Objavljeno: 19.12.2013

Hekerji ukradli podatke s 40 milijonov kartic

 S t.  i. metodo skimminga so posneli podatke kupcev v praktično vseh trgovinah verige Target v ZDA. Kupci v spletnih trgovinah in v trgovinah zunaj ZDA naj ne bi bili ogroženi.Vodstvo Targeta je že potrdilo, da je bila zlonamerna programska oprema nameščena v praktično vseh njihovih trgovinah oz. na 40 tisoč kartičnih terminalih in da gre za podatke s kartic 40 milijonov kupcev, ki so med praznovanjem zahvalnega dneva kupovali v njihovih trgovinah. Nepridipravi pri vsaki kartici razpolagajo z njeno številko, trištevilčno CVV varnostno kodo in datumom veljavnosti, torej z vsemi podatki, ki jih potrebujemo, da opravimo kak spletni nakup. Vsekakor pa so podatki lahko namenjeni tudi izdelovanju ponarejenih kreditnih ali debetnih kartic.

Pri Targetu so še zagotovili, da tesno sodelujejo s preiskovalci, za pomoč so najeli tudi zunanjo forenzično podjetje, kupce, ki bi na svojem računu opazili kaj čudnega pa opozarjajo, naj se obrnejo na predstavnike podjetja.

Sprva so analitiki predvidevali, da je skeniranje kartic potekalo le od zahvalnega dneva, torej od 28. novembra, do šestega decembra, torej v času, ko čez lužo poteka t. i. črni petek, ki velja za  dan popustov in nakupovalne vročice. Toda preiskovalci so zdaj razkrili, da je vdor v sistem trajal vse do 15. decembra, škoda pa je posledično toliko večja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji