Objavljeno: 16.12.2013

IDC: lanska IT potrošnja pri nas štiri odstotke navzdol

Analitska hiša IDC je izdala poročilo Slovenia Vertical Markets 2013–2017 IT Spending Forecast, v kateri ugotavljajo, da je gospodarska kriza imela velik vpliv na IT potrošnjo zadnjih in prihajajočih let.Padec produktivnosti, izvoza, zaupanja potrošnikov, skupaj z naraščajočo brezposelnostjo, krizo bank in strahom pred vladnim proračunskim bankrotom, so dejavniki, ki krojijo tržne razmere na področju IT pri nas, je zapisano v poročilu.

Po podatkih IDC je IT potrošnja v Sloveniji lani glede na leto 2011 padla za 4,1 odstotka in zdaj znaša okoli 820 milijonov dolarjev. Vzroke gre iskati, da so IT proračune zmanjšali v vseh najpomembnejših sektorjih, ki so prejšnja leta slovenski IT držali nad gladino. Proračunski porabniki so svojo porabo zmanjšali za 16 odstotkov, industrija za 7,6, finančni sektor pa za 8,8 odstotka. Malenkost več kot leta 2011 sta za IT porabila le zdravstvo in storitvena podjetja.

Podobni bodo tudi rezultati za letošnje leto, nebo nad slovensko informatiko pa naj bi se zjasnilo v drugi polovici prihodnjega leta, ta rast - sicer nizka in enoštevilčna - pa naj bi trajala vsaj do leta 2017, še napovedujejo pri IDC. Najhitreje bo rasel finančni sektor, ki bo,  čeprav je obremenjen z dediščino bančne luknje, moral poskrbeti, da bo njihova infrastruktura in programska oprema ostala skladna s sodobnimi trendi. Zato naj bi njihove investicije do leta 2017 rasle s stopnjo 3,6 odstotka na leto, le malo manj, s 3,4 odstotka letno, pa naj bi rasla IT potrošnja v industriji, potem ko se v EU počasi vrača zaupanje potrošnikov in se bo počasi začel večati tudi slovenski izvoz.

V poročilu je med svetlejšimi trendi še omenjeno, da Slovenija prek revolucije tabličnih računalnikov in pametnih telefonov pospešeno uvaja mobilnost, zasebni in javni sektor pa se temu prilagajata z poostrenimi varnostnimi ukrepi, optimizacijo spletnih strani in izdelavo aplikacij, prek katerih nato potekajo storitve ali pa se uvajajo interne platforme za BYOD. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji