Objavljeno: 14.12.2013 01:00

Zaščita zasebnosti po pomoti?

Pri Googlu se kar nekako ne moremo znebiti vtisa, da zasebnost uporabnikov (pre)pogosto obravnavajo površno, rekli bi celo »z levo roko«. V najnovejši različici operacijskega sistema Android 4.4.2 so tako odstranili sicer prikriti programček »Apps Ops«, s katerim bi lahko uporabniki blokirali dostop in prenos zasebnih podatkov (imenik, zgodovina, lokacija) s strani ne preveč poštenih programčkov naloženih v telefon. Recimo kot v primeru nedavnega razkritja početja »simpatičnega« programčka Brightest Flashlight Free.

Apps Ops je bil prvič vključen v Android 4.3, vendar je bil skrit, na dan pa so ga lahko pripeljali razni pomožni programčki. Z njim je lahko uporabnik sistemsko omejil dostop do izbranih podatkov naloženih programov, do katerih bi sicer lahko dostopali drugi brez dovoljenja ali seznanjenja.

Google zdaj trdi, da je bil Apps Ops v operacijski sistem vključen po pomoti (?!) in ga umikajo iz tekoče različice, ker bi lahko povzročal napake v kombinaciji z nekaterimi programi (hm, katerimi, a vohunskimi?). Razlaga se do neke mere sicer sliši razumno in upamo, da bo Apps Ops kmalu zopet našel pot v uradno distribucijo Androida.

Vsekakor je razočaranje, kadar se tovrstni program umakne iz uradne objave, poleg tega pa je nenavadno, da je bil tak program doslej pritajen in ne eksplicitno naveden. Početje Googla tako kar sili v razmisleke, zakaj toliko mešetarjenja okoli tako pomembne tematike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji