Objavljeno: 18.12.2013 13:00

Google in roboti

Videti je, da so roboti res naslednji mejnik, kot je že pred dvema letoma pisal naš strokovni urednik. V zadnjem času beremo, da se zanje zanima Amazon (pošiljke naj bi dostavljal z letečimi kvadrokopterji), Honda je iz njih že tako ali tako doktorirala, Google »robotizira« avtomobile, ki se brez šoferjev že lahko vozijo po Nevadi in Kaliforniji. Vse pa kaže, da ima Google na tem področju širše načrte, čeprav nobeden ne ve prav natančno kakšne.

»Robotski oddelek« Googla, ki ga vodi bivši Androidovec Andy Rubin si je namreč zaželel robotov podjetja Boston Dynamics, zato je podjetje prešlo v Googlovo last. Podjetje je smrtnikom znano predvsem po video posnetkih na Youtubu, ki kažejo robotske živali in celo robotskega »človeka«. Še bolj pa po tem, da so vsi ti roboti narejeni z denarjem ameriškega obrambnega ministrstva, s katerim ima podjetje pogodbo. Google pravi, da bodo po prevzemu pogodbe spoštovali in zaključili, da pa ne nameravajo ostati pogodbenih ameriške vojne industrije.

Impresiven dosežek Boston Dynamicsa je robotski »gepard«, ki teče s hitrostjo 45 kilometrov na uro. Ali pa popolnoma samostojna živalska »kosilnica« (pogon na bencin), ki popolnoma samostojno teče s hitrostjo 25 km/h. Ali pa robotski nosilni konj… Poglejte si!

 

wE3fmFTtP9g

LJZQ3n-iQYE

chPanW0QWhA

tFrjrgBV8K0

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji