Objavljeno: 18.12.2013

ChromeOS v računalniku

Googlov operacijski sistem ChromeOS smo do sedaj videvali le v cenejših prenosnikih, z izjemo Googlovega lastnega prenosnika Pixel, ki bi mu težko rekli »cenejši«. Kot vse kaže, nekateri menijo, da bi lahko operacijski sistem (ki ni nič drugega kot brskalnik Chrome z »nekaj linuxa« pod seboj) služil tudi drugi tržni niši.

Korejski LG tako za januarski sejem CES napoveduje računalnik tipa vse v enem, ki bo tekel s ChromeOSom. Računalnik bo imel 21,5-palčni zaslon (IPS) polne visoke ločljivosti, procesor Celeron z 2 GB pomnilnika in 16 GB »diska« SSD. Zaslon bo lahko služil tudi kot monitor za drug računalnik, saj bo premogel vhod HDMI.

Kot vse kaže, je tržna niša, ki si jo je zamislil LG, uporaba v šolah, hotelih in klicnih centrih. ChromeOS namreč vse (nastavitve in podatke) hrani v oblaku, kar pomeni, da je zelo enostavno izvesti prenos le teh med računalniki. Takoj ko se uporabnik prijavi v sistem ima na kateremkoli računalniku popolnoma enako delovno okolje, kar je z običajnimi operacijskimi sistemi zelo težko izvedljivo.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 18.12.2013 | 15:10

Druga polovica zadnjega stavka je zelooo zgrešena. Tako možnost so dopuščali Windowsi že okoli 20 let nazaj. Zadevi se je reklo (in se ji še vedno) roaming profiles. Zadeva omogoča, da se uporabniške nastavitve sinhronizirajo s centralno lokacijo nekje na mreži in so s tem dostopne na vseh računalnikih v omrežju. "Cloud" rešitve seveda privzeto delujejo na ta način, ampak ni dobro pozabljati, da so to večinoma samo nadgradnje zadev, ki imajo že sivo brado.

GoldHead | 19.12.2013 | 08:29

@Vlajke: AD server & roaming profiles so omejeni na svoj lokani lan, DC mora delati, itd... to, kar je chrome OS oz. Chrome prijava pa je globalno ;)

Matjaž Klančar | 19.12.2013 | 09:15

Sploh pa roaming profiles nikoli niso zares delovali kot je treba. Sam sem jih (kot novopečeni administrator na Mladini) pred leti poskusil uporabiti na računalnikih za Mladinine novinarje (kao - vsi računalniki so za vse, novinar pride, se logira in dela s svojimi nastavitvami in podatki). Za začetek je že sam login trajal tako dolgo, da so vsi po vrsti obupali in začeli pljuvati po nesposobnem administratorju ;) Morda je danes, ko imamo gigabitne LANe in ultra hitre serverje kaj bolje, ne vem.

Vlajke | 19.12.2013 | 09:24

"Svoj lokalni lan" je zelo relativen pojem. Do svojega lokalnega LAN-a, ki je baziran v SLO lahko s povezavo VPN dostopam iz Avstralije, če želim. To da mora DC delati, je pa enako, kot da rečemo, da morajo Googlovi serverji delati ali pa da mora biti internet na voljo. Seveda mora serverska infrastruktura delati, če želimo centraliziran dostop do podatkov. Se strinjam, da je pri storitvi, ki je zasnovana z oblačnim ozadjem v mislih, taka funkcionalnost nekako del samega delovanja. Ampak v primerih, ki so opisani v novici, fokus ni bil na globalnem delovanju in sinhronizaciji, ampak na takem, kot ga poznamo že sedaj: "lokalni LAN", oz. (morda) več lokacij, ki morajo med sabo komunicirati z zanesljivo povezavo :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji