign/magazine/2013/3/going-for-gold.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji